Διαγωνισμός SID 2018 “Θετικό/Δημιουργικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο”
line

ThetikoPeriexomenoUP

 

mainlogo

 

 

 

Υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με το αρ. πρωτ. εισ. ΥΠ.Ε.Π.Θ 1805/25-10-2017 έγγραφο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΟΥ/ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ: Μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ατομική ή ομαδική εργασία)

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid2018-d/dhlwshsid2018/

ΕΠΑΘΛΟ

Θα αναδειχθεί μία νικητήρια ομάδα ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Εκπρόσωποι της κάθε νικητήριας ομάδας θα κληθούν να παρουσιάσουν την εργασία τους σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου, την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. Πιθανά έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλυφθούν από το Κέντρο. Θα σταλούν αναμνηστικά δώρα στους μαθητές.

Την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου οι δημιουργίες των μαθητών θα προβάλλονται στο χώρο της εκδήλωσης που θα οργανώσει το Κέντρο, στην ιστοσελίδα του φορέα, και θα αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι καλύτερες δημιουργίες θα χρησιμοποιηθούν σε προωθητικό υλικό του Κέντρου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα παιδιά από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό που να αναδεικνύει το θετικό-ποιοτικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Ο διαγωνισμός αφορά στο πως το διαδίκτυο έχει θετική επίδραση στη ζωή μας και με ποιους τρόπους έχει διευκολύνει την καθημερινότητά μας. Ενδεικτικά,

 • Τα παιδιά μεγαλύτερων τάξεων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιεχόμενο για το ασφαλές διαδίκτυο  κατάλληλο για μικρότερα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου.
 • Παιδιά δημοτικού μπορούν να πούνε με το δικό τους τρόπο στα μεγαλύτερα αδέλφια τους να μην περνούν τόσες ώρες στο διαδίκτυο.

Οποιαδήποτε πρωτότυπη ιδέα από τους μαθητές θα γίνει με χαρά αποδεκτή.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον ιστόχωρο θετικού περιεχομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού INSAFE: https://www.betterinternetforkids.eu/web/positiveonlinecontent/home, όπως και την ιστοσελίδα του SaferInternet4Kids: https://saferinternet4kids.gr/thetiko-periexomeno/

Η μορφή των συμμετοχών στο διαγωνισμό μπορεί να είναι μια ζωγραφιά, μια παρουσίαση, μια εικονογραφημένη ιστορία, ένα οπτικοποιημένο υλικό (βίντεο) ή ακόμα και μια εφαρμογή.

Το θέμα των φετινών διαγωνισμών αφορά στο μήνυμα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου “Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα». Σκοπός της ημέρας είναι να περάσει το μήνυμα του σεβασμού προς τους άλλους ψηφιακούς χρήστες και της αναζήτησης ευκαιριών για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά. Παιδιά και νέοι άνθρωποι ενθαρρύνονται  να πάρουν θέση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος συμμετέχοντας ενεργά σε ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις. Στόχοι για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:

 • Να κατανοήσουν τι είναι το θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
 • Nα αποκτήσουν εικόνες δημιουργικής περιήγησης στο διαδίκτυο.
 • Nα αναπτύξουν στο διαδίκτυο αξιακό σύστημα αντίστοιχο με του πραγματικού κόσμου.
 • Να αποκτήσουν ενεργητική στάση σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
 • Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα στις πληροφορίες που διαβάζουν στο διαδίκτυο.
 • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας.
 • Nα ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους για προστασία στο διαδίκτυο

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό θα πρέπει να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική μας φόρμα που βρίσκεται εδώ  https://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid2018-d/dhlwshsid2018/ με τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία έως την καταληκτική ημερομηνία:

 • Όνομα και Επώνυμο Υπευθύνου
 • E-mail Επικοινωνίας
 • Φορέας (Όνομα Σχολείου ή Οργανισμού)
 • Διευθυνση Φορέα
 • Βαθμίδα Εκπαίδευσης (Α’/βάθμια ή Β’/βάθμια) και
 • Η εργασία ή το URL στο οποίο είναι μεταφορτωμένη

Αν η συμμετοχή σας είναι  ζωγραφιά/ιές ή μια παρουσίαση ή μια εικονογραφημένη ιστορία τότε μπορείτε να μας στείλετε ένα αρχείο σε μορφή .pdf ή .jpg ή .png ή .ppt ή .pptx ή  .docx ή .doc. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αρχείου είναι 15 ΜByte. Αν η συμμετοχή σας είναι βίντεο τότε μπορείτε να ανεβάσετε το video στο διαδίκτυο (youtube, vimeo, κ.τ.λ.) και να μας στείλετε την διεύθυνση URL. Τέλος αν η συμμετοχή σας είναι μια εφαρμογή τότε θα πρέπει να την ανεβάσετε στο διαδίκτυο και να μας στείλετε την διεύθυνση URL.

Το ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου θα ανεβάσει όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού στην σελίδα του www.saferinternet4kids.gr για να διενεργηθεί ψηφοφορία και να αναδειχτούν οι καλύτερες συμμετοχές για τον διαγωνισμό ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Η πρώτη εργασία θα προκύψει από ψηφοφορία των πρεσβευτών της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids (190 Μέλη). Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διαθέτει ένα δίκτυο 190 συνεργατών από τον χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχικής Υγείας  σε όλη την Ελλάδα ικανό να υποστηρίξει τις παραπάνω δράσεις. 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών Ελληνικών σχολικών μονάδων.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: – ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου – μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου – μια ομάδα μαθητριών και μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου – ένας μεμονωμένος μαθητής ή μαθήτρια – δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες  με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την από κοινού υποβολή δημιουργιών. Γι’ αυτό και όχι μόνο επιτρέπονται αυτές οι συμπράξεις αλλά και ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να αναζητήσουν σχολεία-συνεργάτες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids