“Harry Potter: Wizards Unite”: Το παιχνίδι που ήρθε να αντικαταστήσει το Pokemon Go

“Harry Potter: Wizards Unite”: Το παιχνίδι που ήρθε να αντικαταστήσει το Pokemon Go
line
#harrypotter

Το “Harry Potter: Wizards Unite” είναι ένα παιχνίδι τύπου Pokemon Go που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουνίου και το οποίο έχει ήδη γίνει πολύ δημοφιλές. Tο νέο παιχνίδι της εταιρείας Niantic έχει πολλά κοινά στοιχεία με το «Pokemon Go», είναι ωστόσο πολύ πιο εντυπωσιακό και περιπετειώδες καθώς διαθέτει μαγικά ραβδιά και φίλτρα, ξόρκια, μάγους, μάγισσες, μεγάλα μυστικά, αλλά και ομαδικές αποστολές που δίνουν την ευκαιρία στους χρήστες να παίζουν με τους φίλους τους.

«Από σένα εξαρτάται η προστασία του μαγικού κόσμου. Είσαι έτοιμος να συμμετέχεις στην Ομάδα Διαφύλαξης της Μαγικής Μυστικότητας;»: κάπως έτσι ξεκινάει η περιπέτεια του νέου παιχνιδιού οι χρήστες του οποίου καλούνται να λύσουν ένα παγκόσμιο μυστήριο. Σύμφωνα με το σενάριο του «Harry Potter: Wizards Unite», «στον κόσμο των μάγων έχει συμβεί ένα ανεξήγητο γεγονός που αποκαλείται Συμφορά και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται μυστηριωδώς αντικείμενα, πλάσματα, άνθρωποι και αναμνήσεις στον κόσμο των Μαγκλς (σ.σ. όπου Μαγκλς είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τη μαγεία). Οι μάγοι και οι μάγισσες απ’ όλο τον κόσμο πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν το μυστήριο, να συλλέξουν όλα αυτά τα μαγικά αντικείμενα και να τα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, μακριά από τα μάτια των Μαγκλς».

Ο παίκτης ξεκινά το παιχνίδι ως νεοσύλλεκτος στην ομάδα Statute of Secrecy Task Force, η οποία έχει συσταθεί από το Υπουργείο Μαγείας και τη Διεθνή Ένωση Μάγων με σκοπό να διερευνήσει και να αντιμετωπίσει τη Συμφορά. Μπορεί να παίξει μόνος ή να συνεργαστεί με φίλους, συλλέγοντας αντικείμενα, παρασκευάζοντας μαγικά φίλτρα και αντιμετωπίζοντας κακούς μάγους και τέρατα από τις ταινίες «Χάρι Πότερ».

Βασικά χαρακτηριστικά  που πρέπει να γνωρίζετε

Το παιχνίδι φέρει βαθμό PEGI 7 λόγω “ήπιας βίας” που περιέχει. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών εντός του παιχνιδιού είναι περίπλοκες και η ηλικία που απαιτείται για να κατανοήσει και να ακολουθήσει τις οδηγίες μέσα στο παιχνίδι κάποιος παίκτης φαίνεται να είναι δέκα και πάνω. Στο παιχνίδι, οι παίκτες πρέπει να πολεμήσουν μαγικά πλάσματα και αντικείμενα. Μπορεί να μην υπάρχει ορατή βία αλλά ορισμένοι χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι τρομακτικοί για τους μικρούς παίκτες.

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο για συσκευές Android και Apple. Χρησιμοποιεί λειτουργίες τοποθεσίας και κάμερας οπότε για να παίζουν οι χρήστες πρέπει να έχουν ενεργοποιημένες αυτές τις λειτουργίες και να δίνουν στην εφαρμογή  πρόσβαση σε αυτές.

Πώς να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό: Πρέπει να δημιουργηθεί ένα προφίλ χρησιμοποιώντας είτε ένα Facebook είτε ένα Google λογαριασμό. Για παιδιά κάτω από 16 ετών θα πρέπει ένας ενήλικας να δημιουργήσει προφίλ  μέσω ενός λογαριασμού γονέων της Niantic. Η δημιουργία ενός λογαριασμού γονέων Niantic παρέχει πρόσθετη προστασία για τους νεότερους χρήστες. Μέσω του λογαριασμού γονέων δίνεται η δυνατότητα επιλογής ενεργοποίησης ή όχι λειτουργιών όπως η δυνατότητα προσθήκης φίλων.

