Με ένα ενημερωτικό video το οποίο θα παρουσιαστεί την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019 που φέτος θα εορταστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη στις 5 Φεβρουαρίου, τα μέλη του πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου του ΙΤΕ θα επιχειρήσουν να ευαισθητοποιήσουν τους συνομήλικους τους για τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση του ψηφιακού κόσμου και κυρίως από την υπερβολική ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια. Εξάλλου, το πάνελ νέων το οποίο απαρτίζουν μαθητές από διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης, αποκτά τη δική του φωνή μέσα από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα (Instagram, Facebook, Twitter) σε μια προσπάθεια να προσεγγιστούν και να ευαισθητοποιηθούν για θέματα που αφορούν στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου όλο και περισσότερα παιδιά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Κατά την ετήσια συνάντηση του πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου τέθηκε επί τάπητος η ολοένα και ανησυχητικά αυξανόμενη ενασχόληση των νέων παιδιών με τα διαδικτυακά παιχνίδια και αναζητήθηκαν τρόποι αφύπνισης με στόχο την αναχαίτιση του φαινομένου.
Τέλος τα μέλη του πάνελ νέων θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα peer του peer για το ασφαλές διαδίκτυο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου μέσω του οποίου μεγαλύτερα παιδιά θα εκπαιδεύουν μικρότερα παιδιά μαθαίνοντάς τους να υιοθετούν καλές πρακτικές χρήσης του ψηφιακού κόσμου. Το συντονισμό του προγράμματος για τα Βόρεια προάστια της Αθήνας θα αναλάβει η Unesco Βορείων Προαστίων Μαρίνα Πατούλη η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση του Πάνελ Νέων.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.
Την αποκλειστική ευθύνη της παρούσας έκδοσης φέρει ο συγγραφέας της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των περιεχομένων σ’ αυτήν πληροφοριών.