Εκβιασμός μέσω snapchat: Πώς οι φωτογραφίες μας μπορούν να πέσουν σε λάθος χέρια
line
#socialmedia
#snapchat

 

Από τότε που δημιουργήθηκε το 2011, στο snapchat έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 200 εκατομμύρια χρήστες. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς είναι έφηβοι. Οι νέοι παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτοι στις παγίδες αυτών των τεχνολογιών.

Πρόσφατα ένα 17χρονο αγόρι καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση επειδή εξεβίαζε δύο δεκατετράχρονα αγόρια να του στέλνουν προσωπικές τους φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες στάλθηκαν μέσω της εφαρμογής snapchat, η οποία είναι σχεδιασμένη να διαγράφει τα μηνύματα λίγα δευτερόλεπτα μετά την προβολή τους. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται βίντεο, φωτογραφίες και μηνύματα με την προυπόθεση ότι αυτά εξαφανίζονται από τον κυβερνοχώρο δευτερόλεπτα μετά που θα προβληθούν. Στην πραγματικότητα όμως δεν εξαφανίζονται. Το περιστατικό αυτό φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το τεράστιο ζήτημα της προστασίας των παιδιών από το διαδικτυακό εκφοβισμό και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, μέσω της κοινοποίησης προσωπικών φωτογραφιών στο ψηφιακό κόσμο.

Το πρόβλημα αρχίζει από τη στιγμή που οι φωτογραφίες που στέλνονται δεν εξαφανίζονται και έτσι, δεν μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στο πώς τελικά θα χρησιμοποιηθούν. Είναι πιθανό ο παραλήπτης να πάρει στιγμιότυπο της οθόνης και να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία κακόβουλα. Από τη στιγμή που στέλνεται κάθε φωτογραφία μπορεί να αποθηκευτεί, αντιγραφεί και αναδιανεμηθεί. Και όλα αυτά χωρίς ο αποστολέας να το γνωρίζει.

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ SNAPCHAT ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  • Ποτέ μην κάνεις αποδεκτά αιτήματα φιλίας από αγνώστους
  • Σιγουρέψου ότι γνωρίζεις ποιοι μπορούν να σου στείλουν Snaps, να δουν τις δημοσιεύσεις σου και πάντα έλεγχε τους παραλήπτες των μηνυμάτων σου
  • Αν βιώσεις παρενόχληση ή εκφοβισμό, διέγραψε τον κακόβουλο χρήστη και κάνε αναφορά
  • Ενημερώσου για τους κινδύνους. Μη στείλεις ποτέ κάτι που δε θα ήθελες να έχει μόνιμα ο παραλήπτης

Πηγή: The Telefraph

Font Resize
Contrast