Μεγάλη επιρροή των YouTubers στη νεολαία δείχνουν τα στοιχεία του INSAFE

Μεγάλη επιρροή των YouTubers στη νεολαία δείχνουν τα στοιχεία του INSAFE
line
#youtube

 

Μείωση της τάξεως του 4% των κλήσεων που δέχτηκαν οι γραμμές βοήθειας του INSAFE για  περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού, το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016, παρατηρείται σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρά το γεγονός ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός παραμένει η κυρίαρχη αιτία που ένας χρήστης θα επικοινωνήσει με τις γραμμές βοήθειας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του INSAFE που αφορούν σε 7.909 κλήσεις ή μηνύματα, το ποσοστό έπεσε από 18% στο 14%. Αντίθετα αυξήθηκε το ποσοστό των κλήσεων που αφορούν θέματα όπως η αγάπη, οι σχέσεις και η σεξουαλικότητα.

Το δίκτυο INSAFE συγκεντρώνει στοιχεία από τις γραμμές βοήθειας και τα αναλύει κάθε τρείς μήνες προκειμένου να παρακολουθεί τις τάσεις και τα νέα θέματα που προκύπτουν.

Άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τα στοιχεία του τριμήνου Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016 είναι τα εξής:

  • Κάποιες γραμμές βοήθειας επισημαίνουν την επιρροή των YouTubers και των vloggers σε παιδιά και  νέους ανθρώπους. Στο πρόσφατο Safer Internet Forum ένας εκπρόσωπος της google μίλησε για τη δραστηριότητα των YouTubers και των  vloggers και έθεσε το θέμα της ανοχής και του σεβασμού και πως αυτά τα δύο στοιχεία γίνονται αποδεκτά από τους χρήστες του διαδικτύου.
  • Όπως και σε προηγούμενες περιόδους ορισμένες γραμμές βοήθειας αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι νέοι και νεότεροι άνθρωποι παλεύουν με μια σειρά διαφορετικών θεμάτων, όπως η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, το sexting και η πρόσβαση σε περιεχόμενο που θεωρούν ότι είναι επιβλαβές.
  • Υπάρχει η πρόκληση για τις γραμμές βοήθειας να ασχοληθούν με περιεχόμενο το οποίο δεν είναι παράνομο αλλά είναι επιβλαβές και στρεσογόνο για παιδιά και εφήβους. Ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε κατά το πρόσφατο Safer Internet Forum είναι και μια πολύ δημοφιλής δίαιτα η οποία περιλαμβάνει μόνο χυμούς και προωθείται από διάσημες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Η γραμμή βοήθειας της Νορβηγίας έχει δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: Better Internet for Kids

Font Resize