Συναίνεση στο διαδίκτυο και πως να μιλήσετε για αυτή στα παιδιά
line

Το να μάθουμε να ζητάμε άδεια πριν κοινοποιήσουμε μια εικόνα ή να συνειδητοποιήσουμε το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι σημαίνει όταν αποδεχόμαστε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο είναι από τα βασικότερα βήματα διατήρησης του ελέγχου της διαδικτυακής μας ζωής είτε είμαστε ανήλικοι είτε ενήλικοι. 

Με τον όρο διαδικτυακή συναίνεση αναφερόμαστε στην παροχή άδειας για χρήση του περιεχομένου μας ή στην αίτηση άδειας χρήσης περιεχομένου άλλων ατόμων. Ως γονέας, είναι καλό να ενδυναμώσουμε το παιδί μας να αναλάβει την ευθύνη των αποφάσεων που παίρνει στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα να συζητάμε μαζί του για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει.

Η διαδικτυακή συναίνεση δεν πρέπει να διαφέρει από τη συναίνεση εκτός διαδικτύου και πρέπει να ισχύουν οι ίδιες αξίες σεβασμού, ευγένειας και υπομονής. Αλλά, όταν ζούμε σε έναν κόσμο όπου η αξία του εαυτού μπορεί να εκτιμηθεί από τον αριθμό των likes που λαμβάνει μια φωτογραφία και πολλοί νομίζουν ότι μπορούν να δρουν ως ανώνυμοι στο διαδίκτυο, η συναίνεση γίνεται ένα παραμελημένο διαδικτυακό θέμα.

Ως γονείς, έχουμε την αποστολή να διδάξουμε τις ηθικές αξίες που σχετίζονται με τη συναίνεση. Τα παιδιά μιμούνται τις δικές μας συμπεριφορές. Οπότε, όταν δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο να μοιραστούμε μια προσωπική στιγμή τους στο διαδίκτυο, συχνά δε λαμβάνουμε υπόψη τα δικαιώματα του παιδιού μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τα παιδιά μας να εκτιμούν τη συναίνεση στις διαδικτυακές σχέσεις όταν σε καθημερινή βάση υποτιμούμε και αντικρούουμε τις ηθικές αξίες στις οποίες βασίζεται.

Πώς μπορείτε λοιπόν να μιλήσετε για αυτό το θέμα με τα δικά σας παιδιά; Δεν χρειάζεται να είναι μια νέα συνομιλία, κάντε την μέρος των συνομιλιών που έχετε ήδη κάνει για το διαδίκτυο. Το να μιλήσουμε για την αυτοεκτίμηση είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε. Εάν  μιλήσουμε ανοιχτά με τα παιδιά μας για το τι σημαίνει αυτοεκτίμηση, αυτό αναπόφευκτα θα ανοίξει άλλες συζητήσεις σχετικά με την εικόνα του σώματος που μπορεί να οδηγήσει στο πώς όλα αυτά γίνονται αντιληπτά στο διαδίκτυο. Από αυτό το σημείο μπορούμε να ξεκινήσουμε να εξηγούμε στο παιδί τη σημασία της συναίνεσης, να μιλήσουμε για δύναμη, εικόνα, ντροπή, ενσυναίσθηση και όλα τα θέματα που σχετίζονται.

Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως γονιός είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με το παιδί μας, βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη που είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση γονέα/παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, όταν χρειάζονται βοήθεια, είναι πιο πιθανό να έρθουν σε εμάς και νας μας εμπιστευτούν το πρόβλημά τους έτσι ώστε να μπορούμε να τα βοηθήσουμε.

Font Resize
Contrast