Απάτες με απειλές και εκβιασμούς
line

Απειλές & εκβιασμοί

Το κακόβουλο λογισμικό σας εξαπατά να εγκαταστήσετε λογισμικό που επιτρέπει στους απατεώνες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία σας και να παρακολουθούν τι κάνετε, ενώ το ransomware απαιτεί πληρωμή για να «ξεκλειδώσει» τον υπολογιστή ή τα αρχεία σας.

Πώς λειτουργούν αυτές οι απάτες

Κακόβουλο λογισμικό

Οι απατεώνες κακόβουλου λογισμικού στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα κοινωνικών μέσων με συνδέσμους που υποτίθεται ότι αφορούν κάτι επίκαιρο—ειδήσεις, μια εκδήλωση ή κάτι «ενδιαφέρον».

Εάν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο, ενδέχεται να μεταφερθείτε σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που μοιάζει πραγματικός, με λογότυπα και στοιχεία πραγματικών ιστότοπων. Ενδεχομένως για να δείτε κάποιο βίντεο, θα σας ζητηθεί να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό, όπως π.χ. έναν «κωδικοποιητή», για να έχετε πρόσβαση στη μορφή βίντεο. Εάν κάνετε λήψη του λογισμικού, ο υπολογιστής σας θα μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό .

Ένας άλλος τρόπος εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού είναι μέσω ιστοτόπων και αναδυόμενων παραθύρων που προσφέρουν «δωρεάν» λήψεις αρχείων, συμπεριλαμβανομένων μουσικής, ταινιών και παιχνιδιών ή δωρεάν πρόσβαση σε περιεχόμενο, όπως ιστότοπους για ενήλικες.

Οι απάτες κακόβουλου λογισμικού λειτουργούν εγκαθιστώντας λογισμικό στον υπολογιστή σας που επιτρέπει στους απατεώνες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία σας ή να παρακολουθούν τι κάνετε στον υπολογιστή σας. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να κλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία και να διαπράξουν δόλιες δραστηριότητες. Μπορεί να κάνουν εξουσιοδοτημένες αγορές με την πιστωτική σας κάρτα ή να χρησιμοποιήσουν την ταυτότητά σας για να ανοίξουν λογαριασμούς σε τράπεζες ή σε άλλες υπηρεσίες. Μπορεί να λάβουν δάνεια ή να δημιουργήσουν άλλες παράνομες επιχειρήσεις με το όνομά σας ή ακόμη και να πουλήσουν τις πληροφορίες σας σε άλλους απατεώνες για περαιτέρω παράνομη χρήση.

Ransomware

Το Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που αποκλείει ή περιορίζει την πρόσβαση στον υπολογιστή ή τα αρχεία σας και απαιτεί την καταβολή λύτρων στον απατεώνα για να ξεκλειδωθούν.

Οι μολυσμένοι υπολογιστές εμφανίζουν συχνά μηνύματα για να σας πείσουν να πληρώσετε τα λύτρα. Οι απατεώνες μπορεί να προσποιηθούν ότι είναι από την αστυνομία και να ισχυριστούν ότι έχετε διαπράξει παράνομη δραστηριότητα και πρέπει να πληρώσετε πρόστιμο ή μπορεί απλώς να απαιτήσουν πληρωμή για ένα «κλειδί-κωδικό» για να ξεκλειδώσετε τον υπολογιστή σας.

Εάν πληρώσετε τα λύτρα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο υπολογιστής σας θα ξεκλειδωθεί.

Προειδοποιητικά σημάδια

Λαμβάνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασυνήθιστα που ισχυρίζεται ότι περιέχει συνδέσμους προς μια επίκαιρη είδηση ​​ή κάτι «ενδιαφέρον» και σας ζητείται να κάνετε λήψη λογισμικού για να δείτε το υλικό.

Τα αρχεία μουσικής, τα παιχνίδια ή η πρόσβαση σε ιστότοπους για ενήλικες προσφέρονται δωρεάν εάν κάνετε λήψη ενός συγκεκριμένου προγράμματος ή συμφωνήσετε σε ένα αναδυόμενο παράθυρο.

