Κίνδυνος από τη δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών σε Facebook και Tinder
line
#socialmedia

 

Οι γονείς συνήθως σκέφτονται ότι δεν είναι κακό να δημοσιεύουν εικόνες των παιδιών τους στο facebook ή στο Tinder αλλά οι αρχές προειδοποιούν ότι οι συγκεκριμένες εικόνες μπορούν να καταλήξουν σε συλλογές εικόνων που διατηρούν παιδόφιλοι.

Με την άνοδο των κοινωνικών δικτύων και των εφαρμογών για διαδικτυακά ραντεβού αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εικόνες παιδιών που ανεβαίνουν στον ιστό, συνήθως από τους γονείς και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών.

Η επίτροπος για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών (OCEC) Kellie Britnell υποστηρίζει ότι δεν είναι ασυνήθιστο εικόνες παιδιών στο διαδίκτυο με ρούχα ή χωρίς, να καταλήγουν στα χέρια παιδόφιλων. «Πολλές φορές οι αρχές που ασχολούνται με τον εντοπισμό περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διαπιστώνουν ότι οι εικόνες έχουν δημοσιευτεί αρχικά σε κοινωνικά δίκτυα. Τα παιδιά δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι γυμνά. Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες τοποθεσίας που υπάρχουν στα κινητά και στις εφαρμογές μπορούν να δώσουν πληροφορίες στους θύτες για την τοποθεσία της κατοικίας, του σχολείου του παιδιού ή τις εξωτερικές του δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενεργοποιήσει τις κατάλληλες ρυθμίσεις έτσι ώστε ό,τι δημοσιεύουμε να μην είναι ορατό από τον οποιονδήποτε αλλά μόνο από τους στενούς μας φίλους ή όσους εμπιστευόμαστε.»

Η κ. Britnell επισημαίνει ότι συνήθως οι γονείς δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους έχοντας τις καλύτερες προθέσεις αλλά οι αποδέκτες είναι πολλοί και δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι είδους άνθρωποι είναι.

Ένα άλλο φαινόμενο της εποχής είναι ότι οι χωρισμένοι γονείς χρησιμοποιούν τις εικόνες των παιδιών τους για να «διαφημίσουν» τους εαυτούς τους σε εφαρμογές διαδικτυακών ραντεβού όπως είναι το Tinder! «Δυστυχώς δεν είναι έγκλημα το να είσαι χαζός» τονίζει η κ. Britnell.

Πρόσφατη έρευνα της Αυστραλιανής Επιτροπής Μεταρρύθμισης του Δικαίου, αποδεικνύει με στοιχεία τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών και εφήβων από τους γονείς. Σε πολλές περιπτώσεις τους προκαλεί αμηχανία, νιώθουν ότι άγνωστοι εισβάλουν στην ιδιωτική τους ζωή και είναι η αφορμή να γίνουν θύματα cyberbullying. Πολλοί γονείς δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους επειδή απλά το κάνουν οι γονείς των συμμαθητών τους. Κλινικοί ψυχολόγοι όμως επισημαίνουν ότι βλέπουν πολλά περιστατικά εφήβων που μάχονται με τις διατροφικές διαταραχές και με την άσχημη εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους λόγω και των φωτογραφιών στο διαδίκτυο.

Μια 18χρονη από την Αυστραλία μάλιστα μήνυσε τους γονείς της επειδή δημοσιεύαν φωτογραφίες της στο facebook από όταν ήταν μωρό. Η 18χρονη υποστήριξε ότι ζήτησε από τους γονείς της να διαγράψουν το συγκεκριμένο περιεχόμενο αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Τελικά κέρδισε τη δίκη.

Πηγή: ABC