Εσείς μπορεί να γνωρίζετε τη σημασία των ρυθμίσεων γονικού ελέγχου και να τις έχετε εφαρμόσει σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί σας, τι γίνεται όμως όταν κάποιοι από τους γονείς των παιδιών που το παιδί σας κάνει παρέα δεν τις έχουν ενεργοποιήσει;
Να έχετε μια ξεκάθαρη συζήτηση με το παιδί σας για τις προσδοκίες που έχετε από εκείνο όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο: Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει σε τι είδους περιεχόμενο επιτρέπεται να έχει πρόσβαση και σε τι όχι. Εξηγήστε του τους λόγους της απόφασης σας και ενθαρρύνετέ το να σας ενημερώσει αν κατά τύχη δει ακατάλληλο περιεχόμενο σε συσκευή κάποιου φίλου του.
Το δικό σας σπίτι, οι δικοί σας κανόνες: Όταν ένας φίλος του παιδιού σας έρχεται για επίσκεψη στο σπίτι σας, μπορεί να φέρει μαζί του και τη δική του συσκευή στην οποία όμως δεν μπορείτε να ελέγξετε αν έχουν ενεργοποιηθεί ρυθμίσεις γονικού ελέγχου. Σε αυτήν την περίπτωση θέστε κανόνες. Π.χ οι συσκευές να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά σε κοινούς χώρους όπως το σαλόνι όπου μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ελέγξετε τι περιεχόμενο βλέπουν.
Να γνωρίζετε με ποιους κάνει παρέα το παιδί σας: Αν αισθάνεστε ότι οι γονείς του παιδιού με το οποίο κάνει παρέα το παιδί σας είναι πιο ελαστικοί στους κανόνες που θέτουν σε σχέση με εσάς και αν φοβάστε ότι το παιδί σας θα παρασυρθεί, τότε να είστε αποφασιστικοί και ξεκάθαροι. Μιλήστε στο παιδί σας για τις ανησυχίες σας και ξεκαθαρίστε τη θέση σας. Εξηγήστε του ότι αν διαπιστώσετε ότι παραβαίνει τους κανόνες που έχετε θέσει τότε θα υποστεί τις συνέπειες.
Σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους γονείς να ξέρουν τι ακριβώς κάνει το παιδί τους όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο γιατί με τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets η πρόσβαση γίνεται από παντού. Να θυμάστε ότι ακόμα και το πιο υπάκουο και συγκροτημένο παιδί είναι φυσιολογικό να μπει στη διαδικασία να δοκιμάσει τα όρια σας και να θέλει να πειραματιστεί. Η αποστολή σας ως γονείς είναι να του παρέχετε την προστασία που χρειάζεται και να το βοηθήσετε έτσι ώστε οι επιλογές που κάνει να μην έχουν μελλοντικές συνέπειες.