Πως αντιλαμβάνονται οι νέοι τον διαδικτυακό εκφοβισμό;

Πως αντιλαμβάνονται οι νέοι τον διαδικτυακό εκφοβισμό;
line

 

Στην εποχή μας, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των χρηστών του διαδικτύου είναι κάτω των 18 ετών. Οι νέοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους ασφαλείας κατά τη σύνδεσή τους. Τα Ηνωμένη Έθνη διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση και τη διασύνδεση των ενδιαφερόμενων οργανισμών με σκοπό την αναζήτηση και εφαρμογή λύσεων για ένα ασφαλές και έμπιστο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, η δράση της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS) «Χτίζοντας Αυτοπεποίθηση και Ασφάλεια στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών», η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) κάνει μια σημαντική προσπάθεια για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την έκθεση της ITU για την μέτρηση της Κοινωνίας Πληροφοριών (MIS), οι νέοι είναι δυο φορές πιο δικτυωμένοι από τον υπόλοιπο παγκόσμιο πληθυσμό στο σύνολό του.

Από το 2016, η δράση RErights.org συνεργάστηκε με την πρωτοβουλία Child Online Protection (COP) της ITU για την έναρξη της διαβούλευσης «Operation Uncool», η οποία καλεί τους νέους να μοιραστούν τις αντιλήψεις και τις αντιδράσεις τους σε περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού.

Κατά την τελευταία διαβούλευση συμμετείχαν 65 νέοι από 14 χώρες. Η χώρα όπου το έργο έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν η Κένυα, όπου η διαβούλευση διοργανώθηκε μέσω των σχολείων.

 

Για να κατανοήσουν τη σημασία του διαδικτυακού εκφοβισμού για τους νέους, η διαβούλευση ρώτησε ποιες ενέργειες σχετίζονται με τη διαδικτυακή παρενόχληση:

97% των νέων δήλωσε: «εμπαιγμός κάποιου σε μια διαδικτυακή ομάδα με τη χρήση κωδικοποιημένης γλώσσας ή αρκτικόλεξα που το άτομο δεν καταλαβαίνει».

92% «διαδίδοντας φήμες για κάποιον στο διαδίκτυο».

89% «Αποστολή κακόβουλου μηνύματος σχετικά με ένα άτομο σε πολλούς άλλους ανθρώπους».

82% «Αποστολή κακόβουλου μηνύματος σε ένα άτομο».

68% «Προσποίηση ότι είναι κάποιος άλλος στο διαδίκτυο».

42% «Απόσπαση βίντεο από κάποιον χωρίς την άδειά του».

39% «Σκόπιμη εξαίρεση κάποιου από ένα φόρουμ στο διαδίκτυο ή την ομάδα».

32% «Ενημερώνοντας μια κατάσταση στο προφίλ κάποιου άλλου στο Facebook».

 

Πηγή: ΒΙΚ

Font Resize