Τα αναδυόμενα πλαίσια αρχίζουν να εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή σας. Αυτά μπορεί να έχουν απλές ερωτήσεις ή ένα κουμπί που λέει «κλείσιμο».

Παρατηρείτε νέα εικονίδια στην οθόνη του υπολογιστή σας ή ο υπολογιστής σας δεν είναι τόσο γρήγορος όσο συνήθως.

Σας προσεγγίζουν απατεώνες ή γίνεστε θύμα άλλης απάτης όπου τα προσωπικά ή οικονομικά σας στοιχεία είναι ήδη γνωστά.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Μην ανοίγετε συνημμένα ή κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχετε λάβει από αγνώστους - απλά πατήστε το πλήκτρο διαγραφή.

Εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με σημαντικές ή έκτακτες ειδήσεις, χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη πηγή ειδήσεων αντί για έναν άγνωστο σύνδεσμο .

Να είστε προσεκτικοί με τις δωρεάν λήψεις λογισμικού και την πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως μουσική, παιχνίδια, ταινίες και ιστότοπους για ενήλικες, ενδέχεται να εγκαταστήσουν επιβλαβή προγράμματα χωρίς να το γνωρίζετε.

Διατηρείτε πάντα ενημερωμένη την ασφάλεια του υπολογιστή σας με λογισμικό προστασίας από ιούς και λογισμικό υποκλοπής spyware και ένα καλό τείχος προστασίας (firewall). Αγοράστε υπολογιστή και λογισμικό προστασίας (antivirus) από ιούς μόνο από αξιόπιστη πηγή.

Χρησιμοποιήστε το λογισμικό ασφαλείας σας για να εκτελέσετε έλεγχο ιών εάν πιστεύετε ότι η ασφάλεια του υπολογιστή σας έχει παραβιαστεί.

Διατηρήστε ασφαλή τα δίκτυα του γραφείου, τους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές σας (tablet , smartphone). Ενημερώστε το λογισμικό ασφαλείας σας, αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης και δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά. Αποθηκεύστε τα αντίγραφα ασφαλείας εντός και εκτός σύνδεσης.

Έχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τετοιας απάτης επικοινωνήστε αμέσως με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας προτρεπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιων παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πού να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.

Απειλές για τη ζωή σας περιλαμβάνουν απαιτήσεις από απατεώνες να πληρώσετε χρήματα που υποτίθεται ότι τους οφείλετε οι οποίες συνοδεύονται από απειλές για την σωματική σας ακεραιότητα.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη

Αυτές οι απάτες χρησιμοποιούν απειλές που έχουν σχεδιαστεί για να σας εκφοβίσουν ώστε να δώσετε τα χρήματά σας και μπορεί να περιλαμβάνουν απειλές για τη ζωή σας.

Ο απατεώνας μπορεί να σας καλέσει και να σας πιέσει να πληρώσετε αμέσως, να σας απειλήσει με σύλληψη ή να πει ότι θα στείλει την αστυνομία στο σπίτι σας εάν αρνηθείτε. Οι απατεώνες θα στέλνουν επίσης μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υποστηρίζοντας ότι οφείλετε χρήματα για πράγματα όπως πρόστιμο υπέρβασης ταχύτητας, χρέη εφορίας ή απλήρωτο λογαριασμό.

Είναι γνωστό ότι οι απατεώνες στοχεύουν ευάλωτα άτομα, όπως ηλικιωμένους και νεοαφιχθέντες μετανάστες. Συχνά θα υποδύονται κυβερνητικούς αξιωματούχους ή αστυνομικούς. Οι απατεώνες θα σας πουν ότι υπάρχουν προβλήματα με τα έγγραφα μετανάστευσης ή το καθεστώς βίζας και απειλούν με απέλαση εκτός εάν καταβληθούν τέλη για τη διόρθωση των σφαλμάτων.

