Νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας από την Ε.Ε για το διαδίκτυο της επόμενης γενιάς
line

Τι είδους διαδίκτυο θέλουμε σε δέκα χρόνια από σήμερα; Αυτό το καθοριστικής σημασίας ερώτημα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη διάσκεψη κορυφής του Διαδικτύου νέας γενιάς (NGI) που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6 και 7 Ιουνίου στην οποία συμμετείχαν πρωτοπόροι του διαδικτύου, ερευνητές, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και  υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ .

Η συζήτηση ήταν διεξοδική και πολυεπίπεδη. Τα ερωτήματα που τέθηκαν, πολλά: Τι θέλουν ή τι περιμένουν οι πολίτες από το διαδίκτυο; Πώς θα επηρεάσει το Διαδίκτυο τους ανθρώπους; Γιατί οι χρήστες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο; Μπορούν οι τεχνολογικοί πάροχοι να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους για μια ψηφιακή κοινωνία και οικονομία χωρίς αποκλεισμούς; Ποιος είναι ο ρόλος της ρύθμισης;

Εξετάζοντας τις τρέχουσες τάσεις του διαδικτύου, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο ότι το Διαδίκτυο έχει πλέον ενηλικιωθεί. Κατά τα προσεχή έτη, το Διαδίκτυο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και πρέπει να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ιδιωτική ζωή, η ποικιλομορφία, η ένταξη, η προσβασιμότητα και οι ίσοι όροι ανταγωνισμού.

Όπως τονίστηκε. το διαδίκτυο βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι  και η Ευρώπη πρέπει να μη χάσει την ευκαιρία που της δίνεται να αξιοποιήσει  την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού δικτύου.

Η VP Ansip παρουσίασε τα δύο εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η  ευκαιρία. Πρέπει η Ευρώπη να παραμείνει απλός καταναλωτής τεχνολογίας, υπηρεσιών και εφαρμογών διαδικτύου – και ίσως να κυριαρχεί προοδευτικά από άλλες χώρες ή εταιρείες; Ή μήπως η Ευρώπη να γίνει πιο προνοητική και να αναπτύξει τεχνολογίες στο διαδίκτυο που θα εξυπηρετούν καλύτερα τους ανθρώπους της και θα ελέγχουν περισσότερο την ψηφιακή κοινωνία όπου ζουν;

Η ιδέα είναι απλή: πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανησυχίες των πολιτών, όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης, επιλογής και σεβασμού. Αυτές οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν από πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι απάντησαν σε έρευνα που διοργάνωσε μια κοινοπραξία εταιρειών μέσων ενημέρωσης με αφορμή τη διάσκεψη κορυφής του Διαδικτύου νέας γενιάς (NGI).

Πρακτορεία ειδήσεων και οργανώσεις Τύπου μίλησαν με πολίτες στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι πολίτες  αμφισβητούν τον μελλοντικό αντίκτυπο αυτής της τεχνολογίας στην κοινωνία μας.

Η έρευνα  επίσης επιβεβαίωσε ότι τα θέματα αυτά δεν ήταν στην κορυφή της ατζέντας των πολιτικών ιθυνόντων πριν από 10 χρόνια, αλλά αυξάνονται κάθε χρόνο καθώς προκύπτουν νέες εφαρμογές και ζητήματα. Το Διαδίκτυο διαδραματίζει έναν συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στην κοινωνία και στην οικονομία, με αποτέλεσμα την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τη νέα βιομηχανική επανάσταση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ο φόβος για απώλεια θέσεων εργασίας, ψεύτικες ειδήσεις, υπερβολική επιρροή στη δημοκρατική διαδικασία, ανεπιθύμητη εκμετάλλευση της ιδιωτικής ζωής, ανεξέλεγκτη κοινή οικονομία, ρητορική μίσους, ριζοσπαστικοποίηση, έλλειψη συμμετοχής αποτελούν μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις στον όλο και περισσότερο συνδεδεμένο ψηφιακό κόσμο.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα, που προτάθηκε από τον αντιπρόεδρο Frans Timmermans, είναι η προώθηση ενός ευρωπαϊκού «διαδικτύου αξιών». Πολλές από τις νομοθετικές προτάσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρότεινε η αρμόδια Επιτροπή τα τελευταία δύο χρόνια συμβάλλουν άμεσα σε αυτό το όραμα.

Η Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε στη διάσκεψη, θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας με τίτλο « Ίντερνετ επόμενης γενιάς». Ξεκινώντας από το Φθινόπωρο του 2018, θα στοχεύσει τα καλύτερα μυαλά της Ευρώπης από ακαδημαϊκούς κύκλους και νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και θα επικεντρωθεί σε ένα διαδικτυακό κέντρο που θα βασίζεται στον άνθρωπο και θα καλύπτει τις ανάγκες και τις ευρωπαϊκές αξίες. Όταν εγκριθεί, το παρόν πρόγραμμα θα εξετάσει μερικά από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία που απαιτούνται για να γίνει το «διαδίκτυο αξιών», όπως η τεχνολογία απορρήτου, η διαχείριση ταυτότητας, η εφαρμογή και τα μειονεκτήματα  νέων τεχνολογιών  όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων κ.α.

«Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, θα χρειαστεί να εγκαινιάσουμε αυτή τη νέα μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ» τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεύθυνσης Μελλοντικών Δικτύων της DGCONNECT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: European Commission

Font Resize
Contrast