Απάτες με δήθεν επενδύσεις χρημάτων
line

Επενδύσεις

Οι απάτες με στοιχήματα και αθλητικές επενδύσεις προσπαθούν να σας πείσουν να επενδύσετε σε δήθεν αλάνθαστα και σίγουρα συστήματα που μπορούν να σας «εγγυηθούν» κέρδος σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Συνήθη παραδείγματα απατών αθλητικών επενδύσεων

Αυτές οι απάτες είναι απλώς μια μορφή τζόγου που καμουφλαρίζεται ως νόμιμες επενδύσεις. Τα περισσότερα από τα προγράμματα δεν λειτουργούν όπως υποσχέθηκαν και οι αγοραστές δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Σε πολλές περιπτώσεις ο προμηθευτής απλώς εξαφανίζεται.

Λογισμικό πρόβλεψης

Ο απατεώνας θα προσπαθήσει να σας πουλήσει ένα πρόγραμμα λογισμικού που υπόσχεται να προβλέψει με ακρίβεια αθλητικά αποτελέσματα, συνήθως ομαδικών αθλημάτων ή ιπποδρομιών. Θα υπόσχονται υψηλές αποδόσεις ή κέρδη ως αποτέλεσμα της χρήσης του προγράμματος.

Τα προγράμματα ομαδικών αθλητικών στοιχημάτων ισχυρίζονται ότι εντοπίζουν ευκαιρίες με βάση τις ιστορικές τάσεις και τις διαφορετικές αποδόσεις που προσφέρουν οι διάφοροι πράκτορες στοιχημάτων. Το λογισμικό ιπποδρομιών συχνά ισχυρίζεται ότι οι προβλέψεις βασίζονται στις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση του αλόγου, την διαδρομή ή την κατάσταση του αναβάτη.

Συχνά οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προγράμματα μπορούν να ληφθούν από τις σελίδες στοιχημάτων της τοπικής εφημερίδας σας με πολύ μικρό κόστος.

Συνδικάτα στοιχημάτων

Ο απατεώνας θα προσπαθήσει να σας πείσει να γίνετε μέλος ενός συνδικάτου στοιχημάτων. Θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα υποχρεωτικό τέλος (συχνά άνω των 15.000 €) για να εγγραφείτε και να ανοίξετε έναν λογαριασμό αθλητικών στοιχημάτων. Θα σας ζητηθεί να κάνετε συνεχείς καταθέσεις για να διατηρήσετε το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Επένδυση στον αθλητισμό

Ο απατεώνας στοχεύει φορείς μικρών επιχειρήσεων, επαγγελματίες, συνταξιούχους ή άλλους με κεφάλαια για «επένδυση». Αυτά τα προγράμματα συνήθως προωθούνται ως επιχειρηματικές ευκαιρίες ή επενδύσεις σε εμπορικές εκθέσεις, εκθέσεις ή μέσω του Διαδικτύου. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με άτομα μέσω μιας αυτόματης τηλεφωνικής κλήσης, email ή επιστολής.

Ο απατεώνας θα χρησιμοποιήσει τεχνικούς ή οικονομικούς όρους όπως για να κάνει αυτές τις απάτες να μοιάζουν με νόμιμες επενδύσεις. Το διαφημιστικό υλικό έχει συχνά τη μορφή γυαλιστερών και εξελιγμένων μπροσούρων ή ιστότοπων που περιέχουν γραφήματα ή διαγράμματα που υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις για λίγη ή καθόλου προσπάθεια.

Προειδοποιητικά σημάδια

Πλησιάσατε για να επενδύσετε σε μια ευκαιρία δημιουργίας χρημάτων που υπόσχεται τεράστιες αποδόσεις και κέρδη χωρίς κίνδυνο.

Ο πωλητής χρησιμοποιεί οικονομικούς ή τεχνικούς όρους για να προσπαθήσει να πουλήσει το προϊόν ή το πρόγραμμά του.

