Η Lizzie Velasquez απαντά στον διαδικτυακό εκφοβισμό

Η Lizzie Velasquez απαντά στον διαδικτυακό εκφοβισμό
line
#cyberbullying

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα τάση στο διαδίκτυο με τα memes τύπου «επισημάνετε έναν σύντροφο», τα οποία κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι συγκεκριμένες εικόνες προβάλλουν υπαρκτά πρόσωπα και συνήθως συνοδεύονται από σεξουαλικά υπονοούμενα και κακοήθη σχόλια.

Την προηγούμενη εβδομάδα θύμα έπεσε η Lizzie Velasquez την οποία στο παρελθόν έχουν αποκαλέσει «την πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο». Η Velasquez πάσχει από μία σπάνια πάθηση που ονομάζεται Neonatal Progeroid Syndrome και προκαλεί μία σειρά από προβλήματα υγείας και απώλεια βάρους. Η Lizzie, η οποία είναι διάσημη ομιλήτρια και συγγραφέας στην Αμερική, απάντησε μέσα από το λογαριασμό της στο Instagram, επισημαίνοντας πόσο επίπονο είναι να σε δυσφημούν στο διαδίκτυο και να σε κρίνουν με βάση την εμφάνισή σου.

12321

«Έχω δει πολλά meme σαν κι αυτό στο Facebook πρόσφατα. Γράφω αυτό το ποστ, όχι ως κάποιος που είναι θύμα, αλλά ως κάποιος που χρησιμοποιεί την φωνή του. Ναι είναι πολύ αργά τη νύχτα, όσο τα γράφω αυτά αλλά το κάνω ως υπενθύμιση ότι οι αθώοι άνθρωποι που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα meme είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ξύπνιοι και κοιτάζουν το Facebook, νιώθοντας όπως δεν θα ευχόμουν ούτε στον χειρότερο εχθρό μου. Ανεξάρτητα με την εμφάνισή μας ή το μέγεθός μας, είμαστε στην τελική όλοι άνθρωποι. Σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας την επόμενη φορά που θα δείτε ένα viral meme με κάποιον τυχαίο άγνωστο. Εκείνη την στιγμή μπορεί να το βρείτε ξεκαρδιστικό, αλλά ο άνθρωπος στην φωτογραφία, μάλλον νιώθει το ακριβώς αντίθετο. Μοιράστε αγάπη και όχι λέξεις που πληγώνουν μέσα από μία οθόνη. Xoxo Lizzie»

Η Lizzie όταν ήταν 17 ετών βρηκε ένα βίντεο στο YouTube στο οποίο κάποιος χρήστης την παρουσίαζε ως την «πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο». Τότε, ξέσπασε σε κλάματα και θεωρούσε πως η ζωή της δεν έχει κανένα νόημα. Όμως, τώρα πια αποτελεί ένα πρότυπο για τους απανταχού νέους. Πέρυσι κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ που αφορά τη ζωή της, με τίτλο «A Brave Heart: The Lizzie Velasquez Story» (Μια γενναία καρδιά: Η ιστορία της Lizzie Velasquez). Στο ντοκιμαντέρ, η Lizzie περιγράφει τον δύσκολο δρόμο που διένυσε από το διαδικτυακό εκφοβισμό μέχρι να γίνει μια από τις πιο διάσημες ακτιβίστριες κατά του εκφοβισμού, με περισσότερους από 300.000 συνδρομητές στο κανάλι της στο YouTube.

Font Resize