Απάτες με αναπάντεχα δώρα
line

Απροσδόκητα κέρδη

Οι απάτες ταξιδιωτικών βραβείων είναι απόπειρες να σας εξαπατήσουν ώστε να χάσετε τα χρήματά σας για να διεκδικήσετε δωρεάν διακοπές ή διακοπές με έκπτωση.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη

Λαμβάνετε μια ειδοποίηση ασυνήθιστα, μέσω τηλεφώνου, γραπτού μηνύματος, email , που υποστηρίζει ότι έχετε κερδίσει ένα έπαθλο με τη μορφή κουπονιών, συχνά αξίας €2000 ή €3000 για διακοπές με έκπτωση. Θα χρειαστεί ακόμα να πληρώσετε κάτι για τις διακοπές.

Ο απατεώνας σας παρουσιάζει μια καταπληκτική προσφορά για διαμονή ή πακέτο διακοπών με μεγάλη έκπτωση σε έναν δημοφιλή προορισμό. Άλλες απάτες προσφέρουν διακοπές με εισιτήρια για θεματικά πάρκα ή κρουαζιέρες σε πολύ μειωμένες τιμές. Ωστόσο, στην πραγματικότητα το πακέτο ή το έπαθλο δεν υπάρχει.

Απάτες ταξιδιωτικών βραβείων μπορεί να προκύψουν αφού έχετε αναζητήσει διακοπές στο Διαδίκτυο και εγγραφείτε για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες. Εναλλακτικά, συμμετέχετε σε μια διαδικτυακή έρευνα και στη συνέχεια ειδοποιηθείτε ότι κερδίσατε διακοπές ή κουπόνια. Όταν πηγαίνετε να διεκδικήσετε το βραβείο σας, σας λένε ότι πρέπει πρώτα να αγοράσετε περισσότερα ταξιδιωτικά κουπόνια.

Εάν αποφασίσετε να δεχτείτε αυτήν την προσφορά, θα σας ζητηθεί να παράσχετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας και της άδειας πριν μπορέσουν να σας στείλουν το «βραβείο». Εάν παραδώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, ο απατεώνας θα τα χρησιμοποιήσει γρήγορα για να πάρει χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία για να διαπράξουν κάποια άλλη απάτη με τα δικά σας στοιχεία.

Το υποσχoμένο έπαθλο ή τα κουπόνια είτε δεν θα φτάσουν ποτέ, είτε αν φτάσουν, θα ακυρωθούν όταν προσπαθήσετε να τα εξαργυρώσετε. Μερικές φορές οι απατεώνες θα σας παρέχουν εισιτήρια και ένα δρομολόγιο, αλλά όταν φτάσει η ώρα του ταξιδιού, τα εισιτήρια είναι άχρηστα και δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με την επιχείρηση.

Προειδοποιητικά σημάδια

Επικοινωνεί μαζί σας κάποιος που ισχυρίζεται ότι κερδίσατε ένα βραβείο που σχετίζεται με ταξίδια ή διαμονή σε έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν συμμετείχατε ποτέ.

Για να λάβετε τις διακοπές, πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό ποσό. Η πληρωμή ζητείται συχνά μέσω επιταγών, τραπεζικών ή μεταφορών χρημάτων.

Ο προμηθευτής που κάνει την προσφορά δεν παρέχει στοιχεία επικοινωνίας πέρα από ένα email ή ταχυδρομική θυρίδα.

Οι απατεώνες μπορεί να ισχυριστούν ότι συνδέονται με γνωστές και αξιόπιστες επιχειρήσεις, όπως αεροπορικές εταιρείες ή αλυσίδες ξενοδοχείων, για να προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι είναι δεν είναι απατεώνες.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα πακέτο διακοπών μέσω τρίτου, μάθετε εάν η προσφορά είναι η πραγματική συμφωνία. Καλέστε απευθείας τον πάροχο καταλυμάτων διακοπών για να επαληθεύσετε τη συμφωνία χρησιμοποιώντας τα στοιχεία επικοινωνίας που έχετε προμηθευτεί ανεξάρτητα.

Καλέστε απευθείας τον πάροχο καταλυμάτων διακοπών για να επαληθεύσετε τη συμφωνία χρησιμοποιώντας τα στοιχεία επικοινωνίας που προέρχονται από ανεξάρτητη πηγή.

Ερευνήστε την «επιχείρηση» με την οποία ασχολείστε. Αναζήτηση στο διαδίκτυο για κριτικές. Δοκιμάστε να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας το όνομα της επιχείρησης ή τα στοιχεία επικοινωνίας που σας παρέχονται. Κάντε κράτηση μέσω ενός διαπιστευμένου αντιπροσώπου ή ενός αξιόπιστου ιστότοπου για να βεβαιωθείτε ότι έχετε νόμιμη διαμονή.

