Έκθεση ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών από το διαδικτυακό εκφοβισμό

Έκθεση ΟΗΕ για την προστασία των παιδιών από το διαδικτυακό εκφοβισμό
line

 

“Βάζοντας τέλος στο βασανιστήριο: η αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο προαύλιο του κυβερνοχώρου” είναι ο τίτλος της πρόσφατης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, την οποία προλογίζει η Marta Santos Pais, Ειδικός Αντιπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας για τη Βία κατά των Παιδιών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης Στόχων των Ηνωμένων Εθνών και, ειδικότερα, στόχος 16.2 για τον τερματισμό της κακοποίησης, της εκμετάλλευσης, της εμπορίας ανθρώπων και όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών.

Η δημοσίευση επιδιώκει να φέρει σε επαφή τα βασικά στοιχεία της παγκόσμιας τεχνογνωσίας σχετικά με το θέμα του εκφοβισμού (και διαδικτυακού εκφοβισμού), ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ιδέες και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών με όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ουσιαστικά συμπληρώνει τη μελέτη της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βία κατά των Παιδιών και έχει ως στόχο να παράσχει περαιτέρω ώθηση από χώρες σε όλο τον κόσμο για την κατανόηση και την καλύτερη πρόληψη της παρενόχλησης των παιδιών και των νέων σε όλες τις εκφάνσεις της, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής.

 

Τα βασικά θέματα της έρευνας επικεντρώνονται στις περιοχές που πρέπει να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν, προκειμένου να αποφευχθεί ο εκφοβισμός και να μειωθούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις του. Ως εκ τούτου, τέσσερα κεφάλαια καλύπτουν τα παρακάτω θέματα:

  • Ενδυνάμωση των παιδιών και ευαισθητοποίησης
  • Νομοθεσία και οι δημόσιες πολιτικές
  • Σχολικές παρεμβάσεις
  • Έκθεση των παιδιών σε εκφοβισμό: δεδομένα και περιφερειακές τάσεις

Κάθε κεφάλαιο αποτελείται από διάφορα έγγραφα από αξιοσημείωτους ερευνητές στον τομέα.

 

«Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με την έκθεση των παιδιών σε εκφοβισμό και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπάρχει ένας σημαντικός πλούτος πληροφοριών και έρευνα που θα μπορούσε να μοιραστεί ευρύτερα με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.» επισημαίνει η Marta Santos Pai.

«Η δημοσίευση αυτή αποτελεί συμβολή στην ανταλλαγή γνώσεων. Είναι σχεδιασμένη για να φτάσει σε κυβερνητικούς ηγέτες και φορείς λήψης αποφάσεων, καθώς και ερευνητές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και φορείς παιδικής προστασίας που μπορούν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό πολιτικών και νόμων και να προωθήσει την αποτελεσματική εφαρμογή τους, με παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών για να κάνει μια ριζική αλλαγή στη ζωή των παιδιών. Οι αναλύσεις, οι εμπειρίες και οι συμβουλές που παρέχονται είναι τόσο καλά τεκμηριωμένες και προσβάσιμες, ενώ τα δεδομένα μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω τις γνώσεις στον τομέα, η απόδειξη του τι λειτουργεί προσφέρει πρακτικά παραδείγματα, και οι φωνές των παιδιών που αντικατοπτρίζονται σε ορισμένα από τα άρθρα παρέχουν βασικές γνώσεις για όλους όσους ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού.» συμπληρώνει.

 

Κατεβάστε την έκθεση του ΟΗΕ εδώ

 

Πηγή: ΒΙΚ

Font Resize