Το Facebook λαμβάνει δράση για την προστασία των παιδιών
line
#socialmedia

Το Facebook εμφανίζεται πάλι στους τίτλους ειδήσεων, αλλά για πολύ θετικό λόγο. Απ’ ότι φαίνεται, σε διάστημα μόλις τριών μηνών, ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων έχει αφαιρέσει 8,7 εκατομμύρια εικόνες που παραβίασαν πολιτικές σχετικά με την έκθεση ή τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Παρακάτω, ο Karl Hopwood, Συντονιστής της Γραμμής Βοήθειας του Βρετανικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, δίνει την άποψή του για τα νέα.

Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό και το Facebook πρέπει να επικροτηθεί. Πολλοί θα γνωρίζουν ότι το Facebook (σε αντίθεση με ορισμένες από τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων) έχει μια πολύ αυστηρή πολιτική για το γυμνό. Αυτό σημαίνει ότι κάποιο μέρος του περιεχομένου δεν θα αντιμετωπίζεται απαραίτητα ως παράνομο.

Προφανώς, αυτές οι 8,7 εκατομμύρια εικόνες παραβίασαν όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με το έκθεση ή τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών (αυτό είναι διαφορετικό από τα 21 εκατομμύρια κομμάτια του περιεχομένου που το Facebook έλαβε δράση το πρώτο τετράμηνο (2018) για παραβίαση της πολιτικής για γυμνές φωτογραφίες ενηλίκων – μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με αυτό στην Έκθεση Διαφάνειας Facebook). Η λογική της παιδικής έκθεσης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης της παιδικής πολιτικής του Facebook δηλώνει:

“Δεν επιτρέπουμε περιεχόμενα που εκμεταλλεύονται ή θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά. Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι μοιράζονται γυμνές εικόνες των δικών τους παιδιών με καλές προθέσεις · εντούτοις, αφαιρούμε γενικά αυτές τις εικόνες λόγω των δυνατοτήτων κακοποίησης από άλλους και βοηθούμε στην αποφυγή της πιθανότητας των άλλων χρηστών που επαναχρησιμοποιούν ή καταχρώνται τις εικόνες”.

Γνωρίζουμε ότι τέτοιες εικόνες έχουν καταστρατηγηθεί από άλλους. Η αστυνομία μίλησε για αβλαβείς εικόνες που κατέβηκαν από το Facebook και άλλους ιστότοπους κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και στη συνέχεια βρέθηκαν σε “συλλογές” που ανήκουν σε παιδεραστές. Πράγματι, το 2015 ο Επίτροπος eSafety των παιδιών στην Αυστραλία ισχυρίστηκε ότι «οι αθώες φωτογραφίες των παιδιών που δημοσιεύθηκαν αρχικά στα κοινωνικά μέσα και τα ιστολόγια της οικογένειας αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του υλικού που βρέθηκαν σε κάποιους ιστοτόπους κοινής χρήσης εικόνων για παιδεραστές». Το Facebook έχει σημασία να αναλαμβάνει δράση και σε εικόνες που μοιράζονται με καλές προθέσεις.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της ιστορίας είναι ότι το Facebook αφαιρεί το 99 τοις εκατό του περιεχομένου πριν κανείς χρειαστεί να το αναφέρει. Είναι σαφές ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν το είδε ή ότι κανείς δεν το κατέβασε, αλλά δείχνει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης για τον εντοπισμό αυτού του τύπου περιεχομένου ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί.

Είναι πολύ εύκολο να επικρίνουμε τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και να πούμε ότι δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τους χρήστες τους. Είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τη βιομηχανία για όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι νέοι όταν μπαίνουν στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το Facebook έχει εδώ και πολλά χρόνια καθοδηγηθεί στον τρόπο καταπολέμησης αυτού του τύπου κακοποίησης στο διαδίκτυο. Έχουν αναπτύξει τα εργαλεία που μπορούν να εντοπίσουν και να καταργήσουν αυτό το περιεχόμενο. Ναι, υπάρχουν πάντα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και μερικοί θα έλεγαν ότι οι κατηγορίες εναντίον των εταιρειών τεχνολογίας είναι μια εύκολη επιλογή και απαλύνει τη θέση των χρηστών: οι γονείς που δημοσιεύουν τις εικόνες, άλλοι που μπορούν να ερωτοτροπήσουν τέτοιες εικόνες με τα σχόλιά τους ή την αρνητική κοινοποίηση και κατάχρηση του περιεχομένου. Οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν πάντα να κάνουν περισσότερα, αλλά αυτή η δήλωση από το Facebook είναι μια σαφής απόδειξη ότι καταβάλλουν προσπάθειες.

Συχνά οι μεγάλοι παίκτες, όπως το Facebook, καταλαμβάνουν τα πρωτοσέλιδα, αλλά τι γίνεται με άλλες μικρότερες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται ακόμα από εκατομμύρια νέους; Το δίκτυο Insafe έχει καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια σχέσεις με πολλούς παρόχους υπηρεσιών, όπως το Facebook, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστοι και τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SIC) θα καλωσόριζαν ένα διάλογο που θα βοηθούσε στην ασφαλέστερη ασφάλεια των παιδιών και των νέων κατά τη χρήση των υπηρεσιών τους. Το Facebook δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη Microsoft και άλλους εταίρους της βιομηχανίας για να δημιουργήσει εργαλεία ασφάλειας που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες μικρότερες εταιρείες.

Οι 8,7 εκατομμύρια εικόνες έχουν σίγουρα καταλάβει τους τίτλους, αλλά υπάρχει ίσως μια μεγαλύτερη υποκείμενη ανησυχία που υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για όλους. Γιατί τόσοι πολλοί χρήστες σκέφτονται ότι είναι αποδεκτό να δημοσιεύουν τέτοιου είδους περιεχόμενο; Στο άρθρο της στο blog, ο παγκόσμιος επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, η Antigone Davis δηλώνει ότι «για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο κατάχρησης, αναλαμβάνουμε δράση και σε μη σεξουαλικό περιεχόμενο, όπως φαινομενικά καλοφτιαγμένες φωτογραφίες παιδιών στο μπάνιο». Αυτή η προσέγγιση πρέπει είναι σωστή αν (όπως αναφέρθηκε προηγουμένως) γνωρίζουμε ότι κάποιοι χρήστες κάνουν κατάχρηση αυτού του είδους το περιεχόμενο. Εάν μερικοί άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν περιεχόμενο όπως αυτό με την οικογένεια και τους στενούς φίλους, τότε ίσως το διαδίκτυο δεν είναι το μέρος για να το κάνει.

Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της διαδικτυακής ασφάλειας, πρόκειται για τη συμπεριφορά και όχι για την τεχνολογία, αλλά, όπως έδειξε σαφώς το Facebook αυτήν την εβδομάδα, η τεχνολογία έχει τεράστιο ρόλο. Έχουν επίσης ανακοινώσει ότι αναπτύσσουν νέο λογισμικό το οποίο θα βοηθήσει το NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) να δώσει προτεραιότητα στις εκθέσεις που μοιράζονται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου (LEAs) σε όλο τον κόσμο, ώστε να αντιμετωπιστούν πρώτα οι πιο σοβαρές περιπτώσεις. Σίγουρα αυτό πρέπει να χαιρετίσουμε και να επικροτήσουμε.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αυτές του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως τις απόψεις του Better Internet for Kids Portal, του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή οποιωνδήποτε σχετικών οργανισμών ή συμβαλλόμενων μερών.

Πηγή: BIK