Σε μια παρόμοια απάτη, τα θύματα θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με έναν απατεώνα που προσποιείται ότι είναι από την Εφορία . Ο απατεώνας θα ζητήσει την πληρωμή μιας εκκρεμούς φορολογικής οφειλής και θα απειλήσει με σύλληψη ή νομική ενέργεια εάν δεν συμμορφωθείτε. Οι απατεώνες μπορεί επίσης να προσποιούνται ότι προέρχονται από αξιόπιστους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων ενέργειας ή τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να στείλουν πλαστά τιμολόγια ή πρόστιμα και να απειλήσουν ότι θα ακυρώσουν την υπηρεσία σας ή θα σας χρεώσουν υπερβολικά πρόστιμα εάν δεν πληρώσετε αμέσως τον λογαριασμό.

Εάν η απάτη αποσταλεί μέσω email, είναι πιθανό να περιλαμβάνει ένα συνημμένο ή έναν σύνδεσμο προς έναν ψεύτικο ιστότοπο όπου θα σας ζητηθεί να κατεβάσετε την απόδειξη πληρωμής. Το άνοιγμα του συνημμένου ή η λήψη του αρχείου θα μπορούσε να μολύνει τον υπολογιστή σας με κακόβουλο λογισμικό.

Η απάτη έχει σχεδιαστεί για να σας φοβίσει να δώσετε τα χρήματά σας χωρίς να ζητήσετε περαιτέρω βοήθεια ή πληροφορίες.

Προειδοποιητικά σημάδια

Λαμβάνετε μια κλήση από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι από κυβερνητικό τμήμα, οργανισμό είσπραξης χρεών ή αξιόπιστη εταιρεία.

Μπορεί να σας αφήσει ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή σας που σας ζητά να καλέσετε έναν αριθμό.

Ο καλών θα ισχυριστεί ότι έχετε προβλήματα με τα έντυπα μετανάστευσης ή την κατάσταση βίζας.

Ο καλών θα σας πει ότι για να επιλύσετε το ζήτημα θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα τέλος ή πρόστιμο.

Ο καλών μπορεί να ζητήσει τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως στοιχεία διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης ή τραπεζικά στοιχεία.

Ο καλών μπορεί να ισχυριστεί ότι η αστυνομία θα έρθει στην πόρτα σας και θα σας συλλάβει εάν δεν πληρώσετε αμέσως το τέλος ή το πρόστιμο.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Μην πιέζεστε από έναν απειλητικό τηλεφώνημα. Σταματήστε, σκεφτείτε και ελέγξτε αν η ιστορία τους είναι αληθινή.

Μια κρατική υπηρεσία ή αξιόπιστη εταιρεία δεν θα σας ζητήσει ποτέ να πληρώσετε με ασυνήθιστες μεθόδους, όπως με κάρτες δώρου ή καταστήματος, κουπόνια iTunes, τραπεζικά εμβάσματα ή Bitcoin.

Εάν λάβετε ένα τηλεφώνημα από κάποιον που σας απειλεί και σας ζητά να πληρώσετε ένα τέλος, κλείστε το τηλέφωνο και μην απαντήσετε.

Μην χρησιμοποιείτε στοιχεία επικοινωνίας που παρέχονται από τον καλούντα. Επαληθεύστε την ταυτότητά τους καλώντας απευθείας τον σχετικό οργανισμό—βρείτε τους μέσω μιας ανεξάρτητης πηγής, όπως ένας τηλεφωνικός κατάλογος, ένας προηγούμενος λογαριασμός ή η διαδικτυακή αναζήτηση.

Μην απαντάτε σε μηνύματα ή email. Εάν το κάνετε, οι απατεώνες θα κλιμακώσουν τον εκφοβισμό και τις προσπάθειές τους να πάρουν τα χρήματά σας.

Ποτέ μην στέλνετε χρήματα και μην δίνετε στοιχεία πιστωτικής κάρτας, στοιχεία λογαριασμού στο διαδίκτυο ή προσωπικές πληροφορίες σε οποιονδήποτε δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε και ποτέ μέσω email ή μέσω τηλεφώνου.

Εάν ανησυχείτε για την ασφάλειά σας, επικοινωνήστε με την αστυνομία.

Εχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τετοιας απάτης επικοινωνήστε αμέσως με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας προτρεπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιων παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πού να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.