Μάθετε το παιδί σας να προστατεύει τον εαυτό του
line

9b290615330959c66659e200e2339f27_l

Σήμερα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το διαδίκτυο και τα social media σε πολύ μικρή ηλικία. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που έγινε το 2015 σε σχολεία της Αττικής με τη συμμετοχή 655 μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, η πλειοψηφία των μαθητών έχουν λογαριασμό σε τουλάχιστον μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας στην πλειοψηφία τους ψευδή στοιχεία καθώς το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας είναι τα 13 έτη. Επιπρόσθετα, το 52% των παιδιών ανέφεραν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς τους σχετικά με την τεχνολογία.

  • Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να διαπεδαγωγήσουμε το παιδί μας εγκαίρως, πριν αυτό αρχίσει να ασχολείται συστηματικά με το ψηφιακό κόσμο. Θα πρέπει να ενημερώσουμε το παιδί μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο μιλώντας του ανοιχτά για αυτούς και να του περάσουμε το μήνυμα πως ο κόσμος του internet δε διαφέρει σε τίποτα από τον κανονικό.
  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πρόσφορο έδαφος για ανθρώπους με κακόβουλο σκοπό να πλησιάσουν το παιδί σας και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Μιλήστε εσείς στο παιδί σας για αυτές τις ιστοσελίδες, για το τι πρέπει να προσέχει, το πως να προφυλάσσει τον εαυτό του και πως να αντιδράσει αν κάτι το κάνει να νιώσει παράξενα. Με αυτό τον τρόπο εκτός του ότι το ενημερώνετε, του προσδίδετε κι ένα αίσθημα ασφάλειας από τη στιγμή που εμφανίζεστε γνώστης των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.
  • Η κάθε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει τα δικά της όρια ηλικίας για τη δημιουργία προφίλ. Τα περισσότερα παιδιά για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους να αποκτήσουν πρόσβαση, δηλώνουν ψευδή στοιχεία. Είναι καλύτερα να δημιουργήσετε ένα προφίλ μαζί με το παιδί, που δεν θα αποκαλύπτει τα προσωπικά του στοιχεία, παρά να επιμένετε σε μια απαγόρευση που ενδεχομένως να το οδηγήσει στο να πάρει μόνο του πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύστε το πώς να επιλέγει το όνομα χρήστη (username) και το συνθηματικό (password) του, αποφεύγοντας τη χρήση προσωπικών του στοιχείων.
  • Επιλέξτε μαζί με το παιδί κάποιες φωτογραφίες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιεί στα social media έτσι ώστε το ντύσιμο, η τοποθεσία και η απεικόνιση του προσώπου να μην δελεάζει κακοήθεις χρήστες. Εναλλακτικά μπορείτε να του προτείνετε αντί για φωτογραφίες να χρησιμοποιεί γραφικά με κινούμενα σχέδια.
  • Δείξτε τις επιλογές ασφαλείας που υπάρχουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο παιδί σας και προτρέψτε το να επιλέξει εκείνη που το προφίλ του είναι προσβάσιμο μόνο στους φίλους του.
  • Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με τα οποία συνομιλεί το παιδί σας στο διαδίκτυο. Ενημερώστε το ότι αυτός με τον οποίο μιλάει μπορεί να μην είναι αυτός που φαίνεται και τονίστε του ότι πρέπει να δέχεται αιτήματα φιλίας μόνο από ανθρώπους που γνωρίζει.
  • Κάντε του αίτημα φιλίας. Με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε ότι έχετε κι εσείς τη γνώση χειρισμού της νέας τεχνολογίας.

Όπως προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε το παιδί μας για να αντιμετωπίσει την οποία δυσκολία προκύψει στη ζωή του, έτσι και στο διαδίκτυο, ο στόχος μας δεν πρέπει να είναι η επιβολή απαγορεύσεων αλλά η θωράκιση του παιδιού μας από τους κινδύνους που ενδεχομένως να βρεθούν στο δρόμο του κατά την ενασχόληση του με τον ψηφιακό κόσμο.

Πηγή: cyberkid

Font Resize
Contrast