Πώς να προσθέσετε φίλους: Οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν φίλους χρησιμοποιώντας τον κωδικό τους. Μέσα στο παιχνίδι δεν υπάρχει λειτουργία συνομιλίας ή τρόπος επικοινωνίας με φίλους ή άλλους παίκτες. Επί του παρόντος, για τους φίλους δίνονται πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο τους στο παιχνίδι, ωστόσο δεν αποκαλύπτεται η τοποθεσία τους. Καθώς κυκλοφορούν νέες ενημερώσεις, αυτό μπορεί να αλλάξει.

Συνεργασία με άλλους εκτός σύνδεσης και χρήση υπηρεσιών εντοπισμού θέσης: Για να προχωρήσετε σε νέες πίστες το παιχνίδι ενθαρρύνει τη συνεργασία με άλλους. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες μπορούν να συγκεντρωθούν στην ίδια φυσική θέση. Το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από τη χρήση της πραγματικής σας θέσης για να σας τοποθετήσει σε έναν χάρτη εντός του παιχνιδιού. Για να κινηθείτε γύρω από το χάρτη χρειάζεται να περπατήσετε στον κόσμο εκτός σύνδεσης, οπότε είναι σημαντικό οι παίκτες να γνωρίζουν το περιβάλλον τους, να παίζουν μόνο σε μέρη όπου τους επιτρέπεται και να προσέχουν καθώς παίζουν.

Σχετικά με τις αγορές εντός εφαρμογής: Οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν περισσότερη ενέργεια, αποθηκευτικό χώρο ή φίλτρα. Οπότε απαιτείτε προσοχή και καλό θα ήταν να υπάρχει συμφωνία μεταξύ γονιών και παιδιών για το αν επιτρέπονται οι αγορές εντός εφαρμογής.

Βασικές συμβουλές

Θεσπίστε όρια: Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να παίζουν παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Υπάρχουν παιχνίδια εξαιρετικά βίαια που χρησιμοποιούν κακή γλώσσα και που απευθύνονται σε ενήλικες. Θέσετε χρονικά όρια χρήσης των διαδικτυακών παιχνιδιών σε συνεργασία με το παιδί.

Εγκαταστήστε φίλτρα γονικού ελέγχου σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο. Τα φίλτρα δεν αφορούν μόνο στο μπλοκάρισμα ή στο κλείδωμα ακατάλληλου υλικού, αλλά αποτελούν και ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη θέσπιση συγκεκριμένων ορίων καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και μεγαλώνουν. Ας έχουμε υπόψη ότι από μόνα τους τα φίλτρα δεν είναι η λύση ή η απάντηση για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά αποτελούν ένα καλό ξεκίνημα.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ασχολούνται με νέες δραστηριότητες και χόμπι που δεν περιλαμβάνουν την τεχνολογία και ενθαρρύνετε τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, θα ήταν καλό να ζητήσουμε άμεσα βοήθεια από κάποιον ειδικό. Μια καλή λύση είναι η Γραμμή βοηθείας Help-line (www.help-line.gr) του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, διαθέσιμη δωρεάν στο 210-6007686, όπου εξειδικευμένοι ψυχολόγοι μπορούν να σας παρέχουν συμβουλές και κατευθύνσεις.

Ακατάλληλο περιεχόμενο: Η ποιότητα των γραφικών σε πολλά παιχνίδια είναι πολύ εξελιγμένη και ρεαλιστική. Ορισμένα παιχνίδια ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού καθώς μπορεί να περιέχουν βίαιο ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Για να επιλέξετε το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία του παιδιού σας υπάρχουν στις συσκευασίες των παιχνιδιών ειδικές επεξηγηματικές ενδείξεις του συστήματος PEGI.

Επαφή με αγνώστους: Αν το παιδί σας συμμετέχει σε παιχνίδια με πολλούς παίκτες στο διαδίκτυο ή αν το παιχνίδι διαθέτει online chat, μπορεί να κινδυνεύει να έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν κακόβουλες προθέσεις. Έτσι μπορεί να πέσει θύμα εκφοβισμού, εκβιασμού και αποπλάνησης ειδικά αν δεν είναι προσεκτικό και αποκαλύπτει τα προσωπικά του στοιχεία. Συμβουλεύστε το παιδί να μη δέχεται αιτήματα φιλίας και να μη συνομιλεί με ανθρώπους που δε γνωρίζει στην πραγματική ζωή, να δημιουργεί ID χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο και αν κάτι ή κάποιος το ενοχλήσει ή το απειλήσει να σας το εμπιστευτεί αμέσως. Κάποιοι παίκτες γίνονται επιθετικοί όταν χάνουν και το παιδί υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί σε βωμολοχίες. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ποια εργαλεία είναι διαθέσιμα προκειμένου να αναφέρει και να αποκλείσει κάποιον από τα παιχνίδια και τις κονσόλες που χρησιμοποιεί.

Δείτε αναλυτικά τον οδηγό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για ασφαλές online gaming

Font Resize