Οι έφηβοι προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν για το σεξ μπορεί ηθελημένα να αναζητήσουν πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να έρθουν κατά λάθος σε επαφή με τέτοιο περιεχόμενο ή να τους το υποδείξει κάποιος φίλος τους.
Οι νέοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου είτε διαδικτυακά είτε στον πραγματικό κόσμο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεσαι για το σεξ , τις σχέσεις σου και την εικόνα που έχεις για το σώμα σου και μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αποτροπιασμό, ντροπή ή ανησυχία, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχεις έρθει κατά λάθος σε επαφή με τέτοιου τύπου περιεχόμενο.
Είναι σημαντικό να έχεις συζητήσει με τους γονείς σου ή με έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι για σεξουαλικό περιεχόμενο που τυχόν συναντήσεις , συμπεριλαμβανομένου της πορνογραφίας , για να σε βοηθήσουν να ερμηνεύσεις και να σταθείς κριτικά απέναντι σε αυτές τις πληροφορίες και να αποκτήσεις μια θετική στάση για το σεξ, τις σχέσεις και το σώμα σου.
>Μπορεί να συναντήσεις ακατάλληλο-παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων , ενεργοποιώντας κάποιο σύνδεσμο μέσα σε ένα δικτυακό τόπο, λαμβάνοντας απρόσμενα αποτελέσματα από κάποια αναζήτηση, ανοίγοντας μηνύματα spam ή αναδυόμενα παράθυρα ή τέλος πληκτρολογώντας λανθασμένα διευθύνσεις ή όρους στις μηχανές αναζήτησης.
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πάντα ιστοσελίδες και ιστοχώρους που είναι κατάλληλα για την ηλικία μας.
- Εάν κάτι μας κάνει να νιώθουμε άβολα ή αμήχανα, κλείνουμε το φυλλομετρητή /browser μας και το αναφέρουμε αμέσως σε κάποιο ενήλικα.
- Δε δίνουμε ποτέ προσωπικά μας στοιχεία στο διαδίκτυο και δεν αναρτούμε προκλητικές φωτογραφίες μας όπου το πρόσωπό μας είναι ευδιάκριτο.
- Διακόπτουμε αμέσως την επικοινωνία και ενημερώνουμε κάποιον ενήλικο όταν ο συνομιλητής γίνεται χυδαίος, πιεστικός, προσβλητικός ή γενικά αν αισθανθούμε άβολα ή δυσάρεστα.
- Δε δεχόμαστε να συναντήσουμε κάποιον που γνωρίσαμε στο διαδίκτυο ανεξάρτητα με το πόσο χρονικό διάστημα συνομιλούμε μαζί του.
- Αν είδαμε κάτι που μας ενόχλησε στο διαδίκτυο και χρειαζόμαστε βοήθεια για να το χειριστούμε, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη Γραμμή βοήθειας help-line ή αν θέλουμε να καταγγείλουμε παράνομο περιεχόμενο απευθυνόμαστε στη safeline ή στην Ελληνική αστυνομία.