Απάτες με ρομαντικό περιεχόμενο
line

Ραντεβού γνωριμίες

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται άτομα που αναζητούν συντρόφους, συχνά μέσω ιστότοπων γνωριμιών, εφαρμογών ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσποιούμενοι τους υποψήφιους συντρόφους. Παίζουν με συναισθηματικές ευαισθησίες που μπορεί να έχετε για να σας κάνουν να παρέχετε χρήματα, δώρα ή προσωπικά στοιχεία.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη

Οι απάτες γνωριμιών και ερωτικών γνωριμιών συχνά λαμβάνουν χώρα μέσω διαδικτυακών ιστότοπων γνωριμιών, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή email . Αυτές οι απάτες είναι επίσης γνωστές ως «catfishing».

Οι απατεώνες δημιουργούν συνήθως ψεύτικα διαδικτυακά προφίλ που έχουν σχεδιαστεί για να σας παρασύρουν. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα φανταστικό όνομα ή να πάρουν ψευδώς την ταυτότητα πραγματικών, αξιόπιστων ατόμων, όπως στρατιωτικό προσωπικό, εργάτες βοήθειας ή επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο εξωτερικό (δείτε περισσότερα εδώ).

Οι απατεώνες γνωριμιών θα εκφράσουν έντονα συναισθήματα για εσάς σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και θα σας προτείνουν να μιλήσετε πέρα από τον ιστότοπο σε ένα πιο ιδιωτικό κανάλι, όπως τηλέφωνο, email ή ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων.

Οι απατεώνες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κερδίσουν το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη σας, όπως να σας πλημμυρίσουν με λόγια αγάπης, να μοιραστούν «προσωπικές πληροφορίες» και ακόμη και να σας στείλουν δώρα. Μπορεί να χρειαστούν μήνες για να φτιάξουν κάτι που μπορεί να μοιάζει με τον ρομαντισμό μιας ζωής και μπορεί ακόμη και να προσποιούνται ότι κάνουν κράτηση πτήσεων για να σας επισκεφτούν, αλλά στην πραγματικότητα δεν έρχονται ποτέ.

Μόλις κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας και οι άμυνές σας πέφτουν, θα σας ζητήσουν (είτε διακριτικά είτε άμεσα) χρήματα, δώρα ή στοιχεία τραπεζικής/πιστωτικής κάρτας. Μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να στείλετε φωτογραφίες ή βίντεο του εαυτού σας, πιθανώς πολύ προσωπικού χαρακτήρα.

Συχνά ο απατεώνας προσποιείται ότι χρειάζεται τα χρήματα για κάποιου είδους προσωπική έκτακτη ανάγκη. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχυριστούν ότι έχουν ένα βαριά άρρωστο μέλος της οικογένειας που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα, όπως μια δαπανηρή επέμβαση, ή μπορεί να ισχυριστούν οικονομικές δυσκολίες λόγω μιας ατυχούς κακής τύχης, όπως μια αποτυχημένη επιχείρηση ή κλοπή στο δρόμο. Ο απατεώνας μπορεί επίσης να ισχυριστεί ότι θέλει να ταξιδέψει για να σας επισκεφτεί, αλλά δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά, εκτός εάν μπορείτε να του δανείσετε χρήματα για να καλύψει πτήσεις ή άλλα έξοδα ταξιδιού.

Μερικές φορές ο απατεώνας σας στέλνει πολύτιμα αντικείμενα όπως φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα και σας ζητά να τα ξαναστείλετε κάπου. Θα εφεύρουν κάποιο λόγο για τον οποίο χρειάζονται να στείλετε τα αγαθά, αλλά αυτός είναι απλώς ένας τρόπος για να καλύψουν την εγκληματική τους δραστηριότητα. Εναλλακτικά μπορεί να σας ζητήσουν να αγοράσετε μόνοι σας τα προϊόντα και να τα στείλετε κάπου. Μπορεί ακόμη και να σας ζητηθεί να δεχτείτε χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό και στη συνέχεια να τα μεταφέρετε σε κάποιον άλλο.

Προειδοποίηση - τα παραπάνω σενάρια είναι πολύ πιθανό να είναι μορφές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αποτελεί ποινικό αδίκημα . Ποτέ μην συμφωνήσετε να μεταφέρετε χρήματα για κάποιον άλλο.

Μερικές φορές ο απατεώνας θα σας πει για ένα μεγάλο ποσό χρημάτων ή χρυσού που χρειάζεται να μεταφέρει εκτός της χώρας του και θα σας προσφέρει ένα μερίδιο από αυτά. Θα σας πουν ότι χρειάζονται τα χρήματά σας για την κάλυψη διοικητικών τελών ή φόρων.

