Επικίνδυνες προκλήσεις στο διαδίκτυο (Online Challenges)
line

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Επικίνδυνα διαδικτυακά «παιχνίδια» και online προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών μονοπωλούν συχνά πυκνά την επικαιρότητα και κατά συνέπεια και το ενδιαφέρον των παιδιών μας. Όπως είναι φυσικό αυτές οι συζητήσεις- αναζητήσεις των παιδιών επεκτείνονται και κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής και είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν πώς να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις, ενημερώνοντας τα για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών» χωρίς όμως να  εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.

Εδώ και πολλά χρόνια, τα παιδιά και οι νέοι λαμβάνουν μέρος σε προκλήσεις. Φίλοι ή αντίπαλες ομάδες ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για να δείξουν ότι δεν αποφεύγουν τον κίνδυνο ή είναι πολύ αδύναμοι ή φοβισμένοι να το κάνουν. Πριν από την άφιξη του διαδικτύου, η συμμετοχή σε τέτοιες προκλήσεις ήταν θέμα τιμής – εάν κάποιος είχε κληθεί να λάβει μέρος και είχε αρνηθεί, τότε αυτό θα προκαλούσε αρνητική εντύπωση στους συνομηλίκους και σίγουρα στην ομάδα ή στο άτομο που είχε προτείνει την πρόκληση. Οι διαδικτυακές προκλήσεις παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική καθώς το κοινό τώρα είναι δυνητικά τεράστιο και όσοι παίρνουν μέρος σε αυτές κυνηγούν likes και σχόλια. Πλέον όχι μόνο δέχεται κανείς να συμμετάσχει σε μια πρόκληση, αλλά τη βιντεοσκοπεί και κοινοποιεί το βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.
Γνωρίζουμε από την επιστημονική έρευνα ότι ο προ-μετωπικός φλοιός του εφηβικού εγκεφάλου δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και έτσι οι νέοι δυσκολεύονται να εκτιμήσουν και να διαχειριστούν τον κίνδυνο ή να εξετάσουν ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες αυτού που πρόκειται να κάνουν. Προσελκύονται από τη συγκίνηση, τον κίνδυνο και τον ενθουσιασμό (που συχνά ενθαρρύνονται από τους συνομηλίκους τους) ή την ευκαιρία για μια στιγμή φήμης. Στα αγόρια, αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι τα 25 έτη και στα κορίτσια μέχρι τα 20 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι τους γοητεύουν κάποιες από αυτές τις προκλήσεις χωρίς να υπολογίσουν τα ενδεχόμενα αποτελέσματα και τις συνέπειες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι διαδικτυακές προκλήσεις αποδεικνύονται τόσο ελκυστικές για τα παιδιά και τους νέους και ορισμένοι εξηγούνται λεπτομερέστερα στον παρακάτω οδηγό που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ . Επίσης μπορείτε να βρειτε παρακάτω μια συντομή παρουσίαση που μπορείτε να διδάξετε μέσα στην τάξη. Την παρουσίαση μπορείς να την βρείτε εδώ.