Σας είπαν ότι οι θέσεις είναι αυστηρά περιορισμένες και πρέπει να αγοράσετε τώρα για να εξασφαλίσετε το πακέτο λογισμικού ή τη θέση σας στο πρόγραμμα.

Σας καλούν συχνά πωλητές που προσπαθούν να σας πιέσουν να αγοράσετε το προϊόν ή να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Εάν λάβετε μια κλήση από κάποιον που προσπαθεί να σας πουλήσει μια αθλητική ευκαιρία επένδυσης ή ένα λογισμικό προβλέψεων - απλώς κλείστε το τηλέφωνο.

Να είστε επιφυλακτικοί με την υψηλή πίεση και τις άψογες τακτικές πωλήσεων, όπως αναφορές για προηγούμενες επιδόσεις και γραφήματα που δείχνουν υψηλές αποδόσεις.

Μην αφήνετε κανέναν να σας πιέσει να λάβετε αποφάσεις σχετικά με χρήματα ή επενδύσεις - λάβετε ανεξάρτητες νομικές ή οικονομικές συμβουλές.

Πραγματοποιήστε έναν ανεξάρτητο έλεγχο στην εταιρεία που πουλάει το πρόγραμμα ή την υπηρεσία - συχνά η ταχυδρομική τους διεύθυνση αποδεικνύεται ότι είναι χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και δεν υπάρχει πραγματικό γραφείο.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να ακυρώσετε οποιαδήποτε συνδρομητική υπηρεσία στην οποία εγγράφεστε.

Έχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τέτοιας απάτης επικοινωνήστε άμεσα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας προτρέπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πού να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.

Οι επενδυτικές απάτες περιλαμβάνουν υποσχέσεις για μεγάλες πληρωμές, γρήγορα χρήματα ή εγγυημένες αποδόσεις. Να είστε πάντα καχύποπτοι για τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες που υπόσχονται υψηλή απόδοση με μικρό ή καθόλου ρίσκο –αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι πολύ πιθανό να είναι απάτη.

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επομένως, πριν επενδύσετε, αναζητάτε πάντα ανεξάρτητες νομικές συμβουλές ή οικονομικές συμβουλές από έναν οικονομικό σύμβουλο.

Συνήθεις τύποι επενδυτικών απατών

Απάτες με κρυπτονομίσματα

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά νομίσματα. Το Bitcoin είναι η πιο γνωστή μορφή ψηφιακού νομίσματος.Τα κρυπτονόμισμα δεν αντιμετωπίζεται ως «χρήματα» ή «οικονομικό προϊόν» και έχετε λιγότερη προστασία εάν επενδύσετε και αποδειχθεί ότι είναι απάτη.

Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν νόμιμες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα από απάτες. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τη διαφημιστική εκστρατεία και το ελάχιστο ρυθμιστικό περιβάλλον για να «επενδύσουν» σε Bitcoin ή άλλο κρυπτονόμισμα για λογαριασμό σας.

Πριν επενδύσετε, θα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν είστε διατεθειμένοι να χάσετε μερικά ή όλα τα χρήματα που έχετε επενδύσει και να ξέρετε ότι εάν προχωρήσετε επενδύετε με ελάχιστη προστασία πίσω σας.

Οι απατεώνες επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα είναι πειστικοί. Μπορούν να διαφημιστούν ή να δημοσιεύσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέροντας μεγάλες αποδόσεις από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Εάν κάνετε κλικ στη διαφήμιση ή στη δημοσίευση, ο απατεώνας θα επικοινωνήσει μαζί σας ή θα κατευθυνθείτε σε έναν ψεύτικο ιστότοπο. Ο απατεώνας θα προσφερθεί να κάνει μια επένδυση για λογαριασμό σας ή θα παράσχει λεπτομέρειες για μια εφαρμογή ή ιστότοπο μέσω του οποίου μπορείτε να επενδύσετε.

Οι απατεώνες κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν επίσης συνήθως πλατφόρμες όπως το Telegram για να επικοινωνήσουν με άτομα.

