Λέμε «ΟΧΙ» στην ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο
line

%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b5%cf%84

Είστε από εκείνους τους γονείς που συνηθίζουν να μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους με τους φίλους τους στο διαδίκτυο; Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να «ανεβάσετε» κάποια φωτογραφία του παιδιού σας σκεφτείτε το καλύτερα.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  • Μια φωτογραφία εκθέτει οπτικά το παιδί στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που περιηγείται στο διαδίκτυο. Μπορεί άνετα ο οποιοσδήποτε να τη χρησιμοποιήσει για διάφορους σκοπούς.
  • Από μια φωτογραφία μπορεί ο οποιοσδήποτε, όχι μόνο παιδεραστής αλλά και κακόβουλος, να αντλήσει προσωπικά στοιχεία για το παιδί και στη συνέχεια να το βλάψει. Π.χ από μια φωτογραφία στο σχολείο ή στη γειτονιά μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τους χώρους που συχνάζει το παιδί.
  • Μια φωτογραφία του παιδιού αναρτημένη στα κοινωνικά δίκτυα ευνοεί τις συνθήκες ώστε το παιδί να γίνει θύμα ψηφιακού εκφοβισμού (cyberbullying).
  • Εκθέτοντας το παιδί σε διάφορες ηλικίες μέσω φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούμε το λεγόμενο «ψηφιακό αρχείο» του παιδιού. Το γεγονός ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει πληροφορίες για ολόκληρη την ζωή του παιδιού, τις οποίες θα διαχειρίζεται όπως θέλει, θα πρέπει τουλάχιστον να μας φοβίζει.
  • Μπορεί ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του παιδιού να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί για όποιο σκοπό θέλει.
  • Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνουν τα παιδιά μας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας τους όταν εμείς αναρτούμε τις φωτογραφίες τους;

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΠΟΣΤΑΡΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

  • Μπορείτε να διαγράψετε όσες φωτογραφίες έχετε αναρτήσει. Θα διαγραφούν μεν από τη σελίδα σας αλλά θα παραμείνουν για πάντα στα αρχεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που τις δημοσιεύσατε.
  • Όσες φωτογραφίες έχουν «ποστάρει» άλλοι και έχουν κάνει tag μπορείτε να τις κρύψετε από το χρονολόγιο σας. Δεν μπορείτε να τις διαγράψετε, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εκείνος που τις δημοσίευσε.
  • Αν θέλετε να συνεχίσετε να δημοσιεύετε φωτογραφίες, επιλέξτε τουλάχιστον από τις ρυθμίσεις ασφαλείας την επιλογή να τις βλέπουν μόνο οι φίλοι σας (ούτε καν οι φίλοι των φίλων σας).
  • Επιλέξτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος σας κάνει tag σε μια φωτογραφία έτσι ώστε αν είναι και τα παιδιά σας μαζί, να έχετε τη δυνατότητα να την απορρίψετε πριν δημοσιευτεί.
  • Ενημερώστε κάθε φίλο και γνωστό σας ότι δεν θέλετε να δημοσιεύουν καμία φωτογραφία ή πληροφορία, στην οποία εμφανίζεται ή αναφέρεται το παιδί σας.