Διαγωνισμός με θέμα: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»
line

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΦΙΣΑΣ ή ΖΩΓΡΑΦΙΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ: Μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων (ατομική ή ομαδική εργασία)

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΑΘΛΟ

Οι νικητές θα κληθούν να παρουσιάσουν την εργασία τους σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στην Αθήνα στις 7 Φεβρουαρίου. Πιθανά έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλυφθούν από το Kέντρο.

Την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου οι δημιουργίες των μαθητών θα προβάλλονται στο χώρο της εκδήλωσης που θα οργανώσει το κέντρο, στην ιστοσελίδα του φορέα, και θα αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η καλύτερες δημιουργίες θα χρησιμοποιηθούν σε προωθητικό υλικό του Κέντρου.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα παιδιά όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ξεκινούν την περιήγηση του διαδικτύου μόνα τους χωρίς  γονική επίβλεψη. Ακολουθώντας το κεντρικό μήνυμα  της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» γίνεται προσπάθεια η περιήγηση  στο διαδίκτυο να γίνει οικογενειακή υπόθεση και όχι μεμονωμένη δραστηριότητα για κάθε μέλος της οικογένειας.

Τα παιδιά μέσα από μια αφίσα που θα δημιουργήσουν καλούνται να αποτυπώσουν οικογενειακές στιγμές ή στιγμές με αγαπημένα τους πρόσωπα να πλοηγούνται μαζί στο διαδίκτυο. Μέσα από την αφίσα θα πρέπει να προκύπτει το μήνυμα ενός καλύτερου ψηφιακού κόσμου και πώς μπορούμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να περάσει το μήνυμα στα παιδιά αρχικά αλλά και στην οικογένεια σε δεύτερο επίπεδο ότι τα παιδιά σε μικρές ηλικίες θα πρέπει να περιηγούνται με την καθοδήγηση και την εποπτεία των γονέων αφενός αλλά και αφετέρου ότι το διαδίκτυο μπορεί να γίνει ένας χώρος που όλη η οικογένεια μαζί μπορεί να διασκεδάσει να παίξει αλλά και να αποκτήσει γνώσεις.

Στόχοι για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:

  • Nα αποκτήσουν οικογενειακές εικόνες περιήγησης στο διαδίκτυο.
  • Nα αναπτύξουν στο διαδίκτυο αξιακό σύστημα αντίστοιχο με του πραγματικού κόσμου.
  • Να αποκτήσουν ενεργητική στάση σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
  • Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα στις πληροφορίες που διαβάζουν στο διαδίκτυο.
  • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τους γονείς τους.
  • Nα ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους για προστασία στο διαδίκτυο
  • Να επικοινωνήσουν με τους γονείς και το ευρύτερο περιβάλλον για να αντλήσουν πληροφορίες για τις δυνατότητες και τους κινδύνους του διαδικτύου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Οι αφίσες/ζωγραφίες θα αποσταλούν από τους εκπαιδευτικούς στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στη διεύθυνση contact@saferinternet4kids.gr έως την καταληκτική ημερομηνία. Εναλλακτικά μπορούν να μεταφορτωθούν σε common repository (π.χ. dropbox) και να κοινοποιηθεί η διεύθυνση στο παραπάνω email. Το email που θα αποσταλεί θα πρέπει να έχει τίτλο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ SID 2017. Επιπλέον μπορούν να αναρτηθούν στο Twitter με #ΔιαγωνισμόςSID2017.

Η πρώτη αφίσα/ζωγραφιά θα προκύψει από ψηφοφορία των πρεσβευτών της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids (150 Μέλη). Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διαθέτει ένα δίκτυο 150 συνεργατών από τον χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχικής Υγείας  σε όλη την Ελλάδα ικανό να υποστηρίξει τις παραπάνω δράσεις. 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νημιαγωγείων δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων της Ελλάδας.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: – ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου – μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου – μια ομάδα μαθητριών και μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου – ένας μεμονωμένος μαθητής ή μαθήτρια – δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες  με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την από κοινού υποβολή δημιουργιών. Γι’ αυτό και όχι μόνο επιτρέπονται αυτές οι συμπράξεις αλλά και παρακινούνται οι συμμετέχοντες να αναζητήσουν σχολεία-συνεργάτες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Font Resize
Contrast