Υπηρεσίες εντοπισμού θέσης
line

Μια υπηρεσία εντοπισμού θέσης χρησιμοποιεί τη γεωγραφική θέση του κινητού τηλεφώνου σας και άλλων κινητών συσκευών εξοπλισμένων με τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης για να παρέχει διάφορες υπηρεσίες όπως ψυχαγωγίας, διαφήμισης και εύρεσης φίλων, ενημερώσεις για την κίνηση και τον καιρό, τοπικές πληροφορίες και βοήθεια προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ώστε να σας βρουν αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα. Αυτές οι εξαρτώμενες από τη θέση υπηρεσίες έχουν την ικανότητα να προσδιορίζουν τη θέση σας μέσω ενός συνδυασμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας, GPS και σημείων ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi hot spots). Υπάρχουν διαθέσιμες χιλιάδες τέτοιες εφαρμογές και όλο και περισσότερο ενσωματώνονται σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μπορεί ο χρήστης να γνωστοποιεί τη θέση του στους φίλους του. Είναι ζωτικής σημασίας το παιδί σας να γνωρίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται η παρακολούθηση της γεωγραφικής του θέσης.

 

lampΣυμβουλές:

  • Αν το παιδί σας θέλει να εγγραφεί σε μια υπηρεσία εντοπισμού θέσης μέσω διαδικτύου ή κινητού, ελέγξτε αν αυτό επιτρέπεται για την ηλικία του. Διαβάστε και συζητήστε μαζί του την πολιτική απορρήτου.
  •  Εξηγήστε του ότι οι εξαρτώμενες από τη θέση υπηρεσίες δεν αφορούν μόνον το πού βρίσκεται το παιδί σας, αλλά επίσης είναι συνδεδεμένες με την ταυτότητά του. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν άλλους να παρακολουθήσουν πού πηγαίνει σε τακτική βάση (σπίτι, σχολείο, κ.λπ.).
  •  Μάθετε στο παιδί σας να μην λέει ποτέ «ναι» σ’ έναν άγνωστο που προσπαθεί να το βρει μέσω μιας υπηρεσίας εντοπισμού θέσης (μπορεί, για παράδειγμα, να λάβει ένα ανεπιθύμητο μήνυμα από κάποιον).
  •  Εξηγήστε του πως, αν μαζί με το προφίλ της κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί μια υπηρεσία εντοπισμού θέσης, οι πάντες στη λίστα των «φίλων» του θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται. Υπογραμμίστε πόσο σημαντικό είναι να επιτρέπει να τον εντοπίσουν μόνον οι αληθινοί του φίλοι, που τους ξέρει και τους εμπιστεύεται.
  •  Τονίστε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να επιλέξει να λαμβάνει σε τακτική βάση από τον πάροχο της υπηρεσίας μια υπενθύμιση σχετικά με το ποιοι το εντοπίζουν.