Πανελλήνιοι Σχολικοί Διαγωνισμοί για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2019
line

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. Φ15/188342/Δ2-16/10/2018)

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί φέτος στις 05/02/2019 σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids (www.saferinternet4kids.gr) το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Περισσότερες πληροφορίες για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019 μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.saferinternetday.org, όπου συμπεριλαμβάνονται και σύνδεσμοι για τις δράσεις που διεξάγονται σε κάθε χώρα.

Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι: «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

Με αφορμή το σύνθημα της ημέρας το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού δικτύου INSAFE/INHOPE, διοργανώνει έναν πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό υπό την αιγίδα του Υπουργεία Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. Φ15/188342/Δ2-16/10/2018) με στόχο τα ίδια τα παιδιά να αποτυπώσουν τις ιδέες τους για το πώς αντιλαμβάνονται την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων ή πως μπορούν να προάγουν την ασφάλεια των συσκευών τους, αλλά και γενικότερα πως αντιλαμβάνονται την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο.  

Περιγραφή

Παιδιά από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) μπορούν να επιλέξουν ένα από τα εξής θέματα: Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, Ασφάλεια των Συσκευών, Ασφάλεια στον Ψηφιακό Κόσμο. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τους θα δημιουργήσουν πρωτότυπο υλικό το οποίο θα καταθέσουν ηλεκτρονικά σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα.  Το υλικό μπορεί να είναι μία ζωγραφιά/ιές ή μία παρουσίαση ή μία εικονογραφημένη ιστορία ή ένα βίντεο ή ακόμα και μία εφαρμογή αρκεί να είναι πρωτότυπο και να μην εμπίπτει στους νόμιμους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων άλλων.

Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά που θα επιλέξουν το θέμα της προστασία των προσωπικών δεδομένων μπορούν π.χ. να αναπτύξουν υλικό για την επίδραση της εφαρμογής του νέου κανονισμού GDPR στην καθημερινότητά μας, για το πώς αποκαλύπτουμε προσωπικά δεδομένα χωρίς να το συνειδητοποιούμε, για τη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κ.α.

Τα παιδιά που θα επιλέξουν το θέμα της ασφάλειας των συσκευών μπορούν π.χ. να δημιουργήσουν υλικό για τη σημασία του cyber hygiene, τους κινδύνους που υπάρχουν, στα μέσα που διαθέτουμε για να τους αντιμετωπίσουμε κ.α.

Φυσικά οποιαδήποτε πρωτότυπη ιδέα από τους μαθητές θα γίνει με χαρά αποδεκτή.

Συμμετέχοντες

Ομάδες μαθητών νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών Ελληνικών σχολικών μονάδων.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: – ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου – μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου – μια ομάδα μαθητριών και μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου – ένας μεμονωμένος μαθητής ή μαθήτρια – δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες  με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την από κοινού υποβολή δημιουργιών. Γι’ αυτό και όχι μόνο επιτρέπονται αυτές οι συμπράξεις αλλά και ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να αναζητήσουν σχολεία-συνεργάτες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Μεθοδολογία Διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός μπορεί να υλοποιηθεί σε ώρες εντός και εκτός ωρολογίου προγράμματος.

