Αυξημένος ο κίνδυνος εκφοβισμού στα παιδιά με αναπηρία

Αυξημένος ο κίνδυνος εκφοβισμού στα παιδιά με αναπηρία
line
#cyberbullying

Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν το φόβο και τον τρόμο της ύπαρξης ενός κακόβουλου μαθητή στο σχολείο, αλλά και στο διαδίκτυο. Με την ανάπτυξη του διαδικτύου έχει έρθει μια αύξηση στo cyberbullying και παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και άλλες αναπηρίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Μια μεγάλη μελέτη των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 διαπίστωσε ότι το 43% των νέων ανθρώπων βιώνουν εκφοβισμό, σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση, και ότι εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα παιδιά με αναπηρίες.

 

Εκφοβισμός και εγκεφαλική παράλυση

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η εμφάνιση είναι το νούμερο ένα παράγοντας που οδηγεί έναn κακόβουλο μαθητή να επιτεθεί σε ένα συγκεκριμένο θύμα, είτε αυτό είναι το πάχος, το χρώμα μαλλιών, ή κάτι άλλο. Για ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση που μοιάζει διαφορετικό, ο  εκφοβισμός είναι αναπόφευκτος. Αυτά τα παιδιά είναι ευάλωτα σε εκφοβισμό γιατί μοιάζουν διαφορετικά.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αναπηρίες

Ο εκφοβισμός δεν συμβαίνει αποκλειστικά στο σχολείο ή κατά την επιστροφή του παιδιού στο σπίτι με τα πόδια. Εξήντα δύο τοις εκατό των νέων που έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού βιώνει παρενόχληση στον κυβερνοχώρο ή γίνονται στόχος στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα κακόβουλος στο διαδίκτυο μπορεί να επιτεθεί σε ένα θύμα με ειδικές ανάγκες:

  • Αποστέλλοντας κείμενα ή μηνύματα που απειλούν
  • Εξαιρώντας ένα παιδί από διαδικτυακές δραστηριότητες
  • Αποστέλλοντας ενοχλητικά βίντεο, εικόνες ή σχόλια σχετικά με ένα ανάπηρο παιδί σε άλλους
  • Προτρέποντας στο παιδί να βλάψει τον εαυτό του ή να αυτοκτονήσει
  • Χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς για να μιμηθεί και να κοροϊδέψει ένα θύμα με ειδικές ανάγκες
  • Αποστέλλοντας μηνύματα σεξουαλικής φύσης
  • Δημιουργώντας χώρους μίσους που στοχεύουν ένα θύμα

 

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση

Ζώντας με εγκεφαλική παράλυση τα παιδιά αυτά βιώνουν πολλές προκλήσεις: σωματικές, συναισθηματικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές. Η ενσωμάτωση για ένα παιδί με αναπηρία δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά όταν το παιδί δέχεται και εκφοβισμό, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές. Τα θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού και παρενόχλησης κατά πρόσωπο είναι πιο πιθανό να κάνουν απουσίες στο σχολείο, να μην τα καταφέρουν ακαδημαϊκά και να εγκαταλείψουν το σχολείο.

 

Αυτά τα θύματα είναι επίσης πιθανό να αποκλειστούν κοινωνικά, όχι μόνο από τα άτομα που τα εκφοβίζουν, αλλά από άλλους μαθητές. Βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών άγχους και κατάθλιψης και μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν. Αυτές οι προκλήσεις της ψυχικής υγείας μπορεί να συνεχιστούν και μετά την ενηλικίωση. Άτομα με ειδικές ανάγκες που πέφτουν θύματα του εκφοβισμού είναι επίσης επιρρεπή στον κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας.

 

Οι γονείς, οι δάσκαλοι, άλλοι ενήλικες, καθώς και μαθητές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης του εκφοβισμού των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και άλλες αναπηρίες. Τα παιδιά μπορούν να συναναστρέφονται εκείνους που είναι διαφορετικοί, να τους συμπεριλαμβάνουν στις δραστηριότητες, και να συμπαραστέκονται σε όσους γίνονται θύματα. Για τους ενήλικες, είναι πολύ σημαντικό να προσέξουν για σημάδια του εκφοβισμού και να μην κάνουν τα στραβά μάτια. Όταν ο καθένας εργάζεται μαζί για να υποστηρίξει όσους είναι ευάλωτοι, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο μπορεί να μειωθεί.

 

Πηγή: BetterInternetforKids

Font Resize