Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα για τον εορτασμό της Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022!
line

Περισσότερα από 1000 σχολεία –Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια – συμμετείχαν στις  διαδικτυακές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Ο στόχος δεν ήταν άλλος από το να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας και να απαιτήσουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για όλους!

Ο εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022 τα είχε όλα! Ζητούμενο ήταν η γνώση για την ασφαλή πλοήγηση να έρθει μέσα από αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών όπως είναι η ανάγνωση παραμυθιών για τα μικρότερα παιδιά και το παιχνίδι για τα μεγαλύτερα…

Έτσι, η Αθηνά και ο Ντίκι, οι ήρωες των εκπαιδευτικών παραμυθιών των κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου Ελλάδας και Κύπρου εξήγησαν σε μικρά παιδιά Δημοτικού και από τις δύο χώρες τι πρέπει να προσέχουν στο διαδίκτυο για να πλοηγούνται με ασφάλεια. Τα παιδιά διασκέδασαν και έκαναν δυο καινούριους φίλους: την Αθηνά που ξέρει πολλά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την αξία του να το λέμε σε έναν ενήλικα αν κάτι μας αναστατώσει ή μας προβληματίσει διαδικτυακά και τον Ντίκι που τους μίλησε για την παραπληροφόρηση, την επαφή με αγνώστους και το διαδικτυακό εκφοβισμό.

Τα μεγαλύτερα παιδιά Δημοτικού και τα παιδιά Γυμνασίου ενθουσιάστηκαν παίζοντας το «κυνήγι του χαμένου Θησαυρού»! Μέσα από κουίζ, γρίφους, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα και άλλες δραστηριότητες τα παιδιά έμαθαν για την ασφαλή πλοήγηση παίζοντας!

O τελικός γρίφος οδηγούσε στο «Θησαυρό». Ένα ευφάνταστο βίντεο που έλεγε στα παιδιά ότι ο πραγματικός «θησαυρός» και το πραγματικό έπαθλο της όλης διαδικασίας δεν είναι άλλο από την απόκτηση της γνώσης για μια θετική, ασφαλή και ποιοτική διαδικτυακή εμπειρία.

Τα παιδιά Λυκείου ενημερώθηκαν από μέλη του Κέντρου αλλά και από την Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις «παγίδες» που κρύβει το διαδίκτυο αλλά και για τις επαγγελματικές προοπτικές που έχει να τους προσφέρει η επιστήμη της κυβερνοασφάλειας.

Κεντρική εκδήλωση ενηλίκων

Περισσότεροι από 2000 εκπαιδευτικοί και γονείς παρακολούθησαν ζωντανά την κεντρική διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2022. Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, τα οφέλη του προγράμματος e-Τwinning, οι δράσεις της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ενημέρωση των πολιτών, οι δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και ο συμβολισμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας που διενήργησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε δείγμα 5000 μαθητών για τις διαδικτυακές τους συνήθειες, αναλύθηκε το εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μάθησης στην τάξη αλλά και στο σπίτι, δόθηκαν διευκρινήσεις και οδηγίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον ευαίσθητο χώρο του σχολείου, αναφέρθηε ο τρόπος στήριξης εκπαιδευτικών και γονιών μέσα από τη Γραμμή Βοήθειας Help-line.gr και τέλος παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου που βοηθά τους εκπαιδευτικούς να διδάξουν στα παιδιά βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας.

 

Ένα από τα highlights της ημέρας ήταν και το μήνυμα της πρεσβευτού του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου, γνωστής ηθοποιού Βάσως Λασκαράκη η οποία απλά και κατανοητά – και με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο- παρότρυνε τα παιδιά να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με όρια και ασφάλεια!

 

Άλλος ένας εορτασμός Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου πέρασε στην ιστορία…

Με μεγάλη επιτυχία καθώς περισσότερες από 200 χώρες συμμετείχαν σε αυτόν.

Ραντεβού του χρόνου, στις 7 Φεβρουαρίου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023!