Discord: Όσα πρέπει να ξέρετε για ασφαλές παιχνίδι στο διαδίκτυο
line
#Discord

Το Discord είναι μια δωρεάν εφαρμογή ανταλλαγής φωνητικών ή βίντεο κλήσεων, φωτογραφιών και κειμένου που απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες ηλικίας 13 ετών και άνω. Δημιουργήθηκε για όσους ασχολούνται με το διαδικτυακό παιχνίδι. Οι έφηβοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Discord μέσω του υπολογιστή τους από τον browser ή του κινητού τηλεφώνου τους μεσω app. Μέσα στην εφαρμογή μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση που έχουν προσκληθεί ή μπορούν να δημιουργήσουν ιδιωτικές συζητήσεις που ονομάζονται “servers” (διακομιστές) και να προσκαλέσουν τους φίλους τους να συζητήσουν για τα παιχνίδια που παίζουν και να οργανώσουν τη στρατηγική τους. Μπορούν επίσης να αλληλοενημερώνονται ατομικά ή σε ομαδικές συνομιλίες με δέκα το πολύ φίλους.

Η διάκριση είναι διαφορετική από άλλες κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Twitter ή το Reddit, καθώς οι χρήστες έρχονται στο Discord για να φτιαξουν ιδιωτικές ομάδες στις οποίες έχουν πρώτα προσκληθεί. Όσοι δεν ενδιαφέρονται να συζητήσουν έχουν στη διάθεσή τους διάφορα εργαλεία:

  • Επιλέξτε ποιος μπορεί να κατευθύνει το μήνυμά σας
  • Επιλέξτε ποιος μπορεί να σας προσθέσει ως φίλο
  • Επιλέξτε σε ποιους διακομιστές θέλετε να συμμετάσχετε
  • Επιλέξτε εάν πρέπει ή όχι να αποκλείσετε κάποιο άλλο άτομο
  • Επιλέξτε αν θέλετε ή όχι να σαρώσετε και να διαγράψετε άμεσα μηνύματα με ακατάλληλο περιεχόμενο
  • Επιλέξτε ποιος μπορεί να γίνει μέλος του διακομιστή σας
  • Επιλέξτε επίπεδα ασφαλείας και επαλήθευσης στον διακομιστή σας

 

Γιατί το παιδί μου χρησιμοποιεί το Discord;

Το πιο πιθανό είναι το παιδί σας να χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να συνδεθεί με φίλους, να μιλήσει για παιχνίδια, να παίξει παιχνίδια και να συζητήσει για κοινά ενδιαφέροντα. Η πλειοψηφία των servers είναι λίγων ατόμων και περιορίζονται για συνομιλίες μεταξύ μερικών φίλων, ενώ υπάρχουν μερικοί μεγαλύτεροι και πιο ανοιχτοί servers με μεγαλύτερες ομάδες.

Η εφαρμογή επισημαίνει ότι προστατεύει τις ευαίσθητες πληροφορίες – συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών επικοινωνίας και των συνομιλιών – και δεν επιτρέπει να εμφανίζονται σε δημόσια αναζήτηση. Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί λειτουργίες για την προστασία των χρηστών από ακατάλληλο περιεχόμενο ή ανεπιθύμητες επαφές.

 

3 βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός του παιδιού σας είναι ασφαλής

  • Ορίστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης

Ελέγξτε μαζί με το παιδί σας για να βεβαιωθείτε ότι τηρούνται οι βέλτιστες πρακτικές, καθώς επίσης:

Χρησιμοποιήστε κωδικούς που είναι δύσκολο να μαντέψουν και διαφορετικοί από τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούνται σε άλλους ιστότοπους. Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό αριθμών, γραμμάτων και ειδικών χαρακτήρων όπως τα σημεία στίξης. Μην μοιράζεστε τους κωδικούς τους με άλλους.

Για ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA για σύντομο χρονικό διάστημα) για να βεβαιωθείτε ότι μόνο το παιδί έχει τη δυνατότητα σύνδεσης. Αυτό το επίπεδο απαιτεί έναν κωδικό πρόσβασης βάσει χρόνου (συνήθως σε μια δεύτερη συσκευή, όπως ένα smarphone) ώστε ο έφηβος σας να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό του.

  • Ορίστε ποιος μπορεί να σας στείλει απευθείας μηνύματά ή αίτημα φιλίας

Ο έφηβος μπορεί να προσαρμόσει ποιος μπορεί να του στείλει άμεσα μηνύματα ανά server ή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για να αποκλείσετε ανεπιθύμητα μηνύματα και αιτήματα φίλων, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Ρυθμίσεις χρήστη -> Απόρρητο και ασφάλεια → Απενεργοποιήστε την επιλογή “Να επιτρέπονται τα άμεσα μηνύματα από τα μέλη του διακομιστή”.

Στο ίδιο μενού, κάτω από την ενότητα “Ποιος μπορεί να σας προσθέσει ως φίλο”, καταργήστε την επιλογή “Όλοι” και “Μέλη server”.

  • Αποκλείστε το ακατάλληλο περιεχόμενο

Το Discord σας δίνει τη δυνατότητα να ορίσετε ένα φίλτρο ακατάλληλου περιεχομένου που θα εντοπίζει και θα διαγράφει αυτόματα εικόνες και μεταφορτώσεις που περιέχουν τέτοιου είδους το περιεχόμενο.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία:-

Ρυθμίσεις χρήστη -> Απόρρητο και ασφάλεια → Ελέγξτε το πλαίσιο “Κρατήστε μου ασφαλές”.