Πώς να κάνετε ασφαλείς αγορές μέσω διαδικτύου

Πώς να κάνετε ασφαλείς αγορές μέσω διαδικτύου
line

 

Η δυνατότητα για αγορές μέσω διαδικτύου παρέχει άνεση στις αγορές, διευρύνει την δυνατότητα επιλογής και δίνει αξία στα χρήματα των καταναλωτών. Οι online αγορές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι σημαντικό, περισσότερο από ποτέ, οι αγοραστές να πάρουν στα σοβαρά την online ασφάλειά τους. Ειδικά όταν τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 25 % όλων των παραβιάσεων ασφάλειας λαμβάνουν χώρα στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Διαβάστε παρακάτω επτά συμβουλές που αν τις ακολουθείτε, μπορείτε να είστε σίγουροι για την ασφάλεια των αγορών που πραγματοποιείτε μέσα από το διαδίκτυο.

  • Ελέγξτε τον ιστότοπο της επιχείρησης: Οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει ένα διαδικτυακό κατάστημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε κάποια σχετική γνώση για τη φήμη της επιχείρησης που έχετε επιλέξει για να πραγματοποιήσετε τις online αγορές σας. Εξίσου σημαντικό είναι να διαβάζετε τις συστάσεις άλλων πελατών προκειμένου να διαμορφώσετε πλήρη εικόνα για την επιχείρηση.
  • Προστατεύετε τα προσωπικά σας στοιχεία: Μην αποκαλύπτετε προσωπικά στοιχεία παρά μόνο εάν είστε βέβαιοι για το ποιος τα συλλέγει, το σκοπό για τον οποίο τα ζητάει και τον τρόπο με τον οποίο θα τα χρησιμοποιήσει. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες πουλάνε τα στοιχεία των πελατών τους σε τρίτους. Οι περισσότερες σας δίνουν τη δυνατότητα να αρνηθείτε την κοινοποίηση των προσωπικών σας στοιχείων.
  • Προσέχετε τις λεπτομέρειες: Ελέγχετε την αναμενόμενη ημερομηνία παραλαβής, το κόστος αποστολής και διεκπεραίωσης της συναλλαγής και αποστολής των προϊόντων, την εγγύηση, την πολιτική επιστροφών, και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε γραπτώς, ή τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια με την παραγγελία ή το προϊόν που αγοράσατε.
  • Χρησιμοποιείτε έναν ασφαλή browser: Το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για την περιήγηση σας στο διαδίκτυο θα πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών σας. Τέτοιες προγράμματα είναι ο Internet Explorer, το Netscape, το AOL, το Opera, το Mozilla Firefox, το Chrome και το Safari.
  • Διατηρείτε μυστικούς τους κωδικούς εισόδου (passwords): Μην αποκαλύπτετε ποτέ τα passwords που χρησιμοποιείτε και φροντίστε να παραμένουν ασφαλή. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε απλές λέξεις ή την ημερομηνία της γέννησης σας. Φτιάξτε τους κωδικούς ασφαλείας χρησιμοποιώντας συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμητικών χαρακτήρων.
  • Χρησιμοποιείτε μια πιστωτική κάρτα: Η σύμβαση που έχετε υπογράψει με την τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα σας εγγυάται ότι έχετε περιορισμένη ευθύνη σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης χρέωσης. Ασφαλώς, θα πρέπει να ειδοποιείτε αμέσως τον εκδότη της κάρτας σας, σε περίπτωση που πληροφορείστε την πραγματοποίηση κάποιας μη εξουσιοδοτημένης συναλλαγής με χρέωση του λογαριασμού της κάρτας σας, ή σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας σας.
  • Κρατείστε τις αποδείξεις συναλλαγών και τους λογαριασμούς πληρωμής της κάρτας σας: Πολλές από τις online επιχειρήσεις συνηθίζουν να στέλνουν ένα email όπου επιβεβαιώνεται η παραγγελία σας και συνοψίζεται η ποσότητα και το κόστος της αγοράς. Καλό θα ήταν να κάνετε μια εκτύπωση του email αυτού και να το φυλάξετε για το ενδεχόμενο να σας χρειαστεί στο μέλλον.

 

Πηγή: www.moneyonline.gr

Font Resize