Την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για είσοδο των παιδιών κάτω των 15 ετών στα κοινωνικά δίκτυα μόνο με γονική συναίνεση ανακοίνωσε μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018, η νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δρ. Φερενίκη Παναγοπούλου. Η κ. Παναγοπούλου τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρεθούν τεχνολογικοί τρόποι ώστε να επαληθεύεται πως οι γονείς όντως έδωσαν την συγκατάθεση τους. Το θετικό είναι, όπως δήλωσε η κ. Παναγοπούλου, πως η ευθύνη βαραίνει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να ελέγξουν την τήρηση των ηλικιακών ορίων των χρηστών τους διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με υπέρογκα πρόστιμα ενώ η μελέτη προτείνει ακόμα και τη θέσπιση ευθύνης γονέων σε περίπτωση εκθέσεως του παιδιού σε διαδικτυακό κίνδυνο.
Έναν εύλογο προβληματισμό που έθεσε επί τάπητος η νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι το γιατί η ενισχυμένη προστασία πρέπει να ισχύει μόνο για τα παιδιά και όχι για όλους δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι οι ενήλικες διαδικτυακώς «αναλφάβητοι» που με πλήρη άγνοια κινδύνου εισέρχονται στο διαδίκτυο. «Ευάλωτα στο διαδίκτυο είναι πολλά πρόσωπα και όχι μόνο τα παιδιά λόγω της ελλιπούς ενημερώσεως και της ανύπαρκτης ψηφιακής παιδείας.» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παναγοπούλου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τις φωνές διαμαρτυρίας που υπάρχουν για το κατά πόσο είναι εφικτό, επιθυμητό, αλλά και δέον να αφαιρεθεί το δικαίωμα στα παιδιά να συμμετέχουν ελεύθερα στη νέα διαδικτυακή εποχή. «Πολλές φωνές διαμαρτυρίας αμερικανικής κυρίως προελεύσεως έχουν ως αφετηρία την ελευθερία του λόγου. Περαιτέρω, ψυχραιμότερες ευρωπαϊκές φωνές εκφράζουν ανησυχία για την παρεμπόδιση του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως των παιδιών και εμμένουν ότι η αυστηρή ερμηνεία της διατάξεως εγείρει έντονα ζητήματα συνταγματικότητας. Για το λόγο αυτό μεγάλη έμφαση πρέπει να δίδεται και στην αντιληπτική ικανότητα των παιδιών.» κατέληξε η κ. Παναγοπούλου.