Απάτες με προσφορά εργασίας
line

Θέσεις εργασίας & απασχόληση

Οι θέσεις εργασίας και οι απάτες απασχόλησης σας εξαπατούν να παραδώσετε τα χρήματά σας προσφέροντάς σας έναν «εγγυημένο» τρόπο για να βγάλετε γρήγορα χρήματα ή μια υψηλά αμειβόμενη εργασία με λίγη προσπάθεια.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη;

Ο απατεώνας επικοινωνεί μαζί σας μέσω email, επιστολής ή τηλεφώνου και σας προσφέρει μια δουλειά που απαιτεί πολύ λίγη προσπάθεια για υψηλές αποδόσεις ή έναν εγγυημένο τρόπο για να κερδίσετε γρήγορα χρήματα. Μπορεί ακόμη και να συναντήσετε ψεύτικες αγγελίες εργασίας.

Η εργασία που προσφέρεται μπορεί να απαιτεί να κάνετε κάτι απλό, όπως να γεμίσετε φακέλους ή να συναρμολογήσετε ένα προϊόν χρησιμοποιώντας υλικά που πρέπει να αγοράσετε από τον «εργοδότη». Για να αποδεχτείτε την εργασία, θα σας ζητηθεί να πληρώσετε για ένα κιτ εκκίνησης ή υλικά που σχετίζονται με την εργασία ή το πρόγραμμα.

Εάν πληρώσετε αυτά τα χρήματα, ενδέχεται να μην λάβετε τίποτα ή αυτό που λαμβάνετε δεν είναι αυτό που περιμένατε ή σας υποσχέθηκαν. Για παράδειγμα, αντί για ένα «επιχειρηματικό σχέδιο», ενδέχεται να σας σταλούν οδηγίες για το πώς να κάνετε άλλα άτομα να συμμετάσχουν στο ίδιο σχέδιο.

Με την ολοκλήρωση της εργασίας σας, ο απατεώνας θα αρνηθεί να σας πληρώσει για μέρος ή το σύνολο της εργασίας σας, χρησιμοποιώντας δικαιολογίες όπως οτι η εργασία σας δεν ήταν αρκετή.

Ένας άλλος τύπος απάτης ευκαιριών εργασίας σάς ζητά να χρησιμοποιήσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό για να λάβετε και να μεταβιβάσετε πληρωμές για μια ξένη εταιρεία. Οι απατεώνες σας υπόσχονται μια ποσοστιαία προμήθεια για κάθε πληρωμή που μεταβιβάζετε. Αυτό είναι πιθανό να είναι μια μορφή ξεπλύματος χρήματος που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Εάν δώσετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας, ο απατεώνας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να κλέψει τα χρήματά σας ή να διαπράξει άλλες δόλιες δραστηριότητες.

Προειδοποιητικά σημάδια

Συναντάτε μια αγγελία ή λαμβάνετε ένα email, επιστολή ή τηλεφώνημα που σας προσφέρει εγγυημένο εισόδημα ή εργασία.

Το μήνυμα μπορεί να ισχυρίζεται ότι πολλά χρήματα μπορούν να γίνουν με λίγη προσπάθεια χρησιμοποιώντας τον προσωπικό σας υπολογιστή ή να εγγυηθούν μεγάλες αποδόσεις.

Το μήνυμα δεν απευθύνεται σε εσάς προσωπικά.

Το μήνυμα σας ζητά να δώσετε προσωπικά στοιχεία ή μια αμοιβή για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργασία ή το υλικό εκκίνησης.

Το μήνυμα δεν έχει διεύθυνση, μόνο ταχυδρομική θυρίδα ή διεύθυνση email.

Σας ζητείται να μεταφέρετε χρήματα για λογαριασμό κάποιου άλλου, κάτι που μπορεί να είναι ξέπλυμα χρήματος.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Να είστε καχύποπτοι για τις ευκαιρίες «εργασίας από το σπίτι» ή προσφορές εργασίας, ιδιαίτερα εκείνες που προσφέρουν «εγγυημένο εισόδημα» ή απαιτούν από εσάς να πληρώσετε προκαταβολή.

Ζητήστε αναφορές από άλλα άτομα που έχουν κάνει τη δουλειά ή προσπαθήστε να μιλήσετε με αυτά τα άτομα.

