Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να δημιουργήσει ένα ασφαλές προφίλ στο διαδίκτυο
line
#socialmedia

 

Η δημιουργία προφίλ του παιδιού σας  σε ένα κοινωνικό δίκτυο ή ένα παιχνίδι δεν είναι εύκολη υπόθεση ή κάτι για το οποίο δε χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερή σημασία. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως η επιλογή μιας ασφαλούς εικόνας προφίλ, η δημιουργία ενός ισχυρού  κωδικού πρόσβασης και η δημιουργία ενός ονόματος χρήστη που δε θα αποκαλύπτει περαιτέρω πληροφορίες για το παιδί.

Τι είναι σημαντικό λοιπόν  να θυμάστε όταν βοηθάτε το παιδί σας να δημιουργήσει τον πρώτο του λογαριασμό στο διαδίκτυο; 

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Η δημιουργία μιας οικογενειακής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε σε ποιους ιστότοπους έχει λογαριασμό  κάθε μέλος της οικογένειάς σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα και τις ειδοποιήσεις από κάθε λογαριασμό του παιδιού σας.

 

ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΗ

Ένα από τα βασικά πράγματα που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα προφίλ, ειδικά σε δικτυακούς τόπους παιχνιδιών και κοινωνικών δικτύων, είναι ένα όνομα χρήστη. Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε το τέλειο όνομα χρήστη:

-Μη χρησιμοποιείτε πλήρη ονόματα

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι με τον τρόπο που δημιουργείτε το προφίλ του παιδιού σας δεν αποκαλύπτετε περισσότερα προσωπικά στοιχεία από όσα πρέπει. Πολλές πληροφορίες μπορούν να αποκαλυφθούν μέσω ενός ονόματος χρήστη ειδικά αν περιλαμβάνει πλήρες όνομα ή έτος γέννησης. Συνιστούμε να μην συμπεριληφθούν αυτές οι πληροφορίες και να χρησιμοποιήσετε ένα ψευδώνυμο.

-Μην χρησιμοποιείτε το όνομα κάποιου άλλου

Παρόλο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το πλήρες όνομα του παιδιού σας σε ένα προφίλ, δεν σας συμβουλεύουμε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εντελώς διαφορετικό όνομα. Είναι καλύτερο να μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος και είναι σημαντικό οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις του με το διαδίκτυο να είναι ειλικρινείς και ανοιχτές.

-Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα πρώτα ονόματα

Ενώ πολλά παιδιά μπορεί να πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας το όνομα τους είναι ασφαλές, καθώς υπάρχουν τόσα άτομα με αυτό το όνομα, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εξεταστούν. Για παράδειγμα, ασυνήθιστες ορθογραφίες ή ονόματα θα μπορούσαν να προσδιορίσουν ένα άτομο ή την εθνικότητα.

 

ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

-Βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός που χρησιμοποιεί το παιδί σας έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες.

-Χρησιμοποιήστε τόσο κεφαλαία όσο και πεζά γράμματα σε όλο τον κωδικό πρόσβασης.

-Χρησιμοποιήστε αριθμούς καθώς και γράμματα.

-Για να βεβαιωθείτε ότι θυμάστε τον κωδικό πρόσβασής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λέξεις, αλλά να τις κάνετε πιο δύσκολο για κάποιον να τις μαντέψει, χρησιμοποιώντας αριθμούς αντί για κάποιο γράμμα.

Λέμε ότι ο κωδικός πρόσβασής είναι ακριβώς όπως η οδοντόβουρτσα μας. Δεν πρέπει να τη μοιραζόμαστε με άλλους και πρέπει να τον αλλάζουμε τακτικά!

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΡΟΦΙΛ

 

Αν ένα κοινωνικό δίκτυο ή παιχνίδι προσφέρει είδωλα για εικόνες προφίλ, συνιστούμε να τα χρησιμοποιήσετε καθώς στερούνται προσωπικών πληροφοριών. Εάν το παιδί σας προτιμά να χρησιμοποιήσει τη δική του εικόνα ή αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή, τότε είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι η εικόνα δεν δίνει πληροφορίες για προσωπικές στοιχεία του  παιδιού. Αυτά περιλαμβάνουν:

-Όνομα οικίας ή οδού στο φόντο της φωτογραφίας

-Σχολική στολή ή διακριτικά που αποκαλύπτουν σε ποιο σχολείο πηγαίνει

-Βραβεία, τρόπαια, πιστοποιητικά ή οτιδήποτε άλλο που δίνουν πληροφορίες για τις συνήθειες του παιδιού στο φόντο της εικόνας

Πηγή : UK Safer Internet Centre

Font Resize
Contrast