Μέσω του διαδικτύου σας δίνεται η δυνατότητα να συνδεθείτε με άλλους, να γίνετε δημιουργικοί και να ανακαλύψετε καινούρια πράγματα. Για να το χρησιμοποιήσετε όμως υπεύθυνα, δημιουργικά και με ασφάλεια θα πρέπει να ακολουθείτε κανόνες “καλής συμπεριφοράς”. Η διαδικτυακή μας φήμη προκύπτει από το ψηφιακό μας αποτύπωμα, από το περιεχόμενο δηλαδή που δημιουργούμε, που δημοσιεύουμε και που «μοιραζόμαστε» αλλά και από όλα εκείνα που δημοσιεύουν οι άλλοι χρήστες για μας. Το ψηφιακό σας αποτύπωμα μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό και επηρεάζει τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν ή θα μας αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι υπόλοιποι χρήστες στο διαδίκτυο.
Το να προστατεύουμε τη διαδικτυακή μας φήμη είναι πολύ σημαντικό. Παρακάτω ακολουθούν 5 απλά βήματα που αν τα ακολουθήσουμε θα μάθουμε πώς να τη διαχειριζόμαστε σωστά και υπεύθυνα.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ:
Γνωρίζετε τι υπάρχει στο διαδίκτυο για σας; Κάντε μια απλή αναζήτηση με το όνομά σας για να δείτε τι μπορεί να βρείτε. Αν ανακαλύψετε κάτι για το οποίο δεν είστε και τόσο περήφανοι ξεκινήστε τη διαδικασία αφαίρεσης του συγκεκριμένου περιεχομένου. Θυμηθείτε ότι αν εμφανίζονται οι σελίδες σας σε Facebook και twitter τότε αυτό μπορείτε να το αλλάξετε χρησιμοποιώντας τις ειδικές ρυθμίσεις.
ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:
Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε ποιες πληροφορίες μοιράζεστε στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα. Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα έχουν ειδικές ρυθμίσεις όπου μπορείτε να ορίσετε σε ποιον να εμφανίζεται το περιεχόμενο που κοινοποιείτε και με ποιον να το μοιράζεστε. Μπορείτε να επιλέξετε, αν επιθυμείτε, οι δημοσιεύσεις σας να διαμοιράζονται στους διαδικτυακούς σας φίλους ή σε όσους σας ακολουθούν ή να εμφανίζονται δημόσια. Λάβετε υπόψη σας ότι και οι δημοσιεύσεις των διαδικτυακών σας φίλων επηρεάζουν το ψηφιακό σας αποτύπωμα.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ:
Πριν «ανεβάσετε» στο διαδίκτυο την αστεία εικόνα του φίλου σας ή σχολιάσετε κάποιον στο twitter αναρωτηθείτε αν θα θέλατε το συγκεκριμένο περιεχόμενο να το δουν όλοι: φίλοι, οικογένεια, αυριανοί εργοδότες. Θα ήσασταν σύμφωνοι αν κάποιος άλλος δημοσίευε αυτό το περιεχόμενο για σας; Θα πρέπει να είστε σίγουροι για το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων σας αφού από τη στιγμή που «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο, μένουν εκεί για πάντα.
ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ:
Όταν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε κάποιο κοινωνικό δίκτυο ή κάποια ιστοσελίδα καλό είναι να απενεργοποιήσετε και να διαγράψετε τη σελίδα σας. Με αυτό τον τρόπο το περιεχόμενο ολόκληρης της σελίδας διαγράφεται και δεν είναι ανιχνεύσιμο στο διαδίκτυο. Παράλληλα, μηδενίζετε το ενδεχόμενο οι σελίδες σας να παραβιαστούν από κάποιον χωρίς εσείς να το γνωρίζετε.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ:
Όσο µεγαλύτερη αλληλεπίδραση έχει ένα άτοµο σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο µεγαλύτερο είναι και το ψηφιακό αποτύπωµα του. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τη διαδικτυακή σας φήμη είναι να χρησιμοποιείτε το χρόνο σας στο διαδίκτυο δημιουργικά και να εξασφαλίσετε με αυτόν τον τρόπο ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα.
ΠΗΓΗ: http://bit.ly/2f39Y4r