Το EuroDIG 2018 μέσα από τα μάτια του Έλληνα Πρεσβευτή Νεολαίας.
line
#eurodig

 

Ο 11ος ευρωπαϊκός διάλογος για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου (EuroDIG) πραγματοποιήθηκε φέτος στην Τυφλίδα της Γεωργίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου 2018 με μια διήμερη εκδήλωση YouthDIG για τη νεολαία, οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκαν στις 4 Ιουνίου 2018, ενώ το κύριο γεγονός ξεκίνησε  το πρωί της 5ης Ιουνίου 2018 με θέμα “Καινοτόμες στρατηγικές για ψηφιακό μέλλον μας “.

Σε αυτό το άρθρο, το μέλος του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Χαράλαμπος Κυρίτσης μεταφέρει  την πρόσφατη εμπειρία του από τη συμμετοχή στο EuroDIG, το ετήσιο γεγονός του πανευρωπαϊκού διαλόγου για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

«Φέτος συμμετείχα και στα δυο  προγράμματα -YouthDIG και EuroDIG – ως Πρεσβευτής του Προγράμματος Νεολαίας του Better Internet for Kids καθώς και ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου Νέων της Ευρώπης (CoE). Στόχος του  YouthDIG είναι  να προετοιμάσει τους νεοεισερχομένους στη Διαδικτυακή διακυβέρνηση (IG) προκειμένου να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν ενεργά στο κύριο γεγονός.  Μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της συνόδου ήταν:

  • Η νεολαία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εμπλεκόμενο μέλος.
  • Η νεολαία θα πρέπει να έχει εκπροσώπους σχεδόν σε κάθε πάνελ και συνεδρίαση στα φόρουμ IG.
  • Πρέπει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση στα πανεπιστήμια και τα σχολεία σχετικά με τα θέματα που αφορούν διαδικτυακή διακυβέρνηση (IG) και τα θέματα που προκύπτουν από αυτήν. .
  • Οι ευκαιρίες συμμετοχής πρέπει να χαρτογραφούνται και να κοινοποιούνται.
  • Θα πρέπει να δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό και να οργανωθούν εργαστήρια.

Κατά τη δεύτερη μέρα οι εργα;σίες επικεντρώθηκαν στην ψηφιακή ένταξη και την ψηφιακή παιδεία, καθώς και την ιδιωτικότητα δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Κατά τη συνεδρίαση του  EuroDIG πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με τίτλο “Μην ξεχνάτε τους ασημένιους surfers – Ψηφιακή ένταξη και παιδεία επικεντρωμένη στους ηλικιωμένους”, που διοργανώθηκε από το European Schoolnet. Στόχος της συνόδου ήταν να συζητηθεί πώς μπορούμε να εξαλείψουμε το ψηφιακό χάσμα στο διαδίκτυο και να το καταστήσουμε φιλικότερο για τους “ηλικιωμένους”. Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση, καταλήξαμε σε μια σειρά μηνυμάτων, με τα πιο σημαντικά:

  • Δεν είναι όλοι οι ηλικιωμένοι προστατευμένοι κατά τη χρήση της τεχνολογίας.
  • Η μεθοδολογία μάθησης των ενηλίκων θα πρέπει να αρχίσει με την αύξηση της ευαισθητοποίησης, ακολουθούμενη από τη διδασκαλία ψηφιακών εργαλείων που βασίζονται σε ατομική προσέγγιση.
  • Συχνά, τροχοπέδη στη χρήση της τεχνολογίας και στη βελτίωση των δεξιοτήτων για όσους είναι 60-70+ δεν είναι τόσο η πρόσβαση στις υποδομές αλλά η έλλειψη κινήτρων.
  • Η πλειοψηφία του λογισμικού και του περιεχομένου είναι στα αγγλικά, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες.
  • Το λογισμικό και οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλούστερες έτσι ώστε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες να μπορούν να τις παρακολουθήσουν.

Κατά την πρώτη μέρα ενδιαφέρον παρουσίασε και η συνδιάσκεψη  σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών για ένα καλύτερο Διαδίκτυο που οργανώθηκε από το European Schoolnet. Σκοπός ήταν να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών στο διαδίκτυο και να εκτιμηθεί η αντίληψη του κοινού σχετικά με τις παραμέτρους που σχετίζονται με αυτό το θέμα μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων.

«Επιπλέον, μέσω της ενεργού συμμετοχής μου σε πολυάριθμες συνεδρίες και σεμινάρια, είχα την ευκαιρία να μοιραστώ τις απόψεις μου, να μάθω νέα πράγματα και να εμβαθύνω στα ζητήματα διακυβέρνησης του διαδικτύου. Το φετινό EuroDIG ήταν και πάλι μια θαυμάσια εμπειρία και ενθαρρύνω όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου ή όσοι επιθυμούν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους να συμμετάσχουν το επόμενο έτος στην Ολλανδία!» καταλήγει ο Χαράλαμπος Κυρίτσης.

Πηγή: ΒΙΚ