Οι απατεώνες γνωριμιών και ερωτικών ειδών μπορούν επίσης να θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική σας ασφάλεια, καθώς συχνά αποτελούν μέρος διεθνών εγκληματικών δικτύων. Οι απατεώνες μπορεί να επιχειρήσουν να δελεάσουν τα θύματά τους στο εξωτερικό, βάζοντάς σας σε επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες.

Προειδοποιητικά σημάδια

Γνωρίζετε κάποιον στο Διαδίκτυο και μετά από λίγες μόνο επαφές δηλώνουν έντονα συναισθήματα για εσάς και ζητούν να συνομιλήσουν μαζί σας ιδιωτικά. Εάν συναντηθήκατε σε έναν ιστότοπο γνωριμιών, θα προσπαθήσουν να σας απομακρύνουν από τον ιστότοπο και να επικοινωνήσουν μέσω συνομιλίας ή email. Το προφίλ τους στον ιστότοπο γνωριμιών στο Διαδίκτυο ή στη σελίδα τους στα social media δεν είναι συνεπές με αυτό που σας λένε. Για παράδειγμα, η φωτογραφία του προφίλ τους είναι διαφορετική από την περιγραφή του εαυτού τους ή λένε ότι έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά τα αγγλικά τους είναι φτωχά. Αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας – συχνά περιμένουν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια – σας λένε μια περίτεχνη ιστορία και ζητούν χρήματα, δώρα ή τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού/της πιστωτικής σας κάρτας. Τα μηνύματά τους είναι συχνά κακογραμμένα, ασαφή και κλιμακώνονται γρήγορα από την εισαγωγή στην αγάπη.

Εάν δεν στείλετε χρήματα αμέσως, τα μηνύματα και οι κλήσεις τους γίνονται πιο απελπισμένες, επίμονες ή άμεσες. Εάν στέλνετε χρήματα, συνεχίζουν να σας ζητούν να στείλετε περισσότερα. Έχουν πάντα μια δικαιολογία γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να σας συναντήσουν και γιατί χρειάζονται πάντα περισσότερα χρήματα.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Ποτέ μην στέλνετε χρήματα σε κάποιον που δεν έχετε γνωρίσει προσωπικά.

Να εξετάζετε πάντα την πιθανότητα η προσέγγιση να είναι απάτη, ιδιαίτερα εάν εμφανίζονται τα προειδοποιητικά σημάδια που αναφέρονται παραπάνω. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε το συναίσθημα από τη λήψη των αποφάσεών σας ανεξάρτητα από το πόσο τρυφερός ή επίμονος είναι ο «υποψήφιος σύντροφος». Κάντε μια αναζήτηση εικόνας του θαυμαστή σας για να προσδιορίσετε αν είναι πραγματικά αυτό που λένε ότι είναι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες αναζήτησης εικόνων όπως το Google .

Να είστε σε εγρήγορση για πράγματα όπως ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, ασυνέπειες στις ιστορίες τους και άλλα σημάδια όπως ότι η κάμερά τους δεν λειτουργεί ποτέ εάν θέλετε να κάνετε βιντεικλήση ο ένας στον άλλον.

Να είστε προσεκτικοί όταν μοιράζεστε προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο, ειδικά αν δεν τους έχετε ξανασυναντήσει. Οι απατεώνες είναι γνωστό ότι εκβιάζουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους υλικό.

Να είστε προσεκτικοί με αιτήματα για χρήματα. Ποτέ μην στέλνετε χρήματα και μην δίνετε στοιχεία πιστωτικής κάρτας, στοιχεία λογαριασμού στο διαδίκτυο ή αντίγραφα σημαντικών προσωπικών εγγράφων σε οποιονδήποτε δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε.

Αποφύγετε οποιαδήποτε συμφωνία με έναν άγνωστο που ζητά προκαταβολή μέσω χρηματικής εντολής, τραπεζικού εμβάσματος, διεθνούς μεταφοράς χρημάτων, προπληρωμένης κάρτας ή ηλεκτρονικού νομίσματος, όπως το Bitcoin. Είναι σπάνιο να ανακτήσετε χρήματα που στάλθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Μην συμφωνείτε να μεταφέρετε χρήματα για κάποιον άλλο: το ξέπλυμα χρήματος είναι ποινικό αδίκημα.

Να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πόσες προσωπικές πληροφορίες μοιράζεστε σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες σας για να δημιουργήσουν μια ψεύτικη ταυτότητα ή να σας στοχοποιήσουν με απάτη.

Εχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τέτοιας απάτης επικοινωνήστε άμεσα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας προτρεπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πού να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.