Η Ημέρα Πρόσβασης στην Πληροφορία προέκυψε από την Διεθνή Ημέρα Δικαιοσύνης, η οποία αναπτύχθηκε από διεθνείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών το 2002. Το 2015, κατόπιν αιτήματος των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών της Αφρικής που επιδιώκουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις πληροφορίες, η UNESCO ενέκρινε το ψήφισμα 38Γ/ 70 κάθε 28 Σεπτεμβρίου να εορτάζεται η “Διεθνής Ημέρα για την Παγκόσμια Πρόσβαση στην Πληροφόρηση” (IDUAI). Η πρόσβαση στις πληροφορίες συνδέεται άμεσα με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης (SDG), και συγκεκριμένα με τον στόχο 16.10, “να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες και να προστατευθούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες”.
Με την ευκαιρία αυτή, το Διεθνές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Επικοινωνίας (IPDC) της UNESCO θα οργανώσει την IPDCtalks, μια παγκόσμια σειρά εκδηλώσεων με στόχο να τονίσει τη σημασία της πρόσβασης στην πληροφόρηση σε όλες τις αναπτυξιακές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο. Το κύριο γεγονός πραγματοποιείται στην Τύνιδα της Τυνησίας και ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου. Οκτώ περιφερειακές IPDCtalks θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε άλλες χώρες για να γιορτάσουν το δικαίωμα στην πληροφόρηση (Αφγανιστάν, Ιορδανία, Ναμίμπια, Γκάμπια, Πακιστάν, Κολομβία, Παλαιστίνη και Μαλαισία).
Το θέμα της διάσκεψης θα είναι “Καλές Νομοθεσίες και Πρακτικές για Ανοικτές Εταιρείες: Ενεργοποίηση της Αειφόρου Ανάπτυξης με Πρόσβαση στην Πληροφορία”. Θα συγκεντρώσει παγκοσμίου φήμης ομιλητές, όπως ο δημοσιογράφος της Υεμένης και ο βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Tawakkol Karman, η Amel Karboul, Μέλος της Επιτροπής Παγκόσμιας Εκπαίδευσης και ανεξάρτητη δημοσιογράφος και ο ερευνητής ανοιχτού κώδικα και νικητής του βραβείου για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου του 2017, Christiaan Triebert.
Οι συνομιλίες επιδιώκουν τρεις κύριους στόχους:
Να αποδειχθεί ότι η πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες, καθώς και η ενίσχυση των θεσμών των μέσων ενημέρωσης που συμβάλλουν στη διασφάλιση της πρόσβασης
Να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να εξετάσουν την ενσωμάτωση των ελεύθερων, ανεξάρτητων και πλουραλιστικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και την καθολική πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώσεις μέσω των ΤΠΕ, στο πλαίσιο των πολιτικών τους για την υλοποίηση των SDG με δημιουργικό, προσβάσιμο και καινοτόμο τρόπο.
Η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην παρακολούθηση της προόδου προς την κατεύθυνση των SDG και στην κατοχή κυβερνήσεων υπεύθυνων για την επίτευξή τους και την αναζήτηση υποστήριξης για την ενίσχυση της ανάπτυξης των μέσων ενημέρωσης και της πρόσβασης σε πρωτοβουλίες πληροφόρησης προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Η προώθηση μιας ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης στην πληροφόρηση απαιτεί την προώθηση μέσων ενημέρωσης και πληροφοριακής παιδείας. Σύμφωνα με τη διακήρυξη της Αλεξάνδρειας του 2005, o πληροφοριακός αλφαβητισμός είναι ο «φάρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που φωτίζει τα μαθήματα για την ανάπτυξη, την ευημερία και την ελευθερία. Ο πληροφοριακός αλφαβητισμός ενδυναμώνει την επίτευξη προσωπικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και εκπαιδευτικών στόχων, αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα σε έναν ψηφιακό κόσμο και προωθεί την κοινωνική ένταξη σε όλα τα έθνη».
Διαβάστε εδώ το εκπαιδευτικό φυλλάδιο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για την παιδεία στα μέσα.