Ρητορική μίσους και ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο
line
#hatespeech

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ορίζει ότι η ρητορική μίσους αναφέρεται σε “όλες τις μορφές έκφρασης που εξαπλώνουν, υποκινούν, προωθούν ή δικαιολογούν το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή άλλες μορφές μίσους που βασίζονται στη μισαλλοδοξία, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας που εκφράζεται από τον επιθετικό εθνικισμό και τον εθνοκεντισμό, καθώς και εχθροπραξία κατά των μειονοτήτων, των μεταναστών και των προσφύγων.»

Το έργο “No Hate Ninja” – μια ιστορία για γάτες, μονόκερους και το ρητορική μίσους παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με την ελευθερία του λόγου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σ’ αυτή.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το φαινόμενο της “διαδικτυακής” ρητορικής μίσους αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα αυξανόμενο πρόβλημα που ξεπερνά τα όρια της Ευρώπης. Το διαδίκτυο έχει καταστεί κύριο μέσο της προώθησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Η ρητορική του μίσους μέσω των κοινωνικών μέσων αυξάνεται ραγδαία και έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει ένα πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο από ό, τι θα μπορούσε να φθάσει στο παρελθόν στα εξτρεμιστικά έντυπα μέσα. Και, λόγω της ανώνυμης φύσης του διαδικτύου, οι άνθρωποι είναι επίσης πιθανό να λένε πράγματα στο διαδίκτυο, τα οποία δεν θα έλεγαν αυτοπροσώπως.

 

Τι είναι η ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο;

Η ρητορική μίσους και η ριζοσπαστικοποίηση αναφέρονται συχνά αντιμετωπίζονται σαν να είναι το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το υποκείμενο πρόβλημα και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικοί.

Η βίαιη ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο είναι μια περίπλοκη διαδικασία, κατά την οποία τα άτομα, μέσω των διαδικτυακών αλληλεπιδράσεών τους και της έκθεσης σε διάφορους τύπους περιεχομένου στο Internet, αντιμετωπίζουν τη βία ως νόμιμη μέθοδο επίλυσης κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων. Ορισμένοι από εκείνους που ριζοσπαστικοποιούνται μέσω του Διαδικτύου μπορούν να συνεχίσουν να διαπράττουν πράξεις τρομοκρατίας.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Humza Arshad – ένας δημοφιλής δημιουργός του YouTube πρεσβευτής της καμπάνιας Creator for Change, με πολλούς νέους οπαδούς σε όλο τον κόσμο – αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα σε μια γλώσσα που μπορεί να προσελκύσει τους νέους. Τα επιτεύγματά του δείχνουν επίσης πως η τεχνολογία δεν είναι μόνο μια αιτία ανησυχίας, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση πιο θετικών μηνυμάτων και λύσεων.

 

 

Αν έχετε ανησυχίες ότι ένας νέος υποκινεί βία ή προκαταλήψεις, θα πρέπει:

  • Εάν βρίσκεται σε ένα σχολικό περιβάλλον, ακολουθήστε τις τυπικές διαδικασίες προστασίας του σχολείου σας.
  • Επικοινωνήστε με την τοπική αρχή ή την αστυνομία – εάν το παιδί δεν έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα, η αστυνομία και η τοπική αρχή θα συζητήσουν τις ανησυχίες σας, θα προτείνουν πώς θα προστατεύσουν καλύτερα το παιδί και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλη την υποστήριξη και τις συμβουλές που χρειάζεστε .
  • Σε πολλές χώρες, το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει επίσης σημείο επαφής για την παροχή συμβουλών και υποστήριξης.
  • Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με μια εθνική γραμμή βοήθειας – υπάρχουν διάφορες γραμμές βοήθειας, τόσο στο πλαίσιο του δικτύου Insafe και της Child Helpline International.
  • Το INHOPE είναι ένα ενεργό και συνεργατικό παγκόσμιο δίκτυο ανοιχτών τηλεφωνικών γραμμών που ασχολούνται με το παράνομο ηλεκτρονικό περιεχόμενο. Ενώ αρκετές ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές επικεντρώνονται ειδικότερα στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, πολλές από αυτές ασχολούνται επίσης με άλλα είδη παράνομου περιεχομένου, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η υποκίνηση μίσους κ.ο.κ.

 

Πηγή: ΒΙΚ