#Διαγωνισμός SaferInternet4EU
line

 

Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 η Επίτροπος κα Mariya Gabriel ξεκίνησε τη SaferInternet4EU, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί στην προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού μεταξύ των παιδιών και των νέων.

Δεν υπάρχει  καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί η διαδικτυακή ασφάλεια και η παιδεία στα μέσα από την  αναγνώριση και την επιβράβευση επιτευγμάτων σε αυτούς τους τομείς, και για το λόγο αυτό  η ευρωπαϊκή ένωση μέσω του οργανισμού INSAFE ανακοινώνει τη διενέργεια του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού #SaferInternet4EU Awards. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την προώθηση της διαδικτυακής ασφάλειας και της παιδείας στα μέσα, καθιστώντας τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους πιο ενημερωμένους για τις ψηφιακές ευκαιρίες και προκλήσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία άλλωστε υπογραμμίζεται και ο ηγετικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από 20 χρόνια χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, για την επίτευξη ασφαλούς και ποιοτικής πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Ο διαγωνισμός #SaferInternet4EU Awards θα δεχτεί εφαρμογές στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Ένα καινοτόμο υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή μια εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Οι βέλτιστες πρακτικές θα απευθύνονται στη νεολαία, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, σε οργανισμούς ή στο ευρύ κοινό. Η κατηγορία αυτή είναι ανοικτή σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων του δικτύου Insafe), ειδικούς ή ακαδημαϊκούς κύκλους που λειτουργούν εντός της ΕΕ28, της Ισλανδίας ή της Νορβηγίας.
  • Μια βέλτιστη πρακτική για τους εκπαιδευτικούς εμπνευσμένη και υλοποιημένη από ένα μόνο δάσκαλο ή μια ομάδα καθηγητών.
  • Μια βέλτιστη πρακτική για τη νεολαία εμπνευσμένη και υλοποιημένη από ένα μόνο νέο άτομο ή μια ομάδα νέων.

Όλες οι βέλτιστες πρακτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (κατ’ επέκταση του Better Internet for Kids.eu) όπως π.χ τα fake news στο διαδίκτυο, η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας, η έκθεση σε επιβλαβές ή ακατάλληλο περιεχόμενο κ.α.

 Ο διαγωνισμός #SaferInternet4EU θα διαρκέσει από την 1η Μαρτίου 2018 έως τις 31 Οκτωβρίου 2018 και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Φάση 1: Έναρξη και επιλογή των φιναλίστ (Μάρτιος – Ιούνιος 2018)

  • Έναρξη διαγωνισμού (1η Μαρτίου 2018).
  • Υποβολή υποψηφιοτήτων (1η Μαρτίου 2018 – 15 Μαΐου 2018).
  • Εξέταση των υποψηφιοτήτων και επιλογή των φιναλίστ (15 Μαΐου 2018 – 30 Ιουνίου 2018).

Φάση 2: Προετοιμασία οπτικοακουστικού υλικού (μόνο φιναλίστ) και δημόσια ψηφοφορία (Ιούλιος – Οκτώβριος 2018)

  • Οι φιναλίστ θα κληθούν να προετοιμάσουν και να υποβάλουν οπτικοακουστικό υλικό για να αποσαφηνίσουν καλύτερα τη βέλτιστη πρακτική τους (1η Ιουλίου 2018 – 31 Αυγούστου 2018).
  • Δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού στην πύλη BIK και έναρξη δημόσιας ψηφοφορίας (28 Σεπτεμβρίου 2018).
  • Κλείσιμο της δημόσιας ψηφοφορίας (31 Οκτωβρίου 2018).

Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στο Safer Internet Forum (SIF) 2018.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

  • Όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποδεικνύουν σαφώς την επίδραση, την επεκτασιμότητα και την πρωτοτυπία της βέλτιστης πρακτικής και να παρέχουν σαφή παρουσίαση, καθώς αυτές οι πτυχές θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης.
  • Οι βέλτιστες πρακτικές σε οποιαδήποτε από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ θα είναι επιλέξιμες. Ωστόσο, οι αιτήσεις πρέπει να συμπληρώνονται μόνο στα αγγλικά.
  • Δεν υπάρχουν απαιτήσεις για τη μορφή ή τη διάρκεια των πηγών, προγραμμάτων ή καμπανιών, αν και θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί / ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια.
  • Μόνο μία βέλτιστη πρακτική μπορεί να υποβληθεί ανά αίτηση. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν πολλαπλές αιτήσεις, είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες. Στην περίπτωση ομαδικών και διασυνοριακών έργων, το έργο μπορεί να υποβληθεί μόνο σε μία χώρα που συνδέεται στενά με το έργο.
  • Μόνο οι υποψηφιότητες που υποβάλλονται μέσω του ηλεκτρονικού εντύπου θα γίνουν αποδεκτές.
  • Οι αιτήσεις θα αποκλείονται εάν οι πηγές / έργα / πρωτοβουλίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ή σε περίπτωση ελλιπών αιτήσεων ή αιτήσεων που αποστέλλονται από διάφορα μέρη.
  • Οι αιτούντες πρέπει να ζουν ή να δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον ένα από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην Ισλανδία ή τη Νορβηγία.

Ο διαγωνισμός θα ανοίξει για υποψηφιότητες την 1η Μαρτίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις δείτε εδώ.

Πηγή: ΒΙΚ

Font Resize
Contrast