Πως να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα κατά τη χρήση κινητών συσκευών.
line
#pesronaldata

Οι μικρές φορητές συσκευές παρέχουν μεγάλη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε πληροφορίες, είτε είμαστε στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο ή στην άλλη άκρη της γης.  Όταν χρησιμοποιούμε ή αποκτούμε πρόσβαση σε δεδομένα εξ αποστάσεως το στοίχημα της προστασίας της ιδιωτικότητάς μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε σε σχέση με τα προσωπικά σας δεδομένα όταν χρησιμοποιείτε κινητές συσκευές και δημόσια WiFi.

Συμβουλή # 1: Αποφύγετε τη διατήρηση περιττών δεδομένων

Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των δεδομένων δεν είναι να τα έχετε στους φορητούς υπολογιστές, τις κινητές συσκευές  ή σε μονάδες USB. Θα πρέπει να αξιολογείτε ανα τακτά χρονικά διαστήματα  κατά πόσο τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στις κινητές συσκευές σας είναι απαραίτητα για την ψηφιακή δραστηριότητα που έχετε. Εάν δεν χρειάζεστε πλέον κάποια από αυτά καλό θα ήταν να προχωρήσετε στη διαγραφή τους.  Υπάρχουν πολλά εργαλεία, ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα, για την ασφαλή διαγραφή ηλεκτρονικών αρχείων.

Ομοίως, κατά την απόρριψη μιας κινητής συσκευής ή άλλου εξοπλισμού υπολογιστών, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει με ασφάλεια τα ευαίσθητα δεδομένα.

Συμβουλή # 2: “Ασφαλίστε” τις κινητές συσκευές σας

Η έγκαιρη εγκατάσταση των ενημερώσεων λογισμικού είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των προσωπικών σας δεδομένων. Αν παραλείψετε αυτό το βήμα αφήνετε τις συσκευές σας ευάλωτες σε hackers, spyware και άλλες μορφές κακόβουλων επιθέσεων.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι οι φορητές συσκευές παραμένουν ενημερωμένες και ασφαλείς είναι να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης σε λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές.

Θα πρέπει επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα δεδομένα που αποθηκεύετε σε φορητές συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές, μονάδες USB και smartphones, που μπορούν να χαθούν ή να κλαπούν εύκολα. Απαιτώντας έναν κωδικό πρόσβασης για να ξεκλειδώσετε αυτές τις συσκευές είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τις επιλογές επιπλέον προστασίας όπως κρυπτογράφηση ή απομακρυσμένη διαγραφή αρχείων.

Συμβουλή # 3: Μην αποκτάτε πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας δημόσια δίκτυα Wi-Fi ή υπολογιστές

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας, μην χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα ή υπολογιστές προκειμένου να έχετε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σας. Σε αυτά τα δίκτυα, κακόβουλοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστού καθώς μεταδίδονται στον υπολογιστή σας (ανάλογα με τις ρυθμίσεις των εφαρμογών σας).

Συμβουλή # 4: Επωφεληθείτε από τις δυνατότητες “Απώλειας και εύρεσης” της κινητής συσκευής

Είναι εύκολο να χάσετε την κινητή συσκευή σας. Ευτυχώς, υπάρχουν ενσωματωμένες λειτουργίες στις πιο πρόσφατες εκδόσεις πολλών λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τη συσκευή που λείπει.  Είναι σημαντικό  βέβαια να έχετε συσχετίσει τη συσκευή με έναν λογαριασμό που μπορεί να βοηθήσει με την επακόλουθη ανάκτηση (αυτό συμβαίνει κατά την πρώτη σύνδεση με συσκευές Android και Windows Phone ή μετά την ενεργοποίηση του iCloud με συσκευές iOS).

Αργότερα, εάν πιστεύετε ότι έχετε απλώς κάπου χάσει την κινητή συσκευή σας, μπορείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο, να συνδεθείτε στην υπηρεσία λογαριασμού που συσχετίζεται με τη συσκευή σας και να ζητήσετε από τη συσκευή σας να εκπέμψει ένα ηχητικό σήμα για να σας βοηθήσει να την εντοπίσετε. Όσο η συσκευή σας είναι ενεργοποιημένη και συνδεδεμένη στο Internet, θα εκπέμπει ήχο, ακόμη και όταν οι ρυθμίσεις ήχου έχουν σβήσει ή η οθόνη της κοιμάται.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος έχει κλέψει τη συσκευή σας δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να την ανακτήσετε. Αντ ‘αυτού, επικοινωνήστε άμεσα με την αστυνομία για να ζητήσετε βοήθεια για την ανάκτηση της συσκευής και των πληροφοριών που περιέχει.

Συμβουλή # 5: Εγγραφή σε προγράμματα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων όταν είναι δυνατόν

Τέλος εξετάστε το ενδεχόμενο εγγραφής σε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (εάν υπάρχει) κατά την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές ή ιστότοπους. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων σας προστατεύει απαιτώντας τόσο έναν κωδικό πρόσβασης όσο και έναν κωδικό που παράγεται στο κινητό σας τηλέφωνο όταν κάποιος προσπαθεί να συνδεθεί σε έναν λογαριασμό ή μια υπηρεσία. Συνήθως είναι εύκολο να εγκατασταθεί και είναι ένα ισχυρό αντίδοτο για τους κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης, ενημερώνοντάς σας όταν αναζητάτε πρόσβαση σε προστατευμένο λογαριασμό ή εφαρμογή.

Πηγή: EDUCAUSE Review

Font Resize
Contrast