Βρείτε διαπιστευμένους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Οι διαπιστευμένοι πράκτορες πρέπει να συμμορφώνονται με έναν κώδικα δεοντολογίας και να διαθέτουν διαδικασίες επίλυσης διαφορών. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τον ζητούμενο τρόπο πληρωμής: διαφορετικά μέσα πληρωμής προσφέρουν διαφορετικές ασφάλειες. Να είστε προσεκτικοί με αιτήματα για επιταγές, τραπεζικά ή τραπεζικά εμβάσματα κατά την κράτηση ταξιδιού, καθώς αυτά δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για ασφαλείς πληρωμές καταναλωτών.

Εάν κάνετε κράτηση μέσω Διαδικτύου, επιλέξτε ασφαλείς τρόπους πληρωμής. Εάν πληρώνετε με πιστωτική κάρτα, ενδέχεται να μπορείτε να ζητήσετε αντιστροφή χρέωσης εάν δεν λάβετε αυτό που πληρώνετε.

Έχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τετοιας απάτης και εχουν κλαπεί με δόλιο τρόπο προσωπικές σας πληροφορίες , όπως τα στοιχεία του λογαριασμού σας, το διαβατήριο, ή άλλα προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης , επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμά σας ή άλλες σχετικές υπηρεσίες. Επίσης αν εχετε στοιχεία μπορείτε να κανετε καταγγελία στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας προτρεπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιων παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πού να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.

Οι απάτες με έπαθλα και λαχεία λειτουργούν με το να σας ζητούν να πληρώσετε κάποιου είδους αμοιβή για να διεκδικήσετε το έπαθλο ή τα κέρδη σας από έναν διαγωνισμό ή λαχείο που δεν συμμετείχατε ποτέ.

Πώς λειτουργεί αυτή η απάτη

Θα λάβετε ειδοποίηση ότι κερδίσατε πολλά χρήματα ή ένα φανταστικό έπαθλο σε έναν διαγωνισμό, μια λαχειοφόρο αγορά ή μια κλήρωση που δεν θυμάστε να πήρατε μέρος. Η επικοινωνία μπορεί να έρθει μέσω email, μηνύματος κειμένου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το έπαθλο που έχετε «κερδίσει» μπορεί να είναι οτιδήποτε, από διακοπές σε τροπικές περιοχές μέχρι ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως φορητός υπολογιστής ή smartphone, ή ακόμα και χρήματα από διεθνή λαχειοφόρο αγορά.

Για να διεκδικήσετε το βραβείο σας, θα σας ζητηθεί να πληρώσετε ένα ποσό. Οι απατεώνες θα λένε συχνά ότι αυτές οι αμοιβές αφορούν έξοδα ασφάλισης, κρατικούς φόρους, τραπεζικά τέλη ή χρεώσεις ταχυμεταφορών. Οι απατεώνες κερδίζουν χρήματα εισπράττοντας συνεχώς αυτές τις χρεώσεις από εσάς και καθυστερώντας την πληρωμή των κερδών σας.

Το email, η επιστολή ή το μήνυμα κειμένου που λαμβάνετε θα σας ζητήσει να απαντήσετε γρήγορα διαφορετικά κινδυνεύετε να χάσετε. Μπορεί επίσης να σας παροτρύνει να διατηρήσετε τα κέρδη σας απόρρητα ή εμπιστευτικά, για να «διατηρήσετε την ασφάλεια» ή να εμποδίσετε άλλα άτομα να λάβουν το έπαθλό σας κατά λάθος. Οι απατεώνες το κάνουν αυτό για να σας εμποδίσουν να αναζητήσετε περαιτέρω πληροφορίες ή συμβουλές από ανεξάρτητες πηγές.

Οι απάτες με λαχεία ενδέχεται να χρησιμοποιούν τα ονόματα νόμιμων λαχειοφόρων αγορών στο εξωτερικό , έτσι ώστε αν κάνετε κάποια επιφανειακή έρευνα, η απάτη θα φαίνεται αληθινή.

Ενδέχεται επίσης να σας ζητηθεί να παράσχετε προσωπικά στοιχεία για να αποδείξετε ότι είστε ο σωστός νικητής και να δώσετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ώστε να σας σταλεί το έπαθλο. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία για να προσπαθήσουν να κάνουν κατάχρηση της ταυτότητάς σας και να κλέψουν οποιαδήποτε χρήματα έχετε στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Μερικές φορές οι απατεώνες στέλνουν πραγματικά μια επιταγή για μέρος των κερδών σας, όπως κέρδη μερικών χιλιάδων δολαρίων, για να σας ξεγελάσουν ώστε να πιστεύετε ότι η προσφορά είναι νόμιμη. Ωστόσο, αυτή η επιταγή τελικά θα αναπηδήσει και δεν θα λάβετε πραγματικές πληρωμές.

Ο απατεώνας θα λάβει την πληρωμή σας και θα αποτύχει να παραδώσει το βραβείο ή θα σας στείλει κάτι που υπολείπεται του υποσχόμενου βραβείου.

