Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2018 από τις Γραμμές Βοήθειας του INSAFE
line

Με μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το δίκτυο των γραμμών βοήθειας του INSAFE τα συγκεντρωτικά στοιχεία Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2018.

Για άλλη μια φορά ο συνηθέστερος λόγος επικοινωνίας με τις Γραμμές Βοήθειας σε επίπεδο Ευρώπης είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Να σημειωθεί ότι εδώ παρουσιάζεται και η κυριότερη διαφορά της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς ο κυριότερος λόγος επικοινωνίας με την Ελληνική Γραμμή βοήθειας είναι η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το δίκτυο των Γραμμών Βοήθειας του INSAFE έλαβε κατά τη διάρκεια τριών μηνών 10.169 κλήσεις που αφορούσαν θέματα σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου. Το 65% των κλήσεων προήλθε από τους ίδιους τους έφηβους ενώ το 13% από παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Το πρόβλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού αντιπροσωπεύει το 17% των κλήσεων, υπήρξε αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα σε κλήσεις που αφορούσαν κάποιου είδους ηλεκτρονικού εγκλήματος (π.χ κλοπή προσωπικών δεδομένων) ενώ και τα θέματα σεξουαλικότητας στο διαδίκτυο παρουσίασαν άνοδο και μάλιστα κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες.

 

 

Τα διαδικτυακά παιχνίδια και η υπερβολική ενασχόληση με αυτά είναι ένα θέμα που εμφανίζεται πολύ συχνά σε αναφορές στις Γραμμές Βοήθειας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερες αναφορές γίνονται για το FORTNITE. Το παιχνίδι προκαλεί ανησυχία σε πολλούς γονείς για διάφορους λόγους, όπως η ακούσια δαπάνη πραγματικών χρημάτων και η επαφή των παιδιών με αγνώστους.  Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του BBC μάλιστα αποκαλύπτει ότι το Fortnite είχε αναφερθεί σε περισσότερες από 200 περιπτώσεις διαζυγίου το 2018, γεγονός που καταδεικνύει σαφώς ότι δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο για τα παιδιά και τους νέους!

Αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία των Γραμμών Βοήθειας μπορείτε να βρείτε λεπτομερώς στη διεύθυνση www.betterinternetforkids.eu/helpline-statistics.

Font Resize
Contrast