Στοιχεία INSAFE: Έξαρση του διαδικτυακού εκφοβισμού την περίοδο που τα σχολεία είναι ανοιχτά

Στοιχεία INSAFE: Έξαρση του διαδικτυακού εκφοβισμού την περίοδο που τα σχολεία είναι ανοιχτά
line

9.431 χρήστες του διαδικτύου ζήτησαν βοήθεια το τελευταίο τρίμηνο του 2016 από τις Γραμμές Βοήθειας που λειτουργούν σε συνολικά σε 28 χώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του INSAFE. O αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα που απορρέουν από τη χρήση του διαδικτύου παρουσιάζουν αύξηση την περίοδο που τα σχολεία είναι ανοιχτά.

Για μια ακόμα φορά ο διαδικτυακός εκφοβισμός παραμένει το νούμερο ένα  πρόβλημα για το οποίο οι χρήστες αναζητούν βοήθεια αν και όπως δείχνουν τα στοιχεία παρουσιάζει ύφεση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά.  Ακολουθούν με ποσοστό 12.6 %  προβλήματα που σχετίζονται με την αγάπη, τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα στο διαδίκτυο. Ο αριθμός των τηλεφωνημάτων που σχετίζονται με την προστασία ή την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Untitled

 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία του INSAFE είναι ότι στις Γραμμές Βοήθειας κυρίως απευθύνονται γυναίκες (60%) και ο τρόπος επικοινωνίας που διαρκώς κερδίζει έδαφος είναι το chat.

Από τα στοιχεία επίσης , προκύπτει η ανάγκη ανάδειξης των κατηγοριών της αυτοχειρίας και των τροφικών διαταραχών, ως αυτόνομες.

Τέλος, οι καταγγελίες για περιστατικά  ρατσισμού στο διαδίκτυο παρουσίασαν μείωση, σε αντίθεση με τα περιστατικά ρητορικής μίσους που βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα.

Font Resize