Αναλυτικότερα, οι νηπιαγωγοί μπορούν να καθογησήσουν τα παιδιά με την βοήθεια του υλικού από το κέντρο μας που απευθύνεται σε αυτή τη βαθμίδα της εκπαίδευσης.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να διατεθεί χρόνος  στο μάθημα της πληροφορικής και ίσως να αφιερωθεί χρόνος και από την ευέλικτη ζώνη αν υπάρχει διάθεση για συνεργασία μεταξύ του δασκάλου της πληροφορικής και του δασκάλου της ευέλικτης ζώνης.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορεί να διατεθεί χρόνος στο μάθημα της πληροφορικής και αν χρειαστεί και υπάρχει διάθεση συνεργασίας και στο  μάθημα της τεχνολογίας.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό θα πρέπει να συμπληρωθεί η ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής στον διαγωνισμό που βρίσκεται εδώ από τον υπεύθυνο νηπιαγωγό/δάσκαλο/καθηγητή. Λόγω του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) θα πρέπει να υπογραφούν από τους γονείς ή κηδεμόνες των ανήλικων παιδιών (ένας γονέας/κηδεμόνας για κάθε παιδί) μια φόρμα συναίνεσης προσωπικών δεδομένων. Την φόρμα συναίνεσης θα την βρείτε εδώ. Οι υπεύθυνοι καθηγητές θα πρεπει να σκανάρουν τις υπογεγραμμένες φόρμες συναίνεσης και να τις στείλουν ως ένα αρχείο pdf μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής στον διαγωνισμού. Η φόρμα συμμετοχής θα πρέπει να συμπληρωθεί με τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία έως την καταληκτική ημερομηνία:

Όνομα και Επώνυμο Υπευθύνου

Email Επικοινωνίας

Φορέας (Όνομα Σχολείου ή Οργανισμού)

Διεύθυνση Φορέα

Βαθμίδα Εκπαίδευσης (Α’/βάθμια ή Β’/βάθμια) 

Η εργασία σε επισύναψη ή το URL στο οποίο είναι μεταφορτωμένη και

Ενα αρχείο με σκαναρισμένες όλες τις υπογεγραμμένες φόρμες συγκατάθεσης των γονέων/κηδεμόνων των παιδιων που συμμετέχουν.

Για τις ανάγκες της ένωσης πολλών pdf αρχείων σε ένα αρχείο, μπορείτε να χρησιμοποιήστε τα εξής εργαλεία:CombinePdf ή SmallPdf . Οι υπεύθυνοι καθηγητές θα πρέπει να φυλάξουν τις υπογεγραμμένες φόρμες συναίνεσης γιατι θα τους ζητηθεί να τις αποστείλουν στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ταχυδρομικά (με έξοδα παραλήπτη δηλαδή έξοδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου).

Αν η συμμετοχή είναι  ζωγραφιά/ιές ή μια παρουσίαση ή μια εικονογραφημένη ιστορία τότε μπορεί να σταλεί ένα αρχείο σε μορφή .pdf ή .jpg ή .png ή .ppt ή .pptx ή  .docx ή .doc. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αρχείου είναι 15 ΜByte. Αν η συμμετοχή είναι βίντεο τότε μπορείτε να ανέβει το video στο διαδίκτυο (youtube, vimeo, κ.τ.λ.) και σταλεί η  διεύθυνση URL. Η συνολική διάρκεια του βίντεο δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 3 λεπτά. Όποια βίντεο είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο θα αποκλειστούν. Τέλος αν η συμμετοχή είναι μια εφαρμογή τότε θα πρέπει να ανέβει στο διαδίκτυο και να μας σταλεί η διεύθυνση URL.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου θα ανεβάσει όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού στην σελίδα του https://www.saferinternet4kids.gr για να διενεργηθεί ψηφοφορία από την οργανωτική/επιστημονική επιτροπή του κέντρου από την οποία θα αναδειχτεί η καλύτερη συμμετοχή από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια).

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Υποψηφιοτήτων: 11/1/2019 (δόθηκε παράταση)

ΕΠΑΘΛΟ

θα αναδειχτεί η καλύτερη συμμετοχή από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Θα σταλούν βραβεία στις συμμετοχές που θα αναδειχθούν από την ψηφοφορία της οργανωτικής/επιστημονικής επιτροπής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ενώ θα σταλούν έπαινοι σε όλους τους συμμετέχοντες. Οι δημιουργίες των μαθητών θα προβληθούν μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids.gr και θα αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι καλύτερες δημιουργίες θα χρησιμοποιηθούν και σε προωθητικό υλικό του Κέντρου.