Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Microsoft έχει επενδύσει στην έρευνα ως μέρος μιας εκστρατείας για την προώθηση της ψηφιακής νομιμότητας με ασφαλέστερες, υγιέστερες και πιο σεβαστές διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χρηστών.
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα που διεξήγε η Microsoft κλήθηκαν να επιλέξουν τρεις λέξεις για να περιγράψουν καλύτερα αυτό που ελπίζουν ότι θα έρθει για να καθορίσει τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο και τις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις τα επόμενα 10 χρόνια. Ο “σεβασμός” ήταν μακράν η προτιμώμενη επιλογή καθώς επιλέχθηκε από τα τα δύο τρίτα (66%) των συμμετεχόντων. Ακολούθησε η “ασφάλεια” (57%), η “ελευθερία” (33%), η “ευγένεια” (32%) και η “καλοσύνη” (26%).
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να προβλέψουν τις διαδικτυακές συμπεριφορές κατά την επόμενη δεκαετία, ιδιαίτερα όσον αφορά ορισμένα – και μερικές φορές ανησυχητικά – σενάρια. Ακολουθούν μερικές από τις απαντήσεις τους:
- Οι μισοί (50%) είπαν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και κοινωνικών μέσων θα δημιουργήσουν εργαλεία και θα εφαρμόσουν πολιτικές για την ενθάρρυνση διαδικτυακής συμπεριφοράς που θα στηρίζεται στο σεβασμό και θα τιμωρήσουν την κακή συμπεριφορά.
- Οι μισοί (50%) προέβλεψαν επίσης οτι η ικανότητα των ανθρώπων να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή και τα προσωπικά τους δεδομένα θα βελτιωθεί.
- Το ένα τρίτο (34%) αναμένει βελτίωση του ποσοστού των γυναικών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο , μείωση του ποσοστού των εφήβων που εκφοβίζονται (33%) και αναβάθμιση της ποιότητας των πολιτικών συζητήσεων στο διαδίκτυο (33%).
Λιγότερο ενθαρρυντική εικόνα για το 2020
Όσον αφορά το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το 2020 , οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την αμφιβολία τους ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη διαδικτυακή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, σχεδόν 4 στους 10 θεωρούν οτι θα υπάρχει αύξηση σε κινδύνους όπως επαφές με αγνώστους στο διαδίκτυο (39 %), εκφοβισμό (39 %) και διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση(39 %). Ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό (35%) θεωρεί ότι η διαδικτυακή φήμη θα συνεχίσει να βάλλεται.
Δείκτης ψηφιακής ευφυΐας της Microsoft και πρόκληση
Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την παγκόσμια ψηφιακή ευγένεια καθώς ξεκινάμε το 2020; Η Microsoft καλεί και πάλι τη νεολαία, τους έφηβους και τους ενήλικες ανά την υφήλιο να υπογράψουν την πρόκληση Digital Civility Challenge και να δεσμευτούν να υιοθετήσουν τέσσερις βασικές αρχές στο διαδίκτυο για να ενθαρρύνουν πιο σεβαστές αλληλεπιδράσεις. ΕΙΔΙΚΑ:
- Ζήστε με το “Χρυσό Κανόνα” και μεταχειριστείτε τους άλλους με σεβασμό και αξιοπρέπεια τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός
- Να σέβεστε τις διαφορές του πολιτισμού, της γεωγραφίας και της άποψης
- Σκεφτείτε προτού απαντήσετε σε σχόλια ή δημοσιεύσεις με τις οποίες διαφωνείτε και να διασφαλίζετε ότι οι απαντήσεις σας είναι προσεκτικές και απαλλαγμένες από προσβολές
- Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και τους άλλους εάν είναι συνετό να το κάνετε
Καθώς πλησιάζουμε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2020, εγκαινιάζουμε όχι μόνο ένα νέο έτος, αλλά μια νέα δεκαετία. Η Microsoft ξεκίνησε το 2020 με μια σειρά προβλέψεων από έφηβους και ενήλικες για διάφορες πτυχές της διαδικτυακής ζωής μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Αγκαλιάζοντας το Digital Civility Challenge και συγκεκριμένες συνήθειες και πρακτικές, μπορούμε να εγκαινιάσουμε το 2020 μία ασφαλέστερη δεκαετία.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ψηφιακή ευγένεια και πώς μπορείτε να βοηθήσετε να προωθήσετε αυτά τα πρακτικά ιδανικά για διαδικτυακή αλληλεπίδραση, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.microsoft.com/digitalcivility. Για περισσότερα σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια γενικά, επισκεφθείτε τις σελίδες τους στα κοινωνικά δίκτυα, “όπως” το Microsoft Safer Online στο Facebook.
Πηγή: Betterinternet4kids