Μην συναλλάσσεστε με έναν εργοδότη ή εταιρεία που δεν έχει διεύθυνση, μπορεί να είναι δύσκολο να επικοινωνήσετε ή να εντοπίσετε αργότερα.

Αποφύγετε οποιαδήποτε συμφωνία με έναν άγνωστο που ζητά προκαταβολή μέσω χρηματικής εντολής, τραπεζικού εμβάσματος, διεθνούς μεταφοράς χρημάτων, προπληρωμένης κάρτας ή ηλεκτρονικού νομίσματος. Είναι σπάνιο να ανακτήσετε χρήματα που στάλθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Ποτέ μην συμφωνήσετε να μεταφέρετε χρήματα για κάποιον άλλο - πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος και είναι ποινικό αδίκημα.

Εχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τετοιας απάτης επικοινωνήστε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας προτρεπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιων παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πού να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.

Τα συστήματα πυραμίδας είναι παράνομα και πολύ επικίνδυνα συστήματα «γρήγορα πλουτισμού» που μπορεί να σας κοστίσουν πολλά χρήματα.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη;

Μπορεί να ακούσετε για ένα σύστημα πυραμίδας από φίλους, συγγενείς ή γείτονες. Συνήθως, τα συστήματα πυραμίδας προσλαμβάνουν μέλη σε σεμινάρια, συσκέψεις στο σπίτι, μέσω τηλεφώνου, μέσω email, ταχυδρομείων ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ένα τυπικό σύστημα πυραμίδας, πληρώνετε για να εγγραφείτε. Το πρόγραμμα βασίζεται στο να πείσεις άλλους ανθρώπους να συμμετάσχουν. Για να αποκομίσουν κέρδη όλοι στο σχήμα, πρέπει να υπάρχει μια ατελείωτη προσφορά νέων μελών. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ατόμων που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, και επομένως το χρηματικό ποσό που θα εισέλθει στο πρόγραμμα, θα εξαφανιστεί πολύ γρήγορα.

Ορισμένα συστήματα πυραμίδας συγκαλύπτουν τον πραγματικό τους σκοπό εισάγοντας προϊόντα που είναι υπερτιμημένα, κακής ποιότητας, δύσκολα στην πώληση ή μικρής αξίας. Το να κερδίζουν χρήματα από τις πωλήσεις εξακολουθεί να είναι ο κύριος στόχος τους.

Οι υποστηρικτές στην κορυφή της πυραμίδας βγάζουν τα χρήματά τους βάζοντας άτομα να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Παίρνουν στην τσέπη τις εισφορές και τις άλλες πληρωμές που γίνονται από αυτούς που εντάσσονται κάτω από αυτά.

Προειδοποιητικά σημάδια

Σας προσφέρεται η ευκαιρία να συμμετάσχετε σε μια ομάδα ή πρόγραμμα όπου πρέπει να στρατολογήσετε νέα μέλη για να κερδίσετε χρήματα.

Το σύστημα περιλαμβάνει την προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών μικρής ή αμφίβολης αξίας που χρησιμεύουν μόνο για την προώθηση του συστήματος.

Υπάρχουν μεγάλα προκαταβολικά έξοδα.

Ο υποστηρικτής προβάλλει ισχυρισμούς όπως "αυτό δεν είναι ένα σύστημα πυραμίδας" ή "αυτό είναι απολύτως νόμιμο".

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Μην αφήνετε κανέναν να σας πιέσει να λάβετε αποφάσεις σχετικά με χρήματα ή επενδύσεις - λάβετε πάντα ανεξάρτητες οικονομικές συμβουλές.

Να είστε προσεκτικοί με προγράμματα ή προϊόντα που διεκδικούν εγγυημένο εισόδημα.

Σκεφτείτε εάν οι ανταμοιβές που σας έχουν υποσχεθεί εξαρτώνται από τις πωλήσεις προϊόντων. Εάν ναι, τα προϊόντα πραγματικής αξίας πωλούνται σε λογική τιμή και υπάρχει πράγματι ζήτηση από τους καταναλωτές;

Θυμηθείτε ότι τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι μπορεί να προσπαθήσουν να σας εμπλέξουν σε ένα σύστημα πυραμίδας χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι είναι παράνομο ή απάτη.

Είναι παράνομο όχι μόνο η προώθηση μιας πυραμίδας, αλλά και η συμμετοχή.

Εχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τετοιας απάτης επικοινωνήστε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας προτρεπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιων παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πού να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.