Εκδήλωση υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Aίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί – Υπουργείο Παιδείας
Με κεντρικό μήνυμα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» εορτάστηκε φέτος για 16η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 140 χώρες στον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004, προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν οι θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνηθεί ο ρόλος που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Την ευθύνη οργάνωσης του εορτασμού στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που πραγματοποίησε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί του Υπουργείου Παιδείας στην οποία συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα – αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί και πολλοί μαθητές. Παράλληλα, με δραστηριότητες και με σχετικό υλικό που είχε διατεθεί από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και από ολόκληρη την επικράτεια συμμετείχαν στον εορτασμό από τα σχολεία τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για ένα, όχι μόνο ασφαλές αλλά και ποιοτικό διαδίκτυο.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο εκπρόσωπος της Γραμμης Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κ. Γιώργος Κορμάς, για τον εθισμό στο διαδίκτυο:
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλύθηκαν τα ανησυχητικά αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε και με τη βοήθεια του Πάνελ Νέων η «χαλαρότητα» με την οποία αντιμετωπίζουν τα σημερινά παιδιά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι το 41% των παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, 21% έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε διαδικτυακά, το 61% έχει συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο καθώς πλοηγείται στο διαδίκτυο και το 70% ανοίγει προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα κάτω από την επιτρεπτή ηλικία. Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι σχεδόν οι μισοί γονείς δε βάζουν όρια στη χρήση του διαδικτύου ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά δηλώνουν ότι πλοηγούνται χωρίς επίβλεψη.
Στη σημασία του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου αναφέρθηκε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, στην υπερβολική ενασχόληση κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού παιχνιδιού ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας Help-Line και στο πως διαμορφώνονται τα πρότυπα των παιδιών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα η ψυχολόγος της Γραμμής Μαρία Δάρα.
Επίσης στην εκδήλωση μίλησε και ο μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης του ΙΤΕ, Γιάννης Χρυσάκης για την πρωτοβουλία CAPrice και έπαιξε μαζί με τα παιδιά ένα διαδραστικό παιχνίδι που δοκιμάζει τις γνώσεις μας σχετικά με την πρόσβαση που απαιτούν οι εφαρμογές στα δεδομένα μας.
Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα παιδιά του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ που μέσα από τα βιώματά τους και μέσα από ένα βίντεο που δημιούργησαν έστειλαν το ηχηρό μήνυμα ότι η ζωή δε βρίσκεται μπροστά σε μια οθόνη αλλά έξω στον πραγματικό κόσμο εκεί όπου μπορεί να αναπτύξει κανείς αληθινές σχέσεις και να βιώσει πραγματικά συναισθήματα.
Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν τα βραβεία στους πρώτους νικητές του μαθητικού διαγωνισμού SID 2019. Συγχαρητήρια στους νικητές και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό.
Φωτογραφίες από τις βραβεύσεις των μαθητών θα βρείτε εδώ.
Σας ευχαριστούμε πολύ όλους και ανανεωνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου την ίδια μέρα στις 11 Φεβρουαρίου 2020 !