Μια νεότερη εκδοχή απάτης με έπαθλα περιλαμβάνει απατεώνες που αποκτούν πρόσβαση στον λογαριασμό κάποιου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έρχονται σε επαφή με μέλη της ευρύτερης οικογένειας (θείες, ξαδέρφια κ.λπ.) και τους λένε ότι όλοι έχουν κερδίσει χρήματα. Στη συνέχεια, ο απατεώνας παρέχει μια διεύθυνση email μέσω της οποίας θα λάβει οδηγίες για το πώς να διεκδικήσει το έπαθλό του. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα ύπουλη εκδοχή της απάτης, καθώς χρησιμοποιεί την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της οικογένειας για να καταφέρει να εξαπατήσει τους ανθρώπους από τα χρήματά τους.

Προειδοποιητικά σημάδια

Λαμβάνετε ένα γράμμα, ένα email ή ένα μήνυμα κειμένου που λέει ότι έχετε κερδίσει ένα εγγυημένο έπαθλο σε μια λαχειοφόρο αγορά ή έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν συμμετείχατε. Αυτό μπορεί να προέρχεται ακόμη και από αξιόπιστα άτομα, όπως η οικογένεια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο αποστολέας ισχυρίζεται ότι είστε νικητής από τη διεύθυνση email ή τον λογαριασμό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επιλέγονται τυχαία. Μπορεί να πουν ότι η προσφορά είναι «νόμιμη» ή «νόμιμη» και έχει «κυβερνητική έγκριση».

Το απροσδόκητο έπαθλο μπορεί να συνδέεται με μια εταιρεία που συνήθως δεν διοργανώνει τέτοιους διαγωνισμούς, όπως εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για να διεκδικήσετε το έπαθλό σας, σας ζητείται να αγοράσετε ένα εισιτήριο ή να πληρώσετε ένα τέλος ή φόρο.

Ενδέχεται να σας ζητηθεί να παράσχετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού ή να στείλετε το τέλος σε έναν αριθμό ταχυδρομικής θυρίδας ή μέσω υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Εάν δεν έχετε λάβει μέρος σε μια κλήρωση ή διαγωνισμό, δεν μπορείτε να τον κερδίσετε.

Εάν κάποιος σας ζητήσει να πληρώσετε χρήματα προκαταβολικά για να λάβετε ένα έπαθλο ή κέρδη, είναι σχεδόν πάντα απάτη. Οι νόμιμες λοταρίες δεν απαιτούν από εσάς να πληρώσετε προμήθεια για τη συλλογή κερδών.

Επαληθεύστε την ταυτότητα της επαφής καλώντας απευθείας τον σχετικό οργανισμό – βρείτε τη μέσω μιας ανεξάρτητης πηγής, όπως ένας τηλεφωνικός κατάλογος ή η διαδικτυακή αναζήτηση. Να μην χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας που παρέχονται στο μήνυμα που αποστέλλεται σε εσάς.

Κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για οποιαδήποτε από τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού - πολλές απάτες μπορούν να εντοπιστούν με αυτόν τον τρόπο.

Ποτέ μην στέλνετε χρήματα και μην δίνετε πιστωτική κάρτα, στοιχεία λογαριασμού στο διαδίκτυο ή αντίγραφα σημαντικών προσωπικών εγγράφων σε οποιονδήποτε δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε.

Αποφύγετε οτιδήποτε ζητά πληρωμή μέσω χρηματικής εντολής, τραπεζικού εμβάσματος, διεθνούς μεταφοράς χρημάτων, προπληρωμένης κάρτας ή ηλεκτρονικού νομίσματος όπως το Bitcoin. Είναι σπάνιο να ανακτήσετε χρήματα που στάλθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Έχετε πέσει θύμα;

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα τετοιας απάτης και εχουν κλαπεί με δόλιο τρόπο προσωπικές σας πληροφορίες , όπως τα στοιχεία του λογαριασμού σας, το διαβατήριο, ή άλλα προσωπικά στοιχεία ταυτοποίησης , επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμά σας ή άλλες σχετικές υπηρεσίες. Επίσης αν εχετε στοιχεία μπορείτε να κανετε καταγγελία στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σας προτρεπουμε επίσης να αναφέρετε τις απάτες στην Γραμμή καταγγελιων παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο www.safeline.gr μέσω της σελίδας αναφοράς απάτης. Αυτό μας βοηθά να προειδοποιούμε τους ανθρώπους για τρέχουσες απάτες, να παρακολουθούμε τις τάσεις και να διακόπτουμε τις απάτες όπου είναι δυνατόν. H SafeLine παρέχει επίσης οδηγίες για την προστασία σας από απάτες και πού να λάβετε βοήθεια.

Διαδώστε το μήνυμα στους φίλους και την οικογένειά σας για να τους προστατέψετε.