Πως να περιορίσουμε την κατάχρηση της τεχνολογίας από τα παιδιά
line
saferinternet

paidia-kai-texnologia_b2

Οι σημερινοί γονείς, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα πρόβλημα στην καθημερινότητα των παιδιών τους: τη συνεχή ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μια ενασχόληση που συχνά και χωρίς να το συνειδητοποιήσουν μπορεί να φτάσει στα όρια του εθισμού.

Η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή ελλοχεύει κινδύνους όχι μόνο σωματικούς αλλά και ψυχολογικούς.

Κάποια από τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί είναι:

  • Παχυσαρκία, που προκαλείται εξαιτίας της καθιστικής ζωής
  • Πονοκέφαλοι και κούραση στα μάτια λόγω της πολύωρης έκθεσης του παιδιού στην οθόνη
  • Πόνοι στη σπονδυλική στήλη εξαιτίας της πολύωρης λανθασμένης στάσης του σώματος
  • Απομόνωση από την οικογένεια, τους συνομηλίκους και τις παρέες
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση και εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών
  • Διαταραχές στον ύπνο
  • Αύξηση της επιθετικότητας ειδικά σε παιδιά που έχουν προδιάθεση

Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, πρέπει να βρούμε τρόπους να «αποσυνδέσουμε» το παιδί μας από τον υπολογιστή. Για να το καταφέρουμε όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα από όλα να δώσουμε εμείς το «καλό παράδειγμα». Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από το παιδί μας να κλείσει τον υπολογιστή και να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες, όταν εμείς οι ίδιοι βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά από μια οθόνη.

Όσο πιο πολύ καταφέρουμε να καθυστερήσουμε την επαφή του παιδιού μας με την τεχνολογία τόσο καλύτερο είναι για την υγεία του. Η πολύωρη έκθεση ενός πολύ μικρού παιδιού με ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη της εγκεφαλικής του δραστηριότητας.

Είναι σημαντικό να παρακινήσουμε το παιδί μας να ξεκινήσει δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν την τεχνολογία και στις οποίες καλό είναι να συμμετέχει ολόκληρη η οικογένεια. Μπορούμε να μοιραστούμε με το παιδί μας τις δικές μας εμπειρίες για το τι παιχνίδια παίζαμε όταν είμασταν οι ίδιοι παιδιά και να το προτρέψουμε να τα παίξει μαζί μας. Είναι λογικό το παιδί μας να στραφεί στην «εύκολη λύση» του υπολογιστή όταν δεν έχει να ψυχαγωγηθεί με κάτι άλλο οπότε πρέπει να του προσφέρουμε λύσεις που να είναι εξίσου διασκεδαστικές.

Μια άλλη πρόταση για να σηκώσουμε το παιδί μας από τον καναπέ και τον υπολογιστή είναι να δημιουργήσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδιού όπου για κάθε μια ώρα ενασχόλησής του με το διαδίκτυο να ακολουθεί μία ώρα ενασχόλησης με μια δραστηριότητα που να μην περιλαμβάνει τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μια ισορροπία μεταξύ της ενασχόλησης του παιδιού με τον υπολογιστή και των άλλων δραστηριοτήτων που πρέπει να έχει στη ζωή του.