Οι απατεώνες θα σας ενθαρρύνουν να αγοράσετε κρυπτονομίσματα μέσω ενός ανταλλακτηρίου ή θα σας ζητήσουν να στείλετε χρήματα σε μια εταιρεία για να το κάνουν για λογαριασμό σας. Στη συνέχεια θα διεκδικήσουν είτε να συναλλάσσονται για λογαριασμό σας είτε να σας καθοδηγήσουν κάνοντας οι ίδιοι συναλλαγές. Θα μπορείτε να δείτε τα κέρδη που έχετε κάνει σε μια ιστοσελίδα, εφαρμογή ή προσαρμοσμένη πλατφόρμα .

Τα δεδομένα που μπορείτε να δείτε θα είναι πλαστά και θα σας δείξουν ότι κερδίζετε (ή χάνετε με τέτοιο τρόπο ώστε να σας κάνουν να επενδύσετε περισσότερα χρήματα). Τελικά δεν θα μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων.

Οι απατεώνες θα δικαιολογήσουν καθυστερήσεις στις αναλήψεις, μετά θα αποκλειστείτε από την πλατφόρμα ή η πλατφόρμα συναλλαγών είναι κλειστή. Όταν προσπαθείτε να μάθετε τι έχει συμβεί, δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με τους απατεώνες και τα χρήματά σας έχουν χαθεί.

Ανεπιθύμητες επαφές για επενδύσεις

Ένας απατεώνας που ισχυρίζεται ότι είναι χρηματιστής ή διαχειριστής χαρτοφυλακίου τηλεφωνεί, στέλνει email ή επικοινωνεί μαζί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσφέρει οικονομικές ή επενδυτικές συμβουλές. Μπορεί ακόμη και να ισχυρίζονται ότι προέρχονται από μια εταιρεία επενδύσεων ή εταιρεία για την οποία έχετε ακούσει, καθώς οι απατεώνες υποδύονται μερικές φορές αυτές τις επιχειρήσεις για να φαίνονται νόμιμες.

Ο απατεώνας θα ισχυριστεί ότι αυτό που προσφέρει είναι χαμηλού κινδύνου και θα σας παρέχει γρήγορες και υψηλές αποδόσεις ή θα σας ενθαρρύνει να επενδύσετε σε εταιρείες του εξωτερικού.

Η προσφορά του απατεώνα θα ακούγεται νόμιμη και μπορεί να έχει ιστοσελίδες και πόρους επαγγελματικής εμφάνισης για να υποστηρίξει τις αξιώσεις τους. Θα είναι επίμονοι και μπορεί να συνεχίσουν να επικοινωνούν μαζί σας μέχρι να συμφωνήσετε να επενδύσετε.

Ο απατεώνας μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν χρειάζεται άδεια ή ότι έχουν εγκριθεί από μια κυβερνητική ρυθμιστική αρχή ή ότι συνδέονται με μια πραγματική εταιρεία.

Οι επενδύσεις που προσφέρονται σε αυτούς τους τύπους κλήσεων είναι συνήθως προγράμματα μετοχών, στεγαστικών δανείων ή ακινήτων υψηλής απόδοσης, εμπορικές συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης ή συναλλαγές ξένου νομίσματος.

Ρομαντικό δόλωμα με επενδύσεις

Ο απατεώνας δημιουργεί ένα ψεύτικο προφίλ γνωριμιών και θα συνδεθεί μαζί σας σε κάποιο ιστότοπο γνωριμιών, εφαρμογή γνωριμιών ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο απατεώνας θα ζητήσει να συνεχίσει να συνομιλεί μαζί σας εκτός του ιστότοπου ή της εφαρμογής γνωριμιών, συνήθως σε έναν δωρεάν αλλά κρυπτογραφημένο ιστότοπο συνομιλίας όπως το WhatsApp, το Google Hangouts ή το WeChat. Μπορεί να πουν ότι θέλουν να το κάνουν αυτό, καθώς αυτοί οι ιστότοποι συνομιλίας είναι «πιο ιδιωτικοί».

