Τι λένε τα κέντρα ασφαλούς Διαδικτύου της Ευρώπης για την ύπαρξη ή μη του «Jonathan Galindo” και πως συμβουλεύουν τους γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους.
line

Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι ήταν πάντα μέρος της ζωής και τώρα φυσικά, βρίσκονται και στη διαδικτυακή ζωή. Είναι σαφές ότι η δαιμονοποίηση τους δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά την προστασία των παιδιών και των νέων. Πρέπει να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος που να παρέχει ευκαιρίες για σκέψη και παράλληλα να μην εξάρει την περιέργειά τους. Άλλο προειδοποιούμε και ενημερώνουμε το παιδί ψύχραιμα και με επιχειρήματα και άλλο το πανικοβάλλουμε ή του εξάρουμε την περιέργειά του με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το θέμα των επικίνδυνων προκλήσεων είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς όλα τα κέντρα ασφαλούς διαδικτύου στην Ευρώπη. Όλα, στις επίσημες ιστοσελίδες τους φιλοξενούν αφιερώματα για το πως μπορούν οι γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά και πως μπορούν να τα προστατέψουν. Κοινός τόπος όλων και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη  σημαντικότητα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχετικές προκλήσεις και κινδύνους ωστόσο, συμβουλεύουν ότι χρειάζεται να αποφεύγεται η ονομασία μιας πρόκλησης/«παιχνιδιού», η παρουσίαση και η συντήρηση σχετικού ενοχλητικού ή και τρομακτικού περιεχομένου στη δημόσια σφαίρα (π.χ., Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η προώθηση και συντήρηση των φαινομένων αυτών συμβάλει στην περαιτέρω διάδοσή τους και είναι πιθανόν να ενοχλήσει και να αναστατώσει παιδιά και εφήβους, αλλά ακόμα και να διεγείρει την περιέργειά τους.

Δείτε αναλυτικά:

Αυστριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου:

https://www.saferinternet.at/news-detail/kindern-die-angst-nehmen-nicht-schueren/

Τo Αυστριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου καθησυχάζει τους γονείς υποστηρίζοντας πως φαινόμενα όπως ο Galindo και το Μomo δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψεύτικοι λογαριασμοί που στόχο έχουν να σπείρουν τον πανικό και το φόβο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προχωράμε σε αναπαραγωγή τους. Όπως χαρακτηριστικά λέει, σαφέστατα και τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων και να ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή τους προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναφέρουμε συγκεκριμένες προκλήσεις με ονοματεπώνυμο.

Γερμανικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου:

https://www.klicksafe.de/service/aktuelles/news/detail/aktuelle-falschmeldungen-zu-gefaehrlichen-challenges/ 

Το Γερμανικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συνηγορεί ότι οι λογαριασμοί με το όνομα Jonathan Galindo και η ανατριχιαστική εικόνα προφίλ, η οποία βασίζεται στον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Goofy, είναι ψεύτικα προφίλ. Αυτά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα δημιουργούνται από άτομα που θέλουν να διασκεδάσουν και να φοβίσουν άλλους ανθρώπους.

Στο σωστό χειρισμό εμφάνισης τέτοιων φαινομένων από γονείς και εκπαιδευτικούς αναφέρεται το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου και η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (CEOP). Και οι δυο οργανισμοί συνηγορούν στο ότι  η προώθηση και συντήρηση τέτοιων  φαινομένων συμβάλει στην περαιτέρω διάδοσή τους και είναι πιθανόν να ενοχλήσει και να αναστατώσει παιδιά και εφήβους, αλλά ακόμα και να διεγείρει την περιέργειά τους, φέρνοντας τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Ηνωμένου Βασιλείου:

https://www.saferinternet.org.uk/blog/advice-schools-responding-online-challenges#translate

Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος (CEOP) Ηνωμένου Βασιλείου: Think You Know

https://www.thinkuknow.co.uk/parents/articles/theres-a-viral-scare-online-what-should-I-do/

 

Συμβουλές από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για το πως να ενημερώσετε τα παιδιά για επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Ένα ενδιαφέρον άρθρο το οποίο εξηγεί το λόγο ύπαρξης τέτοιων ιστοριών επικίνδυνων παιχνιδιών στο διαδίκτυο που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

 

 

Font Resize
Contrast