Τα στάδια της διαδικτυακής αποπλάνησης
line

Η αποπλάνηση, διαφέρει από τις περισσότερες άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSA). Είναι συχνά μια σταδιακή διαδικασία, η οποία καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του δράστη. Τα παιδιά εισάγονται στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ολοένα και πιο νεαρή ηλικία, γεγονός που δημιουργεί νέες προκλήσεις για την διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών. Οι δράστες γίνονται όλο και καλύτεροι στη στόχευση και την προσέλκυση παιδιών στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό όλοι μας, αλλά κυρίως οι ομάδες γονέων, οι φροντιστές και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουμε τις πιο κοινές διαδικτυακές τεχνικές αποπλάνησης για να μπορούμε να εντοπίσουμε τα σημάδια όσο το δυνατόν νωρίτερα.

 

Στόχευση:

Οι δράστες στοχεύουν παιδιά δημιουργώντας ψευδή προφίλ στο διαδίκτυο, συχνά προσποιούμενοι ότι είναι παιδί της ίδιας ηλικιακής ομάδας και ξεκινώντας επαφή στο διαδίκτυο. Συχνά, οι δράστες στοχοποιούν παιδιά από τον στενό φιλικό ή τον οικογενειακό τους κύκλο.

 

Απόκτηση πρόσβασης:

Ο θύτης δημιουργεί εμπιστοσύνη στο παιδί κάνοντας το να νιώθει ξεχωριστό, μερικές φορές μέσω δώρων ή υπερβολικών φιλοφρονήσεων και προσοχής. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα ευάλωτα παιδιά που δεν βιώνουν την προσοχή στην καθημερινή τους ζωή.

 

Ανάπτυξη εμπιστοσύνης: 

Ο θύτης γίνεται σταθερή παρουσία στη ζωή του παιδιού και δημιουργεί σταδιακά μία φιλική ή και ρομαντική σχέση. Τα παιδιά αγνοούν ως επί το πλείστον την επικίνδυνη φύση αυτών των σχέσεων, καθώς οι δράστες εργάζονται ενεργά για να θολώσουν τα όρια μεταξύ κανονικών και μη φυσιολογικών σχέσεων.

 

Απευαισθητοποίηση σε σεξουαλικό περιεχόμενο και άγγιγμα:

Όταν εδραιωθεί ένα ορισμένο επίπεδο εμπιστοσύνης, ο δράστης αρχίζει να απευαισθητοποιεί το παιδί στο άγγιγμα και το σεξουαλικό περιεχόμενο π.χ. δημιουργώντας φυσική εγγύτητα ή έκθεση του παιδιού σε σεξουαλικό περιεχόμενο, προκειμένου να διευκολυνθεί ένα περιβάλλον για τη σεξουαλική κακοποίηση (CSA) και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

 

Διατήρηση ελέγχου:

Οι παραβάτες συχνά χρησιμοποιούν μυστικότητα και αισθήματα ντροπής για να διατηρήσουν τον έλεγχο του παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δράστες μπορεί να χρησιμοποιήσουν οικείο περιεχόμενο που δημιουργείται από τους ίδιους για να εκβιάσουν τα παιδιά να παρατείνουν την καταχρηστική σχέση.

 

Παρόλο που η αποπλάνηση είναι συγκεκριμένη για κάθε περίπτωση και φαίνεται διαφορετική για κάθε θύμα, συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στις τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας και τις ομάδες γονέων να γνωρίζουν τα πιο κοινά στάδια της διαδικασίας αποπλάνησης ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την καταχρηστική δραστηριότητα το συντομότερο δυνατόν.

 

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η διαδικτυακή αποπλάνηση σε ένα παιδί και να ενημερωθείτε σχετικά με το θέμα της αποπλάνησης, μπορείτε να το κάνετε εδώ.

 

Πηγή: INHOPE
Font Resize
Contrast