Οι απατεώνες θα κάνουν μια προσπάθεια να χτίσουν την εμπιστοσύνη σας και συχνά θα κάνουν πράγματα όπως να εκφράσουν έντονα συναισθήματα για εσάς σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μοιραστούν πολλά «προσωπικά» πράγματα μαζί σας.

Μόλις κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας, ο απατεώνας θα σας ενημερώσει για μια επενδυτική ευκαιρία. Συχνά, λένε ότι έχουν επενδύσει ένα μικρό ποσό και έχουν κερδίσει πολλά χρήματα πολύ γρήγορα. Θα σας ενθαρρύνουν να μεταφέρετε αρχικά ένα μικρό ποσό από τα δικά σας χρήματα για να δείξετε πόσο εύκολη είναι η επένδυση. Μπορεί να δείτε μια γρήγορη επιστροφή. Στη συνέχεια, ο απατεώνας σας ενθαρρύνει να επενδύσετε μεγαλύτερα ποσά.

Ο απατεώνας θα σας πει να βάλετε περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς σας για να αυξήσετε τα κέρδη σας. Εάν ή όταν ξεμείνετε από χρήματα ή θέλετε να αποσύρετε όλα τα χρήματά σας, ο απατεώνας θα διακόψει κάθε επικοινωνία. Τότε δεν θα μπορείτε να λάβετε τις επενδύσεις σας από την πλατφόρμα ή θα σας πουν ότι η επένδυση έχει πάει στραβά και θα χάσετε τα χρήματά σας.

Απάτες επιδοκιμασίας διασημοτήτων

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την εικόνα, το όνομα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά γνωστών διασημοτήτων χωρίς την άδειά τους, για να σας δελεάσουν να επενδύσετε. Οι ψεύτικες εγκρίσεις διασημοτήτων χρησιμοποιούνται συχνά για τη διαφήμιση σχημάτων απάτης κρυπτονομισμάτων.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η εικόνα των διασημοτήτων μπορεί να έχει δύο μορφές:

  • Μια διαφήμιση μπορεί να εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και στο YouTube χρησιμοποιώντας την εικόνα μιας διασημότητας και ισχυριζόμενη ότι υποστηρίζουν ή έχουν κερδίσει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων από μια επενδυτική ευκαιρία.
  • Μπορεί να δείτε μια ψευδή είδηση ​​σχετικά με μια επενδυτική ευκαιρία που φαίνεται να προέρχεται από έναν γνωστό ιστότοπο μέσων όπως το ABC News, το News.com χρησιμοποιώντας την εικόνα μιας διασημότητας.

Οι επενδυτικές διαφημίσεις ή ειδήσεις σχετίζονται με επενδυτικές ευκαιρίες με τεράστιες αποδόσεις και συνήθως συνδέονται με έναν ιστότοπο απάτης, που συχνά περιλαμβάνει μια «ευκαιρία» επένδυσης σε κρυπτονομίσματα.

Σχέδια Ponzi / Πυραμίδες επενδύσεων

Τα προγράμματα Ponzi είναι απάτες που χρησιμοποιούν κεφάλαια που συλλέγονται από νέους επενδυτές για να πληρώσουν υπάρχοντες επενδυτές. Δεν υπάρχει πραγματική επένδυση και τελικά αυτά τα σχήματα καταρρέουν.

Οι απατεώνες επικοινωνούν με άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ζητούν να κάνουν λήψη ή να επενδύσουν μέσω εφαρμογών. Σας υπόσχονται ότι θα δείτε υψηλές αποδόσεις πολύ γρήγορα, αλλά ο απατεώνας χρησιμοποιεί χρήματα που έχουν επενδύσει άλλα άτομα για να σας πληρώσει κάποια απόδοση.

Μόλις δείτε μια ανταμοιβή, ο απατεώνας θα σας πείσει να ενθαρρύνετε τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας να επενδύσουν στο ίδιο σχέδιο.

Τελικά, όταν ο απατεώνας ξεμείνει από χρήματα ή όταν η δεξαμενή των ανθρώπων που στρατολογούνται στεγνώσει, ο απατεώνας θα εξαφανιστεί και κανείς δεν θα μπορεί να ανακτήσει τα χρήματά του.

