Ασφαλείς Online αγορές
Ασφαλείς Online αγορές
line

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε λόγω του covid-19 με το γενικό lockdown και την παραμονή μας στα σπίτια, οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου. Η στροφή αυτή των καταναλωτών, ακόμα και εκείνων που δεν ήταν εξοικειωμένοι με το ψηφιακό περιβάλλον, αναμένεται να διατηρηθεί καθώς οι online αγορές είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση. Μια λύση όμως που κρύβει κινδύνους και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερά προσεκτικός  προκειμένου να προστατεύσει τα χρήματά του και τα προσωπικά του δεδομένα.

Βασικές συμβουλές:

Φροντίστε να διατηρείτε σε υψηλό επίπεδο την ασφάλεια του υπολογιστή σας.

  • Να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε και κυρίως τις «επιδιορθώσεις ασφαλείας». Πρόκειται για προγράμματα που εκδίδουν οι εταιρείες από τις οποίες έχετε αγοράσει το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και καλύπτουν τυχόν κενά ασφαλείας που διαπιστώθηκαν μετά την έκδοσή του.
  • Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) και ένα δίχτυ προστασίας (firewall), και φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις τους. Το δίχτυ προστασίας σας προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις πιθανές «εισβολές» που θα δεχτείτε κατά τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο.
  • Προστατέψτε τον υπολογιστή σας με κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αυτόν μη εξουσιοδοτημένων χρηστών.

 

Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε στις διαδικτυακές σας συναλλαγές:

  • Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία.
  • Αποφεύγετε να έχετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες.
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε περισσότερες από μια ιστοσελίδα, κάρτα κλπ.
  • Μην δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σας σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό πρόσβασης για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.

Φροντίστε να πραγματοποιείτε συναλλαγές με εταιρείες που γνωρίζετε ήδη και τις εμπιστευόσαστε. Προτιμήστε επιχειρήσεις που έχουν φυσικό κατάστημα. Δεν είναι απαραίτητο ότι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που δεν έχει φυσικό κατάστημα είναι λιγότερο αξιόπιστο. Απλά η ύπαρξη φυσικού καταστήματος δείχνει ότι έχει γίνει μεγαλύτερη επένδυση και μπορείτε να κάνετε τα παράπονά σας ή την αλλαγή του προϊόντος σας πιο άμεσα. Εξίσου σημαντικό είναι να διαβάζετε τις συστάσεις άλλων πελατών προκειμένου να διαμορφώσετε πλήρη εικόνα για την επιχείρηση.

Προτιμήστε τρόπους πληρωμής που σας παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευελιξία όπως αντικαταβολή, χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και PayPal. Αποφύγετε την τραπεζική κατάθεση. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ψωνίσετε στο διαδίκτυο είναι με πιστωτική κάρτα. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, προστατεύεστε σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί θεμιτής χρέωσης. Έχετε το δικαίωμα να αμφισβητήσετε χρεώσεις στην πιστωτική σας κάρτα, και μπορείτε να πάρετε πίσω τις χρεώσεις που σας υποβλήθηκαν ύστερα από έρευνα που αποδεικνύει την λανθασμένη χρέωση που σας έκανε ο πιστωτής.

Περισσότερα και αναλυτικότερα μπορείτε να διαβάσετε στην παρουσίαση εδώ

Πηγές: Ελληνική Αστυνομία

Font Resize
Contrast