«Digital Services Act: Προστασία Παιδιών και Νέων – Η Ελλάδα στην Πρώτη Γραμμή»
line
#DSA #Advisory_Board

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024, η ετήσια συνάντηση του Συμβουλευτικού Οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που λειτουργεί υπό το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης, «Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες – Digital Services Act (DSA) και οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου και δικαιότερου διαδικτυακού κόσμου», ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για συντονισμένη δράση ενόψει της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή συνεδρίαση του συμβουλευτικού οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (11/12/2024)

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι σημαντικότεροι εμπλεκόμενοι φορείς της χώρας που ανέλυσαν τις κύριες ρυθμίσεις του DSA. Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός εισάγει σημαντικές υποχρεώσεις για τις μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης, θέτοντας νέα πρότυπα ασφάλειας και λογοδοσίας. Το βασικό μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Η προστασία των χρηστών, και κυρίως των ανηλίκων, αποτελεί προτεραιότητα. Το Digital Services Act προσφέρει ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, ωστόσο η επιτυχία του βασίζεται στη συνεργασία όλων.

Η συνεδρίαση κατέληξε σε μια ισχυρή δέσμευση συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας ότι η προστασία των χρηστών του διαδικτύου απαιτεί τη συλλογική προσπάθεια θεσμών, οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών. Η SafeLine, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση καταγγελιών παράνομου περιεχομένου και την αναγνώρισή της ως αξιόπιστη πηγή επισήμανσης τέτοιου υλικού, δήλωσε έτοιμη να συνεισφέρει αλλά και να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν ο Καθ. Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο  Καθ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η κα Annika Ostergren, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα Σοφία Παπαθανασοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρυζωνικότητας  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κα Πέρσα Λαμπροπούλου, Ειδική Επιστήμονας-Νομικός από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και ο Δρ. Κωνσταντίνος Λιμνιώτης, Ειδικός Επιστήμονας Πληροφορικής, Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών και Έρευνας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Από τη συζήτηση ωστόσο δεν έλειψε και η φωνή των νέων, όπου εκπρόσωποι του πάνελ νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου πήραν το λόγο και εξέθεσαν τη δική τους οπτική καθώς και τις προσδοκίες τους από την εφαρμογή της DSA.

Όπως τονίστηκε από τον Καθ. Κωνσταντίνο Μασσέλο, η DSA αποσκοπεί στο να διασφαλίσει και να προστατεύσει τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου δίνοντας έμφαση τα παιδιά και τους νέους, ιδίως κατά της σεξουαλικής κακοποίησης καθώς αυξάνονται εκθετικά τα περιστατικά αυτά. Στόχος είναι η έγκαιρη ειδοποίηση των πλατφορμών προκειμένου να σταματήσει να διαδίδεται το παράνομο περιεχόμενο. Η κα Annika Ostergren τόνισε τη σημασία της DSA στην προστασία των ανηλίκων χρηστών του διαδικτύου σε επίπεδο Ευρώπης ενώ επεσήμανε ότι ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται οι πρώτοι έλεγχοι (audits) στις πιο δημοφιλείς επιγραμμικές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης. Η κα Παπαθανασοπούλου έδωσε μεγάλη έμφαση στο σχεδιασμό των διαφόρων επιγραμμικών πλατφορών που είναι τέτοιος ώστε να αποσκοπεί στην κατάχρηση του διαδικτύου από τους ανηλίκους χρήστες και επεσήμανε ότι πρόκειται να συσταθεί μια ομάδα εργασίας ειδικά για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού.  Στη συνέχεια, η κα Πέρσα Λαμπροπούλου κατέδειξε το ρόλο του ΕΣΡ ως συντονιστή για την υλοποίηση της DSA στην Ελλάδα.  Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Λιμνιώτη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, που εξήρε το ενδιαφέρον γύρω από τους τρόπους που υπάρχουν στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες για την επαλήθευση ηλικίας (age verification systems). Είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα για το οποίο όμως γίνονται προσπάθειες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ενδιαφέρον κέντρισε και η άποψη της εκπροσώπου του πάνελ νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου η οποία τόνισε ότι, ως νέα, επιθυμεί μεγαλύτερη προστασία από τις επιγραμμικές πλατφόρμες όταν πλοηγείται σε αυτές καθώς επίσης ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχει απλός και κατανοητός τρόπος για τους νέους για οτιδήποτε συμβαίνει με τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο. Είπε χαρακτηριστικά: «Πολλές φορές είναι δύσκολο να μπούμε στη διαδικασία να καταγγείλουμε κάτι άσχημο που συναντήσαμε στο διαδίκτυο και τότε σταματάμε την προσπάθεια. Όταν πρέπει να διαβάσεις μεγάλα κείμενα για να προχωρήσεις τη διαδικασία, τότε τα παρατάς».

Ως επίλογος της συνεδρίασης του συμβουλευτικού οργάνου ειπώθηκε και υποστηρίχθηκε από όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, ότι για την επιτυχή εφαρμογή του DSA στην Ελλάδα, απαραίτητη είναι στενή συνεργασία. Ο ένας φορέας αρωγός του άλλου μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματα για την προστασία των ανηλίκων χρηστών του διαδικτύου.