Μοιραστείτε προσφορές και καυτές συμβουλές

Ο απατεώνας σας ενθαρρύνει να αγοράσετε μετοχές σε μια εταιρεία που προβλέπουν ότι πρόκειται να αυξηθεί σε αξία. Μπορεί να επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσω email, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή το μήνυμα θα αναρτηθεί σε ένα φόρουμ. Το μήνυμα μοιάζει με εσωτερική συμβουλή και συνήθως τονίζει ότι πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα. Ο απατεώνας προσπαθεί να αυξήσει την τιμή των μετοχών, ώστε να μπορεί να πουλήσει μετοχές που έχουν ήδη αγοράσει και να αποκομίσει τεράστιο κέρδος. Στη συνέχεια, η αξία της μετοχής θα μειωθεί δραματικά.

Εάν επενδύσετε, θα μείνετε με μεγάλες απώλειες ή μετοχές που είναι ουσιαστικά άχρηστες.

Επενδυτικά σεμινάρια

Τα επενδυτικά σεμινάρια μπορούν να προωθηθούν από ειδικούς σε επενδύσεις ή αυτοδημιούργητους εκατομμυριούχους που θα σας δώσουν συμβουλές ειδικών για επενδύσεις, με σκοπό να σας πείσουν να ακολουθήσετε επενδυτικές στρατηγικές υψηλού κινδύνου. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν δανεισμό μεγάλων χρηματικών ποσών για την αγορά ακινήτων ή επενδύσεις που περιλαμβάνουν δανεισμό χρημάτων χωρίς ασφάλεια ή άλλους επικίνδυνους όρους.

Οι διοργανωτές ενδέχεται να σας χρεώσουν ένα τέλος παρακολούθησης, να πουλήσουν εκθέσεις ή βιβλία σε υπερτιμημένες τιμές και να πουλήσουν επενδύσεις και ακίνητα χωρίς να σας επιτρέπουν να λαμβάνετε ανεξάρτητες συμβουλές.

Εάν επενδύσετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσετε χρήματα.

Συνταξιοδότηση

Οι απάτες συνταξιοδότησης προσφέρουν έγκαιρη πρόσβαση στο αποθεματικό σας, συχνά μέσω ενός αυτοδιαχειριζόμενου αποθεματικού ή έναντι αμοιβής. Η προσφορά μπορεί να προέρχεται από έναν απατεώνα που παρουσιάζεται ως οικονομικός σύμβουλος. Ο απατεώνας μπορεί να σας ζητήσει να συμφωνήσετε και να υπογράψετε να σας αναλάβει σαν οικονομικός σύμβουλός σας, για να διασφαλίσει την πρόωρη αποδέσμευση των χρημάτων σας. Στη συνέχεια, θα εξαπατήσει την εταιρεία συνταξιοδοτικών σας για να πληρώσει τα χρήματα απευθείας σε αυτόν. Μόλις πάρει τα χρήματά σας, ο απατεώνας μπορεί να αφαιρέσει μεγάλα ποσά από το αποδεσμευμένο κεφάλαιο ή να σας αφήσει με τίποτα.

Δεν μπορείτε να αποκτήσετε νόμιμη πρόσβαση στο διατηρημένο αποθεματικό σας μέχρι να φτάσετε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Προειδοποιητικά σημάδια επενδυτικής απάτης

Υπόσχεση χαμηλών κινδύνων με υψηλές αποδόσεις: Να θυμάστε πάντα, αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα είναι απάτη. Εάν σας υποσχεθούν «εγγυημένες επιστροφές», αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Επικοινώνησε μαζί σας απροσδόκητα: Λαμβάνετε μια κλήση, email ή μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κάποιον που προσφέρει αυτόκλητες συμβουλές για επενδύσεις.

Τακτικές υψηλής πίεσης: Επικοινωνούν επανειλημμένα και σας λένε ότι πρέπει να δράσετε γρήγορα και να επενδύσετε διαφορετικά θα χάσετε. Θυμηθείτε ότι έχετε λιγότερη προστασία με τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και οι απατεώνες το γνωρίζουν αυτό.

