Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Παγκόσμιο Forum Διακυβέρνησης του Διαδικτύου (IGF) με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) του ΙΤΕ ως εκπρόσωπος του INSAFE.
Στα πλαίσια του IGF, το SaferInternet4Kids σε συνεργασία με τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου της Βρετανίας και της Μάλτας πραγματοποίησε workshop με θέμα «Προσέξτε το χάσμα των φύλων ή διορθώστε το χάσμα των φύλων».
Το πάνελ των ομιλητών συζήτησε τα ζητήματα που αφορούν την έμφυλη βία στο διαδίκτυο, ιδίως τη διαδικτυακή κακοποίηση που βασίζεται σε κοινοποίηση εικόνων χωρίς την συγκατάθεση των γυναικών (non-consensual intimate images) και διερεύνησε τις επιπτώσεις της διαδικτυακής κακοποίησης στις γυναίκες και τα κορίτσια. Στο πάνελ συμμετείχε η Μαρίνα Κ., μέλος του Πάνελ Νέων του ΕΚΑΔ, η οποία τόνισε την μεγάλη έκταση του φαινομένου στην χώρα μας και τη σημασία της αντιμετώπισης του. Η Μαρίνα επεσήμανε ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για την επίλυση ενός προβλήματος, είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό το πρόβλημα.
Δειτε όλη την ομιλία της Μαρίνας παρακάτω και όλο το workshop εδώ.
Όπως ανέδειξε το workshop δεν αρκεί να κατανοήσουμε τα ζητήματα, αλλά να εντοπίσουμε τις στρατηγικές και τις λύσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και της ανισορροπίας των φύλων. Το πάνελ συζήτησε και επισήμανε τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία και οι κοινότητες αντιστέκονται.
Ενώ, αφενός, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ευδοκιμούν με προηγμένο τεχνολογικό λογισμικό για τον εντοπισμό και τη διακοπή της κοινής χρήσης μη συναινετικών εικόνων, υιοθετείται επί του παρόντος μια διαφορετική προσέγγιση για τη διαδικτυακή ρητορική μίσους που απευθύνεται σε γυναίκες και κορίτσια. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτού ήταν το περιστατικό στη Διώρυγα του Σουέζ, μετά την απόφραξη του πλοίου, ψευδείς πληροφορίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και κοινοποιήθηκαν σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαδίδοντας ότι ο καπετάνιος του πλοίου ήταν γυναίκα. Στα περισσότερα άρθρα, εικόνες της πρώτης γυναίκας καπετάνιου πλοίου της Αιγύπτου, οι οποίες ελήφθησαν από μια είδηση που κυκλοφόρησε παλαιότερα, επισυνάπτονταν στο άρθρο. Τα σχόλια που συνόδευαν αυτά τα άρθρα ήταν πολύ ταπεινωτικά και σεξιστικά. Μάλιστα, σε συνέντευξή της στο BBC, έχει δηλώσει ότι «ένιωσα ότι μπορεί να με στοχοποιήσουν επειδή είμαι μια επιτυχημένη γυναίκα στον τομέα μου». Το άρθρο γράφτηκε στα αγγλικά και έτσι κυκλοφόρησε διεθνώς. Τα σχόλια που στοχεύουν αυτή τη γυναίκα κυρίως λόγω του φύλου της ήταν στο διαδίκτυο για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε διάφορες γλώσσες.
Τέτοια περιστατικά αποτελούν απόδειξη ότι οι γυναίκες στοχοποιούνται λόγω του φύλου τους και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποτραπεί η ανταλλαγή ψεύτικων πληροφοριών που στοχεύουν γυναίκες και η μεταφόρτωση σχολίων κατά των γυναικών.