Η παραπληροφόρηση σε θέματα δημόσιας υγείας δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά παρατηρείται ξαφνική άνοδος από την έναρξη της επιδημίας COVID-19. Η παραπληροφόρηση και τα ψεύτικα νέα κατακλύζουν το διαδίκτυο, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι ο κοροναϊός είναι ένα βιολογικό όπλο που έχει δημιουργηθεί για διάφορους σκοπούς, ότι ο ψευδάργυρος σκοτώνει τον ιό ή ότι οι φαρμακοβιομηχανίες υπερβάλλουν τη σημασία της πανδημίας για την ενίσχυση των πωλήσεων.
Η κυκλοφορία λανθασμένων πληροφοριών στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει πολυδιάστατη βλάβη στην κοινωνία με πολλούς τρόπους.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινής ευρωπαϊκής απάντησής της στο ξέσπασμα του κοροναϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, συνιστώντας καταρχάς σε όλους να τηρούν τις συμβουλές και τις ενημερώσεις που προέρχονται απευθείας από αξιόπιστες πηγές, όπως οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Μέσω της σελίδας “Καταπολέμηση παραπληροφόρησης“, η ΕΚ καθορίζει επίσης τα γεγονότα – σχετικά με τη βαρύτητα του ιού, σχετικά με τη διαθεσιμότητα μιας θεραπείας, τη σύνδεση μεταξύ των ιών κοραναϊού και 5G και άλλα πολλά – προκειμένου να καταρρίψει τους πιο κοινούς μύθους που κυκλοφορούν γύρω από το COVID-19. Για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών, η E.Ε έχει συγκεντρώσει διαδικτυακές απάτες που σχετίζονται με προϊόντα που φέρεται να μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τη μόλυνση από το COVID-19, σε μια ειδική σελίδα για το θέμα.
Επιπλέον, επειδή η πανδημία “μπορεί να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης, κατάρτισης και κινητικότητας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη την ΕΕ”, η Ε.Ε προσφέρει επίσης μια σειρά διαδικτυακών εργαλείων και έργων που διευκολύνει τη σύνδεση εκπαιδευτικών και μαθητών με ευέλικτο τρόπο.
Πηγή: ΒΙΚ