Κάποιος που δεν έχετε γνωρίσει προσωπικά σας προσφέρει επενδυτικές συμβουλές : Ποτέ μην λαμβάνετε επενδυτικές συμβουλές από κάποιον που συναντάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε μια εφαρμογή γνωριμιών. Χρήση εγκρίσεων ή εικόνων διασημοτήτων: Συνήθως είναι ψεύτικες. Οι διασημότητες σπάνια συζητούν δημόσια τις επενδύσεις ή τις οικονομικές τους αποφάσεις.

Σας ζητείται να καταθέσετε χρήματα σε διαφορετικούς λογαριασμούς για κάθε συναλλαγή: Οι απατεώνες μπορεί να ισχυριστούν ότι αυτό συμβαίνει για λόγους ασφαλείας ή επειδή είναι μια διεθνής εταιρεία.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Λάβετε επαγγελματική συμβουλή

Πριν από την επένδυση, αναζητάτε πάντα ανεξάρτητες νομικές συμβουλές ή οικονομικές συμβουλές από έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο που είναι εγκεκριμένος. Εάν πρόκειται για επένδυση σε κρυπτονομίσματα, πάντα να μιλάτε πρώτα με έναν εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο.

Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι επενδύετε σε μια γνωστή εταιρεία, ζητήστε από τον οικονομικό ή νομικό σας σύμβουλο να εξετάσει τυχόν υλικό που σας παρέχουν πριν επενδύσετε χρήματα. Οι απατεώνες συχνά υποδύονται πραγματικές εταιρείες και έχουν πειστικό υλικό πωλήσεων και ιστότοπους.

Κάντε την έρευνά σας

Μην αφήνετε κανέναν να σας πιέσει να λάβετε αποφάσεις σχετικά με τα χρήματα ή τις επενδύσεις σας και ποτέ μην δεσμευτείτε για οποιαδήποτε επένδυση επί τόπου.

Αφιερώστε χρόνο για έρευνα πριν επενδύσετε. Μπορείτε να ελέγξετε σε ποιον ανήκει ένας ιστότοπος χρησιμοποιώντας ιστότοπους αναζήτησης όπως το who.is . Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγξετε εάν τυχόν στοιχεία λογαριασμού που σας έχουν πει να μεταφέρετε ταιριάζουν με το όνομα της εταιρείας με την οποία υποτίθεται ότι συναλλάσσεστε.

Εάν πιστεύετε ότι μια προσφορά για αγορά μετοχών μπορεί να είναι νόμιμη, ελέγχετε πάντα την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο για την τρέχουσα αξία της και την πρόσφατη απόδοση των μετοχών της. Ορισμένες προσφορές για την αγορά των μετοχών σας ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλότερες από την αγοραία αξία.

Αγνοήστε αυτόκλητες προσεγγίσεις ή συμβουλές από άτομα που δεν γνωρίζετε

Μην δίνετε τα προσωπικά ή οικονομικά σας στοιχεία σε έναν αυτόκλητο καλούντα ή μην απαντάτε σε email ή μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρουν οικονομικές συμβουλές ή επενδυτικές ευκαιρίες - απλώς κλείστε ή διαγράψτε το email ή το μήνυμα.

Ποτέ μην λαμβάνετε επενδυτικές συμβουλές από κάποιον που έχετε γνωρίσει μόνο στο διαδίκτυο και μην του παρέχετε προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία σας.

Μην στέλνετε χρήματα σε κάποιον που έχετε γνωρίσει μόνο μέσω Διαδικτύου ή μην μεταφέρετε χρήματα ή ψηφιακά νομίσματα σε μια επενδυτική ευκαιρία που σας προτείνει κάποιος που έχετε γνωρίσει μόνο μέσω Διαδικτύου.

Έχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τέτοιας απάτης επικοινωνήστε άμεσα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας προτρέπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πού να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.