Έρευνα:Τέσσερις στους πέντε εφήβους έχει συναντήσει ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Έρευνα:Τέσσερις στους πέντε εφήβους έχει συναντήσει ρητορική μίσους στο διαδίκτυο
line
#hatespeech

 

Ένα από τα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή είναι η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο με αλληλοσεβασμό. Οι νέοι άνθρωποι επιθυμούν το διαδίκτυο να είναι ένας θετικός χώρος που σέβεται τη διαφορετικότητα των χρηστών του. Διαδικτυακή έρευνα σε περισσότερους από 1500 νέους μεταξύ 13 και 18 χρόνων έδειξε ότι η πλειοψηφία(το 94%) πιστεύει ότι κανένας δεν πρέπει να γίνεται στόχος διαδικτυακού μίσους.

Παρά τα θετικά αυτά συμπεράσματα της έρευνας, οι νέοι πολύ συχνά κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο συναντούν δείγματα ρητορικής μίσους. Τέσσερις στους πέντε νέους δήλωσαν, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, ότι έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες προσβλητικής ή απειλητικής συμπεριφοράς απέναντι σε κάποιον χρήστη εξαιτίας της διαφορετικότητάς του. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περίπου το ένα τέταρτο (24%) των ερωτηθέντων ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Η έρευνα αποκαλύπτει την αναγκαιότητα να ληφθούν δραστικά μέτρα προκειμένου να ενδυναμώσουν οι έφηβοι έτσι ώστε να αντιδρούν αποτελεσματικά σε κρούσματα διαδικτυακού μίσους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 84% των εφήβων που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο επέλεξαν να αντιδράσουν αγνοώντας το περιστατικό. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ήξεραν πώς να το καταγγείλουν, στην πράξη μόνο το 20 % προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια. Η εκπαίδευση είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση, καθώς μπορεί να προλάβει τη ρητορική μίσους, να καταγγείλει τη ρητορική μίσους και να προωθήσει την αλληλεγγύη προς τα θύματα.

Πηγή: saferinternet.org.uk

Font Resize