Ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της EUROPOL για τον ηλεκτρονικό εξαναγκασμό και την εκβίαση παιδιών (sextortion)
line
#sextortion
#europol
#sayno

Ο «ηλεκτρονικός εκβιασμός» ή «εκβιασμός μέσω κάμερας» (sextortion), σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Europol, έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένας μη αντιληπτός κίνδυνος.

Πώς λειτουργεί το έγκλημα

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Europol, αποκαλύπτεται ότι στο στόχο είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 7 ετών.

Οι παραβάτες έχουν δύο βασικά κίνητρα:

  • Σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά, όπου ο στόχος είναι η απόκτηση υλικού (φωτογραφίες ή / και βίντεο που απεικονίζουν το παιδί) ή συνάντηση εκτός σύνδεσης.
  • Οικονομικό συμφέρον, όπου ο στόχος είναι να αποσπάσουν χρήματα από την εκβίαση.

Η έκθεση της Europol αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα θύματα εκβιασμού είναι κορίτσια (84% σε σύγκριση με τα αγόρια 53%).  Τα αγόρια γίνονται περισσότερο στόχος για οικονομικό όφελος (32% σε σύγκριση με 2% των κοριτσιών), μια σχετικά νέα τάση στον τομέα της κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Μια άλλη νέα τάση είναι η απαίτηση του δράστη για το παιδί-στόχο να συμπεριλάβει και άλλα παιδιά, όπως τα αδέλφια ή  συνομηλίκους, στις εικόνες και τα βίντεο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη και τα παιδιά που χρησιμοποιούν ασφαλείς πρακτικές στο διαδικτυακό περιβάλλον ή τα μικρότερα παιδιά που ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μπορούν να γίνουν στόχος με αυτόν τον τρόπο.

Δεν πρέπει να υποτιμάται η προσωπική και ψυχολογική επίδραση στα θύματα αυτού του εγκλήματος: πολλά παιδιά έχουν διαπράξει αυτοκτονία τα τελευταία χρόνια μην μπορώντας να διαχειριστούν τις συνέπειες και το ψυχολογικό βάρος.

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Πείτε όχι»

Ως απάντηση σε αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο, η ευρωπαϊκή κοινότητα επιβολής του νόμου έχει ενώσει τις δυνάμεις της με εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα για να ξεκινήσει την εκστρατεία «#Say NO»,με στόχο να παρέχει συμβουλές σε όσους έχουν ή είναι πιθανό να γίνουν στόχοι και να ενισχύσει τους μηχανισμούς υποβολής εκθέσεων και υποστήριξης.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει μια ταινία μικρού μήκους, διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ μέσω της οποίας παρέχει συμβουλές και υπογραμμίζει τη σημασία της αναφοράς του εγκλήματος στις αρμόδιες εθνικές αρχές.

 

Ο Steven Wilson, επικεφαλής του ευρωπαϊκού κέντρου ηλεκτρονικού εγκλήματος της Europol, δήλωσε: “Τα παιδιά χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το διαδικτυακό περιβάλλον για να επικοινωνούν και να διαμορφώνουν σχέσεις και αυτό πρέπει να θεωρείται φυσικό μέρος της ανάπτυξής τους. Ωστόσο, είναι συλλογική ευθύνη μας να τα εκπαιδεύσουμε για τις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν και να τους προστατέψουμε ώστε να καταστήσουμε το ψηφιακό περιβάλλον όσο το δυνατόν ασφαλέστερο. Όταν συμβαίνει κάτι άβολο στο διαδίκτυο, πρέπει να παρέχουμε σαφείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς υποβολής αναφορών και υποστήριξης, ώστε να ξέρουν πού να απευθυνθούν για βοήθεια».

Είσαι θύμα; Ζήτα βοήθεια. Κάνε αναφορά. Είμαστε εδώ.

Το μήνυμα της Europol  είναι «μην δώσετε χρήματα και μην ντρέπεστε να το αναφέρετε στην αστυνομία». Αν κάποιος σας απειλεί ότι θα κοινοποιήσει  υλικό που σας απεικονίζει αν δεν του στείλετε περισσότερο υλικό ή χρήματα, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Μην μοιράζεστε περισσότερα, μην πληρώνετε τίποτα.
  2. Ψάξτε βοήθεια. Δεν είστε μόνοι.
  3. Διατηρείστε αποδεικτικά στοιχεία. Μην διαγράφετε τίποτα.
  4. Σταματήστε την επικοινωνία. Αποκλείστε τον χρήστη.
  5. Αναφέρετε το περιστατικό στην αστυνομία.

 

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης αν εσείς, το παιδί σας ή κάποιος που σας εμπιστεύεται είναι δυνητικά θύμα σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού στο διαδίκτυο, επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα της EUROPOL.

Font Resize
Contrast